שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    קארי תאילנדי: אדום, צהוב וגם ירוק

    "קארי" הוא שם כללי לענף שלם של אוכל תאילנדי - שמורכב מתבשילים שחלקם מבוססים על חלב קוקוס, חלקם מוגשים פושרים, חלקם מורכבים מאוד - וחלקם פשוטים במיוחד. המשותף לכולם: כמות גדולה יחסית של רוטב וטעם עז. שמונה מתכונים מוצלחים במיוחד

    קארי אדום עם בקר ונצרי במבוק קארי ירוק עם עוף ותירס גמדי קארי ג'ונגל עם חזיר וירקות קארי צהוב עם עוף ותפו"א 
    קארי פנאנג עם בקר ובוטנים קארי ירוק עם דגי ים קארי אדום עם ברווז צלוי קארי חמוץ עם דגים וירקות 

    "קארי" (Gaeng) הוא השם שניתן לקבוצת מאכלים לא מתוקים שמכילים כמות גדולה יחסית של רוטב. ההבדל בין מרקים לקארי לא חד ומוחלט - רוב הקארים מתבססים על חלב קוקוס ללא תוספת של צירים, אולם יש גם סוגים (כמו הגנג סום - קארי חמוץ) שאומנם נקראים "גנג" אבל בעצם דומים יותר למרק.

     

    קארי תאילנדי יכול להיות מאכל פשוט יחסית שמכיל מספר מצומצם של מרכיבים עם טכניקה פשוטה, ויכול להיות מאכל מורכב עם מרכיבים רבים ושיטת הכנה מסובכת במיוחד שכוללת צלייה מוקדמת של חלק מהמרכיבים, הרתחה של חלק אחר וכו'. סביר להניח שהקארי הראשון נוצר ע"י ערבוב של נאם-פריק כלשהו עם מעט מים רותחים ודגים צלויים, על מנת ליצור גיוון בדיאטה מונוטונית משהו של דג צלוי עם אורז ונאם-פריק.

     

    בניגוד לקארי ההודי שמבוסס בעיקר על תבלינים יבשים, מרבית סוגי הקארי התאילנדי כמעט ולא מכילים תבלינים יבשים ומבוססים על שורשים, גבעולים ועלים בעלי טעם חזק כמו למון גראס, עלי וקליפת קפיר ליים, גלנגל, צ'ילי, שום, קראצ'אי ועוד.

     

    בעבר, היו טוחנים תבלינים טריים עבור כל תבשיל, אולם עם התפשטות המודרניזציה בתאילנד, החלו להופיע יותר ויותר משחות מוכנות. אין ספק שקארי שהוכן מתבלינים טריים שנטחנו רגע לפני הבישול יהיה טעים יותר מכזה שמבוסס על משחה קנויה, אבל הנוחות של משחה קנויה מאפשרת להכין קארי בחצי שעה עבודה ומבלי לקנות מצרכים מיוחדים לפני כן. מאחר וחלק ניכר מהמרכיבים של משחת קארי תאי לא ניתנים להשגה בארץ, המתכונים שכאן מבוססים על משחות קנויות.

     

    כמו מאכלים רבים במטבח התאילנדי, גם הקארי מוגש פעמים רבות בטמפרטורת החדר, דבר שמאפשר התמודדות טובה יותר עם החריפות שלו אבל מהווה חוויה מעט משונה למי שרגילים לתבשילים מהבילים נוסח המערב. בכל רחבי תאילנד ניתן למצוא "חנוית קארי" - מסעדות שמכינות מספר רב של תבשילים.

     

    בצורה גסה ניתן לחלק את סוגי הקארי התאילנדיים השונים לכאלה שמבוססים על חלב קוקוס (קארי ירוק, אדום, מאסאמן ועוד, מרבית מאכלי הקארי התאילנדי משתייכים לסוג הזה), ולכאלה שלא מכילים חלב קוקוס (קארי ג'ונגל וקארי חמוץ למשל).


    קארי אדום (צילום וסגנון: סטודיו סליס )

     

    • רוצים עוד אוכל תאילנדי? לא מכירים את כל המונחים? כל מה שרציתם לדעת על אוכל תאילנדי בעמוד מיוחד

       


     

    קארי אדום עם בקר ונצרי במבוק

     

    קארי אדום עם בקר ונצרי במבוק - גנג נורמאי נאה

    קארי שאופייני למרכז ודרום תאילנד (אזור האיים).

     

    מתכון באדיבות יריב מלילי, מסעדת "בית תאילנדי"

      

    המרכיבים (ל-4 סועדים):

    600 גרם סינטה פרוסה לפרוסות דקות (3-4 ס"מ)

    1/2 קילו נצרי במבוק פרוסים דק (3-4 ס"מ)

    8 תרמילים של לוביה חתוכים לגודל של 4-5 ס"מ

    עלים מ-8 ענפי בזיליקום

    4 כפיות גדושות של משחת קארי אדום

    150 גרם פטריות יער קרועות

    20 עלי קפיר ליים

    1 ליטר חלב קוקוס סמיך

    1 כפית שטוחה מלח

    8 כפיות סוכר

    2 כפות שמן

     

    אופן ההכנה:

    1. בסיר עם שמן על אש נמוכה ממיסים את הקארי האדום.
    2. מוסיפים את פרוסות הסינטה ומערבבים לכ-7-8 דקות.
    3. מוסיפים את הקפיר ליים ותוך כדי ערבוב מוסיפים כ-200 cc של חלב קוקוס ומבשלים כ-8-10 דקות(תמיד על אש נמוכה). מוסיפים את נצרי הבמבוק, מערבבים ומבשלים כ-10 דקות.
    4. מוסיפים תוך כדי הרתחה את הכמות שנותרה מחלב הקוקוס, את הלוביה ואת הפטריות, ומבשלים כרבע שעה עד 20 דקות על אש נמוכה. תוך כדי הבישול מוסיפים את הסוכר והמלח ומאזנים את הטעם.
    5. חצי דקה לפני הגשה מוסיפים את עלי הבזיליקום.

     

     

    חזור למעלה
    קארי ירוק עם עוף ותירס גמדי

     

    קארי ירוק עם עוף ותירס גמדי  - גנג קיוואן קאי 

    המרכיבים:

    750 גרם נתחים של ירכי עוף ללא עצמות (פרגיות)

    1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

    2 כפות משחת קארי ירוק

    1 קופסה קטנה של תירס גמדי

    1 כפית סוכר

    2 גבעולי למון גראס, חתוכים לחתיכות גדולות

    8 עלי קפיר ליים

    3-4 פיסות גלנגל יבש

    1 כף רוטב דגים

    מיץ מלימון אחד (או ליים אם משיגים) 

    חופן עלי כוסברה קצוצים

    חופן עלי בזיליקום (רגיל או סגול, אם אוהבים את הטעם)

    1 פלפל צ'ילי אדום פרוס לפרוסות דקיקות במיוחד 

     

    אופן ההכנה:

    1. מניחים את חלקי העוף בסיר, מכסים במים ומבשלים עד שהעוף רך, כחצי שעה. מסננים ומניחים את העוף בצד.
    2. מסננים את התירס הגמדי, וחתוכים באלכסון לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
    3. אוספים את שכבת השומן שהצטברה בחלק העליון של קופסת שימורי חלב הקוקוס בעזרת כף ומעבירים לקערה - בערך חצי מתכולת הפחית. מחממים ווק או מחבת בלי שמן, וכאשר הם לוהטים, מוסיפים את שומן הקוקוס שאספנו. מבשלים תוך ערבוב מתמיד. השומן יתחיל להיפרד מהתערובת - זה בסדר.
    4. מוסיפים את משחת הקארי, את שארית חלב הקוקוס, תירס גמדי, רוטב דגים, סוכר, גלנגל ועלי ליים, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים תוך ערבוב, עד שהתערובת אחידה ומפיצה ניחוח עז.
    5. מוסיפים את העוף, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מוסיפים מיץ לימון לפי הטעם, טועמים ומתקנים תיבול (ע"י הוספת סוכר, רוטב דגים או מיץ לימון).
    6. חצי דקה לפני ההגשה מוסיפים את עשבי התיבול, מערבבים, מפזרים את רצועות הצ'ילי ומגישים.

     

     

     

    חזור למעלה
    קארי ג'ונגל עם חזיר וירקות

     

    קארי ג'ונגל עם חזיר - גנג פאא מו

    המרכיבים:

    250 גרם בשר חזיר רזה

    1 כפית שמן 

    3 שיני שום קצוצות גס 

    3 כפות ממרח קארי ג'ונגל (אם אין משתמשים בקארי אדום או ירוק) 

    2 כוסות ציר עוף 

    300 גרם לוביה טריה חתוכה למקטעים באורך 5 ס"מ (אם אין - משתמשים בשעועית ירוקה רגילה)

    1/2 קופסא נצרי במבוק חתוכים לרצועות דקות

    2 כפות רוטב דגים

     1/4 כוס ג'ינג'ר טרי חתוך לגפרורים 

    חופן עלי קפיר ליים מיובשים

    1/2 כוס עלי ביזיליקום 

    2 כפות גרגרי פלפל שחור משומרים במלח (לא חובה)

     

    אופן ההכנה:

    1. חותכים את החזיר לרצועות דקות.
    2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את השום עד שהוא משחים. מוסיפים את משחת הקארי ומטגנים מספר שניות תוך ערבוב עד שהיא מפיצה ריח עז.
    3. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב עד שהוא מקבל צבע חום בהיר.
    4. מוסיפים את הציר, מביאים לרתיחה ומוסיפים רוטב דגים, ג'ינג'ר, לוביה, נציר במבוק ועלי קפיר ליים ומבשלים מספר דקות עד שהירקות מתרככים מעט (אבל עדיין נותרים פריכים).
    5. חצי דקה לפני ההגשה מוסיפים את עלי הבזיליקום ואת הפלפל הירוק (אם משתמשים)

     

    חזור למעלה
    קארי צהוב עם עוף ותפו"א

     

    קארי צהוב עם עוף ותפו"א - גנג קא רי גאי

    המרכיבים:

    2 כפות משחת קארי צהוב

    1 כף שמן

    2 בצלים בינוניים, פרוסים לרצועות

    3 תפוחי אדמה בינוניים, מבושלים במים וחתוכים לקוביות בינוניות

    1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

    1/2 כוס מים

    2 ירכי עוף חתוכות למקטעים באורך 5 ס"מ (מבקשים מהקצב שיחתוך)

    1 כף רוטב דגים

    7-8 בצלצלי שאלוט, פרוסים דק ומטוגנים עד השחמה (או בצל בינוני מטוגן באותו אופן)

     

    אופן ההכנה:

    1. מפרידים את חלב הקוקוס מהשומן (לא מנערים את הפחית, פותחים ובעזרת כף מסירים את הכשבה הסמיה העליונה - השומן).
    2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את משחת הקארי עד שהיא מפיצה ניחוח.
    3. מוסיפים את המחצית הפחות שמנה של חלב הקוקוס ואת המים לסיר, מוסיפים את העוף, מערבבים ומבשלים ברתיחה עדינה עד שהבשר רך - כארבעים דקות.
    4. מוסיפים את תפוחי האדמה, הבצל, שארית חלב הקוקוס ורוטב הדגים ומבשלים עד שהבצל רך. לפני ההגשה מפזרים את השאלוט המטוגן.

     

    חזור למעלה
    קארי פנאנג עם בקר ובוטנים

     

    קארי פנאנג עם בקר ובוטנים - פנאנג נאה

    המרכיבים:

    500 גרם בקר או עוף

    4-5 כפות משחת קארי פנאנג

    1/2 כף שמן

    1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

    1/2 כוס מים

    3-5 כפות רוטב דגים

    1/4 כוס בוטנים טחונים גס

    1 כפית סוכר

    3 עלי קפיר ליים שהושרו בכוס מים חמים למשך חצי שעה, חתוכים לרצועות דקיקות

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את משחת הקארי עד שהיא מפיצה ניחוח עז.
    2. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שינוי צבע.
    3. מוסיפים את שאר המרכיבים מלבד עלי הליים ומבשלים עד שהבשר רך והרוטב סמיך. טועמים ומתקנים תיבול עם סוכר או רוטב דגים. מפזרים את רצועות עלי הליים ומגישים.

     

    חזור למעלה
    קארי ירוק עם דגי ים

     

    קארי ירוק עם דגי ים  - גנג קיוואן פלא

    המרכיבים:

    3 כפות משחת קארי ירוק

    1 כף שמן

    1 פחית חלב קוקוס

    2 גבעולי למונגראס חתוכים באלכסון לעובי של 1/2 ס"מ

    3-4 כפות רוטב דגים

    1 כף מיץ ליים או לימון

    2 כפיות סוכר

    5 עלי קפיר ליים

    500 גרם נתחי דג ים

    1/2 כוס עלי כוסברה

    כמה עלי בזיליקום

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים שמן בסיר ומטגנים בו את משחת הקארי עד שהיא מפיצה ניחוח עז.
    2. מוסיפים חלב קוקוס, למונגראס, קפיר ליים, רוטב דגים וסוכר, מערבבים וטועמים. מתקנים תיבול אם צריך.
    3. מוסיפים את נתחי הדג ומבשלים שתיים-שלוש דקות עד שהדג מבושל. מוסיפים את הכוסברה והבזיליקום, מערבבים כחצי דקה ומגישים.

     

    חזור למעלה
    קארי אדום עם ברווז צלוי

     

    קארי אדום עם ברווז צלוי - גנג פד פט יאנג

    המרכיבים:

    3 כפות משחת קארי אדום

    1 כף שמן

    500 גרם בשר של ברווז צלוי, פרוס לפרוסות עם העור

    1/2 קופסא אננס משומר

    חופן עגבניות שרי

    1 קופסא חלב קוקוס

    1/4 כוס ג'ינג'ר טרי חתוך לגפרורים

    1 פלפל אדום חריף, פרוס לפרוסות אלכסוניות דקות

    4-5 עלי קפיר ליים

    1 כפית סוכר

    3 כפות רוטב דגים

    2-3 ענפי בזיליקום סגול (או רגיל אם אין)

     

    אופן ההכנה:

    1. פותחים בזהירות את קופסת חלב הקוקוס ושומרים כמה כפות מהשומן שהצטבר למעלה לקישוט המנה.
    2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את משחת הקארי עד שהיא מפיצה ניחוח עז.
    3. מוסיפים את שאר החומרים מלבד רוטב הדגים, אותו מוסיפים בהדרגה כשאחרי כל הוספה טועמים. מבשלים כעשרים דקות על אש נמוכה.
    4. מורידים מהאש ומוסיפים את עלי הבזיליקום. מטפטפים את שמנת הקוקוס ששמרנו בצד על פני התבשיל ומגישים.

     

     

    חזור למעלה
    קארי חמוץ עם דגים וירקות

     

    קארי חמוץ עם דגים וירקות - גנג סום פלא

    המרכיבים:

    1/2 ק"ג פרוסות של דג ים בעל בשר לבן (לא טונה או סלמון)

    1 ליטר ציר דגים או מים 

    3 כפות שום קצוץ דק

    5 בצלצלי שאלוט פרוסים דק (או חצי בצל רגיל)

    חופן של גי'נג'ר טרי שנחתך לגפרורים

    פלפל ירוק חריף, פרוס באלכסון לפרוסות דקות

    1 כפית ממרח שרימפס מיובש (קאפי) או אנשובי

    2 כוסות ירקות חתוכים מעורבים (2 סוגים או יותר): כרוב, כרוב סיני, שעועית ירוק, לוביה, גבעולי ברוקולי 

    תיבול:

    5-7 כפות רוטב דגים

    2 כפות רכז תמרהינדי

    1-2 כפות סוכר דמררה

     

    אופן ההכנה:

    1. מביאים את הציר לרתיחה בסיר מתאים. ממיסים את התמרהינדי בחצי כוס מים חמימים. מוסיפים את כל המרכיבים מלבד הדג וחומרי התיבול לציר ומערבבים היטב.
    2. מוסיפים את מי התמרהינדי, הסוכר ורוטב בדגים - לא בבת אחת, מוסיפים מעט, טועמים וממשיכים להוסיף עד שמתקבל הטעם הרצוי. התבשיל אמור להיות חמוץ (לא מתוק - בזהירות עם הסוכר), ומעט מלוח.
    3. מוסיפים את פרוסות הדג ומבשלים מספר דקות עד שהדג מבושל.

     

     

    חזור למעלה
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    קארי תאילנדי ירוק
    צילום: TAT
    דוכן קארי (קאנג)
    צילום: עדי עליה
    מומלצים