איך מכינים מרק דודבבניל
ההונגרים הם עם חובב מרק. כל ארוחה מדיארית, שמכבדת את עצמה ואת סועדיה, נפתחת במנה הנוזלית, אפילו בקיץ. בבודפשט משוכנעים שזה מעורר תאבון. ואם כך, אז אין כמו מרק ורוד למנה ראשונה של בלוג חדש
סבתא הלכה לעולמה ביום שבת אחר הצהריים. דירתה נשארה מיותמת עוד ימים ארוכים אחר כך. ניחוח התבשילים שנישא תמיד מהבית, כבר לא היה שם, והמקרר, שאליו מיהרו כולם ביום שישי כדי לבדוק איזו עוגה מחכה בתוכו לקינוח, היה ריק עכשיו.
על השולחן במרפסת מונחת מחברת המתכונים המשומשת שלה בעזרתה רקחה את מטעמיה, כמו שרק סבתות יודעות. דפי הנייר המצהיבים עדיין
מעוטרים בהערותיה. חמש ביצים במקום שמונה, היא כתבה לצד אחד המרשמים לעוגת השוקולד. בזה כנראה טמון היה כל סוד ההצלחה.
קראנו לה ננה. זה השם שהענקתי לסבתא ביום שבו התחלתי לדבר, וכך זה נשאר. נכדים, אתם יודעים. מצויד בירושה הקולינרית שהותירה אחריה ננה ובזיכרונות רבים, יצאתי למסע: לנסות ולשחזר את אותו טעם אהוב של פעם. שנה של מגורים בבודפשט, עשתה גם היא את שלה, ולא רק למידותיי. במהלך השהות הארוכה בבירה ההונגרית התקרבתי עוד יותר לאחד המטבחים הטובים בעולם, אם לא לטוב שבהם.
סבא, שנפטר כשהייתי בן ארבע, היה "לבשש" (Leveses) או "מרקי", בעברית. כך סבתא נהגה לספר. כל ארוחותיו נפתחו במנת מרק מהביל.
ההונגרים אוהבים מרק, וכל ארוחה מדיארית שמכבדת את סועדיה, מתחילה במנה הנוזלית או לכל הפחות, כוללת אותה בתפריט, אפילו בקיץ. רק כך מאמינים בבודפשט, מעוררים תאבון. אז, כשחם מאד (כן, גם שם סובלים מזה), מכינים מרקים צוננים מפירות. בעונה הלוהטת משתנים התפריטים והמנות המבעבעות מעלות האדים מפנות את מקומן למרקים קרים ומתוקים. המפורסם שבהם, שגם סבתא נהגה להכין הוא מרק דובדבנים, או כפי ששובש בחן בפיה משום שלא ידעה עברית: "מרק דודבבניל".
מרק (דודבבניל) דובדבנים - MeggyLeves
המרכיבים (ל-4 מנות):
1/2 קילוגרם דובדבנים (רצוי מגולענים)
3 כוסות מים
1 מיכל שמנת מתוקה או 1 גביע שמנת חמוצה
קליפת לימון מגורדת
מיץ מלימון אחד
150 גרם סוכר
4 מסמרי ציפורן
1 כף שטוחה קמח
1 כפית קינמון או 1 מקל קינמון
אופן ההכנה:
- מבשלים בסיר במשך עשר דקות את הדובדבנים, המים, מיץ הלימון, קליפת הלימון המגורדת, הקינמון, מסמרי הציפורן והסוכר.
- מערבבים היטב בקערה נפרדת את הקמח והשמנת עד ליצירת בלילה חלקה ואחידה.
- מוסיפים את הבלילה לסיר באיטיות רבה ותוך כדי בחישה מתמדת, ומבשלים במשך חמש דקות נוספות.
- מצננים היטב. מגישים עם מעט קצפת לקישוט.
- הארה: מומלץ להכין את המרק יום אחד מראש.
עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

