שתף קטע נבחר

הידרותרפיה: המים שמרפאים בעיות גב וכאבים

השימוש במים כאמצעי טיפול החל כבר בתקופת המצרים הקדמונים. בשנים האחרונות הפך התחום לטרנד של ממש. הוכחות ליעילות כבר יש. אבל גם מתחזים

אלפי שנים משמשים המים החמים כמקור טיפולי. כבר בתקופת המצרים הקדמונים, ביוון ורומא, הוכרו סגולות הריפוי של הנוזל השקוף. בתרבות האינדיאנית, שהשתמשה במים החמים להורדת החום דווקא, משולים אלה לנפש האדם. בתקופת ימי הביניים הוקמו באירופה בריכות הריפוי הראשונות שנבנו סביב מעיינות מים חמים, וחלקן, כמו באדן באדן הגרמנית, משמשות כאתרי ריפוי גם היום. אבל רק במאה ה-19 הוקם בעיירה באד ראגאז (BAD RAGATZ ) שבשוויץ בית המרחץ הטיפולי-רפואי הרישמי הראשון. המקום נתן את שמו לשיטת טיפול ידועה בתחום ההידרותרפיה.

 

כמעט מאה שנים חלפו וב-1986 הוגדרה ההידרותרפיה כתוכנית טיפול בבריכה המיועדת לשפר את תפקודו של האדם. בישראל החלו הטיפולים להינתן לקראת סוף שנות השמונים. "בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעות לנושא הטיפול במים (הידרותרפיה)", מספרת מיכל שוורץ, הידרותרפיסטית בכירה, מרצה ומטפלת, "הנושא אמנם אינו חדש אך התוצאות המוכחות גורמות ליותר ויותר אנשים לדרוש את הטיפול הספציפי הזה".

 

"הידרותרפיה היא חלק מתוכנית טיפולית- שיקומית", מדגישה שוורץ, "ומטרתה אינה לימוד שחייה או שיפור הכושר הגופני".

 

 - מה יתרונות הטיפול בבריכה מחוממת?

"המים מאיטים את התנועה, יוצרים התנגדות ומנטרלים משקל, כך שבבריכה ניתן לבצע תרגילים מסוימים שבחדר הפיזיותרפיה יהיה קשה יותר להוציא אל הפועל. גם חום המים הוא אלמנט חשוב: הבריכה מחוממת בכל ימות השנה והחום של 33 מעלות הוא קבוע. המים החמימים מרגיעים את כל הגוף ועוזרים, מיד עם הכניסה לתוכם, להרפיה אינטואיטיבית של שרירי הגוף. הרגעים הנעימים שמעניקים המים הם חלק חשוב מהטיפול".

 

 - למי מתאים הטיפול?

"לתינוקות, ילדים ומבוגרים. לבריכה מגיעים תינוקות הסובלים מבעיות התפתחות מגילאי שנה ולפעמים אף מוקדם יותר, ילדים בעלי בעיות פיזיות כמו נכויות, אוטיזם וכן בעיות רגשיות כמו היפראקטיביות ובעיות קשב וריכוז. מבין המבוגרים מגיעים אנשים הסובלים מבעיות אורתופדיות, נוירולוגיות או ראומטולוגיות. חשוב להדגיש כי למרות שמדובר בעבודה איטית בתוך מים שנראית נורא פשוטה מבחוץ, עדיין מדובר בעבודה קשה ולעיתים כואבת. לא באים לכאן בשביל פאן אלא כדי לעזור לגוף להירפא".

 

 - מה התלונה הנפוצה ביותר?

"בעיות גב, בעיקר גב תחתון. רבים סובלים מפריצות דיסק ומצוקות גב אחרות. הטיפול במים מאפשר הפחתת הכאב, הרחבת התנועה, חיזוק של השרירים, הפחתת נוקשות מפרקים, הגדלת היכולת האירובית ובעקבות כל אלה שיפור בפעילות היומיומית ובהרגשה הכללית. כדאי לציין כי פעמים רבות מדווחים מטופלים כי נטילת כמות התרופות משככות הכאבים מצטמצמת פלאים בעקבות הטיפול".

 

 - ואצל הילדים?

"להידרותרפיה מגיעים ילדים רבים שסובלים מחולשה של חגורת הכתפיים. החולשה הזו עלולה לפגוע בכל מה שקשור לכתיבה, לכן מגיעים לכאן ילדים בני חמש לטיפול קבוצתי שכולו הכנה לקראת בית הספר. מאוד מומלץ להורים לילדים קטנים לשים לב לנושא הזה ולפתור את הבעיה בגיל צעיר".

 

 - רוב המטופלים מגיעים באופן פרטי או נשלחים על ידי מוסדות ציבוריים?

"כיוון שמדובר בטיפול לא זול, רוב המטופלים (80%) מעדיפים להגיע דרך קופות החולים לסדרות של 10-12 מפגשים. נכי צה"ל מגיעים גם הם דרך משרד הביטחון ומטופלים רבים מגיעים דרך עמותות שונות. באופן טבעי מעדיפות קופות החולים לשלוח בשלב ראשון את המטופל לפיזיוטרפיה רגילה שנמצאת בתוך הקופה ולכן עולה פחות.

 

"חשוב שמטופלים ידעו על האפשרות להידרותרפיה (שהיא חלק מסל הבריאות) וידעו לדרוש אותה. תוצאות הטיפול במים הוכחו כבר לפני שנים רבות ואין סיבה שאדם יסבול אם הוא יכול להגיע לבריכה, להקל את כאביו ולצרוך פחות תרופות".

 

 - את משתמשת באביזרים נוספים בבריכה?

"בהחלט. במהלך הטיפול אני משתמשת במשקוליות שונות, מצופים, כדורים ואביזרים אחרים. גם מחוץ לבריכה פיזרתי אביזרים נוספים שמטרתם בעיקר הרגעה: כלוב התוכים שמצייצים בחוץ גורם לכל מטופל לחייך וגם האקווריום הצבעוני, שנמצא במתחם המקורה, מרגיע. מעל הבריכה תלויים עציצים ומוביילים שגם אמורים לתת למטופל תחושה נעימה. כשאדם נכנס לבריכה טיפולית הוא לא מגיע לחדר קר בבית חולים, אלא למקום בו ניתן גם לקבל טיפול חשוב אך נינוח".

 

 - מה צריך המטופל להביא איתו?

"בגד ים ומגבת. יש אנשים שלא נוח להם בבגד ים ולהם אני ממליצה על חולצות הלייקרה שניתן לשחות איתן בקלות. חלק נכבד מהטיפולים נעשים אחד על אחד כך שאין כל בעיה".

 

וואטסו וג'הרה

במקביל להידרותרפיה, שמטרתה רפואית, מגיעים אל הבריכות החמימות לא מעט אנשים המחפשים שלווה ורוגע. הוואטסו (שיאצו במים) והג'הארה (המבוססת על שיטת אלכסנדר) הן טכניקות הרפיה ורגיעה שנערכות בתוך הבריכה המחוממת.

 

"בטכניקות האלה צף המטופל על פני המים כשהוא נתמך על ידי המטפל", מתארת שורץ. "בעזרת שטף של תנועות, לחיצות קלות ומתיחות עדינות חווה המטופל תחושת שחרור והתנתקות מטרדות היום יום. מדובר בטיפולים נהדרים שנערכים אמנם בבריכות הידרותרפיה אך הם בעצם טיפולי ספא שמטרתם הפגת מתחים וכיף. אין לבלבל בין סוגי הטיפול השונים".

 

טיפולי וואטסו וג'הארה ניתן למצוא היום בכמה וכמה מרכזים ברחבי הארץ. מרכז לימודי הוואטסו המפורסם ביותר נמצא בקיבוץ לוטן שבערבה.

 

בריכות טיפוליות : כפיטריות אחר הגשם

כשעשתה ההידרותרפיה עליה לישראל קיבלו המטפלים קורס הכשרה בן 40 שעות והחלו לעבוד. היום התפתח הנושא ואת המקצוע ניתן לרכוש בכמה מכללות ביניהן וינגייט, אוהלו, סמינר הקיבוצים ושער הנגב. המכללות מציעות קורסים בני 360 שעות האורכים בין שנה לשנתיים.

 

כיוון שהביקוש לטיפולים עולה, עולה גם הביקוש למטפלים. "קיימת היום אינפלציה מסוכנת של בריכות טיפוליות", אומרת שורץ. "מטפלים רבים שאך סיימו את לימודיהם וחסרים ניסיון בסיסי, פותחים בריכה. מסוכנים מכולם הם האנשים שאינם מטפלים מוסמכים, כמו מורים לחינוך גופני או מטפלי וואטסו וג'הארה, שקוראים לעצמם הידרוטרפיסטים ומזמינים מטופלים לבריכה הביתית. חשוב לדעת כי בריכה טיפולית אינה בריכה רגילה, היא צריכה לעמוד בסטנדרטים מסוימים. וגם המטפל אמור להיות איש מקצוע.

 

 - ואיש לא מפקח על המקצוע הזה?

"זו בדיוק הבעיה. ההידרותרפיה בישראל היא מקצוע פרוץ שאינו מפוקח היום בשום צורה. לכן אני יכולה להמליץ למטופלים לברר היטב היכן הם עומדים לקבל את הטיפול ולשאול את המטפל היכן בדיוק למד, כמה זמן ארכו לימודיו וכמה ניסיון יש לו. אל תתביישו גם לבקש לראות את התעודות. חשוב לשמור על הבריאות בתוך הבריכה ומחוצה לה".

 

כמה זה עולה?

  • 120-140 שקל  - טיפול פרטני שאינו מסובסד. הסבסוד תלוי בקופת החולים
  • 200 שקל לחודש - טיפול קבוצתי
  • 250-280 שקל - טיפולי וואטסו וג'הארה

 

יש לכם שאלות בנושא? היכנסו לפורום הידרותרפיה


פורסם לראשונה 12/12/2006 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
הידרותרפיה. אינפלציה מסוכנת של בריכות טיפוליות
צילום: דלית שחם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים