שתף קטע נבחר

קארי תאילנדי: אדום, צהוב וגם ירוק

"קארי" הוא שם כללי לענף שלם של אוכל תאילנדי - שמורכב מתבשילים שחלקם מבוססים על חלב קוקוס, חלקם מוגשים פושרים, חלקם מורכבים מאוד - וחלקם פשוטים במיוחד. המשותף לכולם: כמות גדולה יחסית של רוטב וטעם עז. שמונה מתכונים מוצלחים במיוחד

"קארי" (Gaeng) הוא השם שניתן לקבוצת מאכלים לא מתוקים שמכילים כמות גדולה יחסית של רוטב. ההבדל בין מרקים לקארי לא חד ומוחלט - רוב הקארים מתבססים על חלב קוקוס ללא תוספת של צירים, אולם יש גם סוגים (כמו הגנג סום - קארי חמוץ) שאומנם נקראים "גנג" אבל בעצם דומים יותר למרק.

 

קארי תאילנדי יכול להיות מאכל פשוט יחסית שמכיל מספר מצומצם של מרכיבים עם טכניקה פשוטה, ויכול להיות מאכל מורכב עם מרכיבים רבים ושיטת הכנה מסובכת במיוחד שכוללת צלייה מוקדמת של חלק מהמרכיבים, הרתחה של חלק אחר וכו'. סביר להניח שהקארי הראשון נוצר ע"י ערבוב של נאם-פריק כלשהו עם מעט מים רותחים ודגים צלויים, על מנת ליצור גיוון בדיאטה מונוטונית משהו של דג צלוי עם אורז ונאם-פריק.

 

בניגוד לקארי ההודי שמבוסס בעיקר על תבלינים יבשים, מרבית סוגי הקארי התאילנדי כמעט ולא מכילים תבלינים יבשים ומבוססים על שורשים, גבעולים ועלים בעלי טעם חזק כמו למון גראס, עלי וקליפת קפיר ליים, גלנגל, צ'ילי, שום, קראצ'אי ועוד.

 

בעבר, היו טוחנים תבלינים טריים עבור כל תבשיל, אולם עם התפשטות המודרניזציה בתאילנד, החלו להופיע יותר ויותר משחות מוכנות. אין ספק שקארי שהוכן מתבלינים טריים שנטחנו רגע לפני הבישול יהיה טעים יותר מכזה שמבוסס על משחה קנויה, אבל הנוחות של משחה קנויה מאפשרת להכין קארי בחצי שעה עבודה ומבלי לקנות מצרכים מיוחדים לפני כן. מאחר וחלק ניכר מהמרכיבים של משחת קארי תאי לא ניתנים להשגה בארץ, המתכונים שכאן מבוססים על משחות קנויות.

 

כמו מאכלים רבים במטבח התאילנדי, גם הקארי מוגש פעמים רבות בטמפרטורת החדר, דבר שמאפשר התמודדות טובה יותר עם החריפות שלו אבל מהווה חוויה מעט משונה למי שרגילים לתבשילים מהבילים נוסח המערב. בכל רחבי תאילנד ניתן למצוא "חנוית קארי" - מסעדות שמכינות מספר רב של תבשילים.

 

בצורה גסה ניתן לחלק את סוגי הקארי התאילנדיים השונים לכאלה שמבוססים על חלב קוקוס (קארי ירוק, אדום, מאסאמן ועוד, מרבית מאכלי הקארי התאילנדי משתייכים לסוג הזה), ולכאלה שלא מכילים חלב קוקוס (קארי ג'ונגל וקארי חמוץ למשל).

קארי אדום (צילום וסגנון: סטודיו סליס)

 

  • רוצים עוד אוכל תאילנדי? לא מכירים את כל המונחים? כל מה שרציתם לדעת על אוכל תאילנדי בעמוד מיוחד

     

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קארי תאילנדי ירוק
קארי תאילנדי ירוק
צילום: TAT
דוכן קארי (קאנג)
דוכן קארי (קאנג)
צילום: עדי עליה
מומלצים