שתף קטע נבחר

מדענים זועמים: ממשל בוש מסכן את המגוון הביולוגי

בקהילה המדעית החליטו להסיר את הכפפות, ודורשים את התפטרותה המיידית של ג'ולי מקדונלד, הממונה מטעם הממשל על שימור מינים הנמצאים בסכנת הכחדה. לטענתם, הממשל מצדד בעמדותיהם של מפעלים וגופים עסקיים בעלי אינטרס, במחיר פגיעה חמורה בערכי טבע. "מהנדסת אזרחית, חסרת כל רקע בביולוגיה, קיבלה החלטות הרות גורל בנוגע למינים רבים שנכחדו מהעולם", טוענים החוקרים

לרשימת המתנגדים הארוכה לממשלו של נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, הצטרפו בימים האחרונים מדענים בכירים, המותחים ביקורת נוקבת על מינוי פוליטי שמסכן, לדבריהם, את המגוון הביולוגי בטבע. קבוצת חוקרים מהמרכז למגוון ביולוגי דורשים את פיטוריה המידיים של ג'ולי מקדונלד, הממונה בין היתר על שימור המינים והגנה על מינים שנמצאים בסכנת הכחדה במשרד הפנים האמריקני - משיקולים פוליטיים זרים.

 

לטענתם, מקדונלד אחראית לשורה של מחדלים ובראשם עיוות נתונים מדעיים שמועברים באופן תדיר למשרד, ומצביעים על ירידה דרסטית במספר המינים בכדור-הארץ. החוקרים טוענים כי לא רק שאנשי המשרד אינם נוקטים באמצעים כדי להגן על ערכי הטבע, הם אף מטשטשים את העובדות ומציגים רק חלקי אמיתות הגורמים להחרפה במצב הקיים.

 

בהודעה לעיתונות שפרסם המרכז, נכתב כי מקדונלד "דחתה את המלצותיהם של חוקרים בכירים להגן על בעלי חיים וצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה", ובכך עברה על חוקים הקובעים כי יש לפעול לשימור ערכי טבע. החוקרים אף מתחו ביקורת על המינוי של מקדונלד, "מהנדסת אזרחית חסרת כל הכשרה בביולוגיה, שזלזלה ופסלה מחקרים מדעיים רבים ומקיפים", מבלי שתהיה מוסכמת מדעית לכך. לטענתם, שיקוליה של מקדונלד ומשרדה מתמקדים בראש ובראשונה בטובתם של גופים ומפעלים עסקיים ופוליטיים, ומקבלים באופן שיטתי ורציף את עמדתם בעניינים סביבתיים חשובים.

 

בתקופת נשיאותו של בוש הוגדרו רק 56 מינים ככאלה הדורשים שימור והגנה, לעומת 512 מינים שהוגדרו בתקופת נשיאותו של ביל קלינטון, ו-234 מינים בתקופת כהונתו של ג'ורג' בוש האב. בחודשים האחרונים פסלה מקדונלד מספר מחקרים שהונחו על שולחנה, והצביעו על מינים רבים הנמצאים בסכנת הכחדה מיידית. תוכנית ההגנה על מינים בסכנת הכחדה מחייבת מפעלים ועסקים הפועלים באיזורים בהם מתקיימות נישות אקולוגיות הנמצאות בסכנת הכחדה לנקוט בצעדים נגד הפגיעה בסביבה, מה שגורם לירידה ברווחים ולעתים גם מצריך שינוי מהותי בתכנון המפעלים ובאופן פעולתם. צמצום רשימת המינים הנמצאים בסכנת הכחדה ודורשים שימור מסייעת אפוא לבעלי המפעלים להמשיך כרגיל, ואף להגביר את פעולתם הפוגעת בסביבה ובערכי הטבע.

 

החוקרים קוראים לפתוח מחדש את הדיון ברשימת המינים המוגנים, ודורשים כאמור שמקדונלד תסיים את תפקידה במשרד. מסמכים מסווגים, שנחשפו בעקבות חוק חופש המידע, מוכיחים כיצד מקדונלד ועמיתיה הבכירים במשרד דרשו מהמדענים לשמור על ממצאיהם ולא התייחסו לנתונים שהוצגו בפניהם בנוגע למספר מינים שנמצאים בסכנת הכחדה. ניקול רוזמרינו, מנהלת השימור בארגון שמירת היערות האמריקני, אמרה כי "החוכמה של החוק להגנה על מינים בסכנת הכחדה נועד לשים את ערכי הטבע וחשיבותם לסביבה מעל אינטרסים ושגיונות פוליטיים". לדבריה, "זו חובתו של הממשל להגן על הביולוגים, ולמנוע מהם להיחשף לביריונות פוליטית המפריעה לעבודתם ופוגעת בסביבה".

 

החוקרים מקווים כי קבוצות לחץ חברתיות ופוליטיות, המודאגות מההחלטות המסכנות לטענתם את המגוון הביולוגי, יסייעו לקידום העניין. בארגון אומרים כי הגיע הזמן להסיר את הכפפות, ולתת למדענים לדבר אחרי חודשים ארוכים של שתיקה ואיומים מצד בכירים בממשל האמריקני ובתעשיות השונות. בבית הלבן בוחנים כעת את הנתונים וטרם הוחלט האם יינקטו הליכים נגד מקדונלד, והאם רשימת המינים בסכנת הכחדה תיפתח לדיון מחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רק 56 פריטים ברשימת המינים המוגנים, לעומת 512 בתקופת קלינטון. ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
מומלצים