שתף קטע נבחר

תל-אביב: מקודשת, מקודשת, מקודשת

בלי ברים, בלי מועדונים ובלי בחורות חשופות. המועצה הדתית של תל-אביב לוקחת אתכם לסיורים במקומות הקדושים של העיר. ומתברר שיש לא מעט כאלה, והם לא פחות מעניינים. אם לא תנסו, איך תדעו?

"תל-אביב היא עיר של קדושה", הצהיר באוזנינו חיים גליס, מדריך סיורים מטעם המועצה הדתית ת"א, שלקח אותנו לטעימות של סיור בעקבות אדמו"רים בעיר, "גם מהפן הדתי היא עיר ללא הפסקה".   

 

 

קדושה? תל-אביב? מוזר מאוד. נדמה הרי שהקדושה מבלה זמנה בירושלים, בבני-ברק, בצפת ובעוד ערים שהדת שזורה באבניהן. אבל לא סביר שהקדושה תעז לרדת ביציאות של נתיבי איילון, שהרי היא מכירה את עיר החטאים הישראלית. תל-אביב היא עיר של בתי-קפה, נשים מעורטלות על חוף הים ומסיבות פרועות בימים המקודשים ליהדות. נדמה שהאל היחידי שסוגדים לו התל-אביבים הוא הברמן.

 

"לא תמצא כאן מסגד" 

"בתל-אביב יש בערך 500 בתי כנסת, כ-350 מתוכם פעילים, ומדי יום נערכות בהם תפילות", תבע גליס את עלבונה של הדת. "ויש גם ישיבות, וכוללים, ומקוואות. יש קדושה בעיר הזאת".

 

"הרבה מהאדמו"רים המפורסמים העדיפו לבוא לכאן", אומר גליס. והאמת, כשהוא מסביר לי על החסידות, לפיה לא צריך רק לעבוד את הבורא בלימוד תורה אלא ראוי להשקיע גם בשמחת האדם, ובתפילות מלאות אושר וניגונים, נדמה שאין מקום מתאים מתל-אביב לאכלס את הזרם היהודי שחרת על דגלו את הזמרה והשמחה.

 

"תל-אביב של מעלה" הוא השם שנתנה המועצה הדתית של העיר לאחד הסיורים שהיא משיקה, במסגרת פעילות חדשה ומשותפת לה ולעמותה לתיירות ת"א-יפו שמטרתה לתקן את הרושם המעוות. הסיורים מוליכים את הציבור בין בתי אנשי רוח, בתי כנסת עתיקים וחצרות חסידים שפעלו ופועלים בעיר. גליס, שמוביל את הסיור לחצרות האדמו"רים, מספר על אחד מרבניה הראשים של העיר לו יוחסה אמירה לפיה תל-אביב יותר קדושה מירושלים. "בתל-אביב לא תמצא מסגד, ולא צלבים ברחובות, ולכן יש יותר קדושה מירושלים", כך פסק הרב.

 

שלושה סיורים יובילו אתכם בין היכלי הדת היהודית: "בעקבות הרב קוק" - עובר בבית הרב קוק, בית ש"י עגנון, בית הכנסת הראשון בתל אביב, בית שלוש, מקווה פינס - המקווה הראשון בת"א, מוזיאון נחום גוטמן ועוד.

 

"תל אביב של מעלה" - אל ביה"ס תחכמוני, שם החל החינוך הדתי בעיר העברית, אל בית "הסנדלר" של המקובל הרב רביקוב ברח' שבזי, ואל בית הכנסת הגדול של תל-אביב, בית התנ"ך והיכל העצמאות-מוזיאון העיר.

 

ו"בעקבות אדמורי"ם ועד בית החיים" העובר בין חצרות חסידיות בלב ת"א, בהן פעלו אדמו"רי העיר לדורותיהם ובסופו תגיעו לבית העלמין הישן בטרומפלדור, שם יראה לכם גליס פינות פחות ידועות ויפליא בסיפורים מלאי צבע ועניין.

 

"כמו שאני לומד על ביאליק ועל אחד העם, למה שלא ילמדו על גדולי ישראל ועל רבנים?", מזמין אתכם גליס להצטרף.

 

  • המועצה הדתית: 6938930–03, העמותה לתיירות: 03-5166188, ניתן לתאם סיורי קבוצות בטלפון: 03-521850.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת אהל מועד
צילום: אריאל כרמון
צילום: שי רוזנצוויג
מסיבת סוכות ברחוב שינקין
צילום: שי רוזנצוויג
באדיבות מוזיאון גוטמן
מוזיאון נחום גוטמן
באדיבות מוזיאון גוטמן
צילום: דוד הכהן
בית הקברות בטרומפלדור
צילום: דוד הכהן
מומלצים