שתף קטע נבחר

מי אמר גומבוץ ולא קיבל?

ההונגרים מאד אוהבים גומבוצים – כופתאות בשבילכם. במטבחה של סבתא כיכבו הממולאים בשזיפים ובמשמשים. ביד אמן לשה את הבצק, דחקה בפירות למצוא בו את מקומם והטילה אותם אל הקלחת. לאחר ששלתה את הכדורים המהבילים, הלבישה אותם זהב

לא סתם אומרים שחשוב להשאיר מקום לקינוח, על אחת כמה וכמה כשלדובדבן שבקצפת יש שורשים בבודפשט. כי הרי גם כשנדמה - ממש בנגיסה האחרונה של המנה העיקרית, כשהיד כבר מושטת אל כפתור המכנסיים - שתודה לאל זה נגמר, תמיד מגיחה המנה האחרונה חסרת הבושה, ופשוט אי אפשר לעמוד בפניה.

 

המדיארים אוהבים גומבוצים - או כופתאות בעברית. כל כך אוהבים עד שהפכו אותם ברבות השנים אפילו לכינוי חיבה מתוק לאנשים עגלגלים הידועים בחיוכיהם. אבל בניגוד לשכניהם, מעדיפים ההונגרים את הגומבוצים שלהם כדזרט. כן, את המלוחים הם השאירו לצ'כים, ונראה שידעו מדוע.

 

גומבוצי הדגל הם אלה הממולאים בשזיפים ובמשמשים (Szilvás és Barackos Gombóc) או בריבת פובידל בחורף - אך גם מקומן של כופתאות הגבינה (TúroGombóc) בצמרת מצעד המתוקים נשמר בקנאות. אלה גם אלה עטופים בפירורי לחם מטוגנים בחמאה ומעוטרים באבקה של סוכר. את כדורי הגבינה אף נוהגים לגלגל לשולחן בצירוף שלאק נדיב של שמנת חמוצה צוננת.

 

כשרוצים לאכול טורו גומבוץ בבודפשט הולכים לרחוב פוז'וניי (Pozsonyi utca) מספר 18. חבר יקר המליץ בזמנו על המסעדה הביתית הזו (Pozsonyi Kiss Vendéglő, Tel. +36-1-3292911) ועל גומבוציה, ומאז, כדי לשמור על הגזרה, אני מקפיד לפקוד אותה באדיקות בכל פעם שאני בעיר.

 

הכופתאות של פוז'וניי גדולות כמו כדור של טניס וקלות כמו נוצה. הן מוגשות לשולחן טבולות ברוטב וניל חם ועליהן, כמיטב המסורת הקולינארית המקומית, אבקת סוכר. תאווה לעיניים ולחיך גם יחד, ובמחיר מציאה.

 

במטבחה של סבתא כיכבו דווקא כופתאות השזיפים/המשמשים. אולי כי דווקא הן היו אהובות כל כך על אחי - נכד הזקונים. ביד אמן לשה ננה את בצק תפוחי האדמה, דחקה בפירות למצוא בו את מקומם, והשליכה את הגומבוצים אל הקלחת הרותחת. לאחר שצפו על פני המים, שלתה אותם בעדינות, כידררה את הכופתאות בתוך סיר פירורי לחם עד שלבשו זהב, והגישה אותן אחר כבוד אל השולחן לחיסול ממוקד. מישהו אמר גומבוץ ולא קיבל?

 

כופתאות שזיפים ומשמשים - Szilvás és Barackos Gombóc

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 ק"ג תפוחי אדמה

200-300 גרם קמח (תלוי במרקם תפוחי האדמה)

2 כפות שמן

1 כף סולת

1 ביצה

מלח

1/2 ק"ג שזיפים מסוג שגיב, מגולענים  

1/2 קילו משמשים מגולענים

קוביות סוכר

קינמון

4 כוסות פירורי לחם

100 גרם חמאה

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם מתרככים, מקלפים. מסננים היטב ומועכים למחית.
  2. מוסיפים למחית שמן, קמח, סולת, קמצוץ מלח וביצה. לשים לבצק רך.
  3. מרדדים את הבצק לעובי ½ סנטימטר.
  4. חותכים את הבצק לריבועים, שאורך צלעותיהם כ-8 ס"מ.
  5. מניחים במרכזו של כל ריבוע שזיף או משמש. במקום הגלעין שמים קוביית סוכר ומעט קינמון לפי הטעם.
  6. מקפלים את קצוות ריבוע הבצק ויוצרים כופתה.
  7. מרתיחים מים בסיר גדול עם קמצוץ מלח ומבשלים בתוכם את הכופתאות עד אשר הן צפות.
  8. בסיר רחב מזהיבים פירורי לחם בחמאה.
  9. מניחים את הכופתאות בסיר ומכסים. הופכים את הסיר שוב ושוב עד שהן נעטפות בפירורי הלחם. מגישים.

 

  • הארה: בעוד שבקיץ ממלאים את הכופתאות הללו בשזיפים או במשמשים, בחורף מפנים פירות העונה החמה את מקומם לריבת פובידל.

 

כופתאות גבינה - TuroGombóc

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 ק"ג גבינת כנען

2 כוסות סולת 3 ביצים

קליפת לימון מגוררת

קמצוץ מלח

200 גרם פירורי לחם

100 גרם חמאה

להגשה: שמנת חמוצה ואבקת סוכר

 

אופן ההכנה:
  1. מועכים את הגבינה בתוך קערה.
  2. מוסיפים חלמונים, סולת, קליפת לימון מגוררת וקמצוץ מלח. מערבבים היטב ומניחים בצד למשך כשעה לפחות.
  3. מקציפים היטב חלבונים ומוסיפים אותם בזהירות לתוך עיסת הגבינה.
  4. מרתיחים כמות נדיבה של מים בסיר גדול. יוצרים כופתאות בעזרת ידיים רטובות - כדי שלא יידבקו - וזורקים אותן למים. הן מוכנות כשהן צפות.
  5. מגלגלים אותן בתוך הסיר עם פירורי הלחם.
  6. מגישים עם שמנת חמוצה והרבה אבקת סוכר מעל.

 

  • הארה: מומלץ להגיש את הכופתאות מיד אחרת הן מתקשות מעט.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כופתאות בשבילכם. גומבוץ
צילום: איילת בן-יוסף
מומלצים