שתף קטע נבחר

אולמרט: צריך לעצור את אחמדי-נג'אד

רגע לפני שהוא ממריא לוושינגטון התראיין ראש הממשלה ל"ניוזוויק" האמריקני. על איראן אמר כי היא צריכה להבין שאם לא תקבל את עמדת הקהילה הבינלאומית, "תשלם ביוקר". על קידום מהלך מדיני עם הרשות: "הרבה תלוי במנהיגות הפלסטינית". על המלחמה בלבנון: "הצלחה אסטרטגית, צבאית ומדינית". ועל נסיגה אפשרית של ארה"ב מעיראק: "עלולה לסכן משטרים מתונים"

איראן צריכה להבין שאם לא תקבל את עמדת הקהילה הבינלאומית "היא תשלם ביוקר". כך אומר היום (שבת) ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בראיון שהעניק למגזין האמריקני "ניוזוויק" ערב נסיעתו לוושינגטון. רגע לפני הנסיעה מדבר אולמרט על האיום האיראני, מבהיר את הרצון לחדש את הדיאלוג מול אבו מאזן, ומזהיר את האמריקנית מפני יציאה חפוזה מעיראק.

 

"זו הפעם הראשונה מזה הרבה שנים שמנהיג רשמי של מדינה גדולה עם יותר מ-70 מיליון תושבים, מדבר בפומבי ובאופן רשמי על השמדת מדינה אחרת החברה באו"ם", אומר אולמרט ל"ניוזוויק" בהתייחסו לאיום האיראני. "אחמדינג'אד הוא אדם המוכן לבצע פשעים נגד האנושות וצריך לעצור בעדו. כשהיטלר התחיל לדבר על השמדת הגזע היהודי, אנשים שמעו את זה אבל הם בקושי עשו דבר כדי למנוע את זה. ואז, במשך דורות, היו צריכים להסביר מדוע שתקו. צריך לקיים מסע עולמי להדגשת החשיבות המוסרית. צריך שאף אחד לא יוכל להתעלם ממה שהוא אומר ומההשלכות של דבריו".

 

אולמרט מסביר כי הוא תומך בפשרה שתמנע מאיראן לחצות את הסף הטכנולוגי שיוביל אותם ליכולות גרעיניות. לצד זה הוא מוסיף: "איני מאמין שאיראן תקבל פשרה כזו, אלא אם כן תהיה לה סיבה טובה לחשוש מהתוצאות. איראן חייבת להתחיל לפחד". לדבריו, איראן צריכה להבין שאם לא תקבל עמדת הקהילה הבינלאומית, "היא תשלם ביוקר".

 

אולמרט נשאל אם כוונתו לאופציה צבאית והשיב: "אני חושב שדברי ברורים מספיק. ישראל לא תהיה מוכנה לקבל את האיום של איראן גרעינית. אני מעדיף לא לדבר על האופציות הישראליות. לישראל יש הרבה אופציות".

 

"חמאס מונע את שחרור האסירים"

באשר לאפשרות חידוש ההידברות עם הפלסטינים, ציין ראש הממשלה כי "הנושא הפלסטיני עומד על סדר היום. אין דרך להתעלם ממנו ואנחנו לא רוצים להתעלם ממנו. אנחנו צריכים למצוא את הפרטנר הטוב ביותר לעשות זאת. הרבה תלוי במנהיגות הפלסטינית".

 

אולמרט ציין כי "אבו מאזן הפגין עקביות בהתנגדותו לטרור, ואי נחת מהשיטות של חמאס, אבל חובה עליו לעשות יותר. הוא לא הפגין די נחישות וכוח פנימי להוריד את הממשלה הזו של מחבלים ולהפחית את השפעתו של חלאד משעל, השולט במשרדי הממשלה הפלסטינית מדמשק".

 

עוד הוסיף ראש הממשלה כי המבחן של ממשלת האחדות המוצעת "ימדד רק בקריטריון אחד - האם היא מקבלת בצורה פעילה, ולא רק תיאורטית, את עקרונות הקוורטט. אם חמאס יקבל בצורה פורמאלית את העקרונות של הכרה בזכות הקיום של ישראל, סוף לטרור ולמעשי העוינות נגד ישראל ויישום כל ההסכמים שנחתמו בין ישראל לרשות הפלסטינית, אז נהיה מוכנים לשבת עם ממשלה כזו".

 

בהקשר זה שב אולמרט והצהיר על נכונותו "לשחרר הרבה מאוד אסירים" פלסטינים. "הבהרתי את זה לפני זמן רב - אני רוצה מאוד לפתוח דיאלוג חדש עם אבו מאזן ולשם כך אני מוכן לשחרר הרבה אסירים. העמדה הקיצונית של החמאס מונעת את שחרור האסירים משום שהם מתנגדים לשחרר את החייל שלנו, גלעד שליט. החמאס אינו מעוניין באמת בטובתם של האסירים. הם רוצים להפיל את אבו מאזן בכל מחיר".

 

חיזבאללה? "קרוב לכניעה"

את המלחמה בלבנון הגדיר אולמרט כ"הצלחה אסטרטגית, צבאית ומדינית" והסביר כי היא הביאה לחידוש כושר ההרתעה של ישראל מול חיזבאללה. "לפני המלחמה הם לא פחדו להתחיל להלחם איתנו כי הם חשבו שהתגובה שלנו תהיה שונה לחלוטין. עכשיו, אם תשאלו את נסראללה אם הוא רוצה לחזור על זה, אני בטוח שהתשובה המוחלטת שלו תהיה 'לא'. אני יודע בביטחון ממקורות שונים שחיזבאללה היה קרוב לכניעה מוחלטת. הנוכחות של צבא לבנון בכל שטח הדרום, יחד עם כוח בינלאומי חזק, מאוד משמעותי - זה יצר מציאות שונה לחלוטין ממה שהיה לפני ה-12 ביולי".

 

אולמרט שלל בראיון אפשרות של דיאלוג עם סוריה בתנאים הנוכחים. "אם אסד היה רציני הוא היה צריך לעצור את התמיכה המוחלטת שלו בחאלד משעל, האיש האחראי ישירות לפעילות טרור יומיומית נגד ישראל. אשמח לנהל משא ומתן עם בשאר אסד, אבל באווירה מסוימת שבה הוא מפסיק את תמיכתו בטרור של חיזבאללה. אסד לא מראה שום סימן שהוא מוכן לעשות זאת".

 

אזהרה עיראקית

בראיון התייחס ראש הממשלה אולמרט גם למצב בעיראק, ולקולות הנושבים מוושינגטון המרמזים על מהלכי נסיגה קרבים. יציאה חפוזה מעיראק, הוא אומר, עלולה לפגוע ביציבות המשטרים המתונים במזרח התיכון.

 

מחר ינחת אולמרט בוושינגטון, שם יתארח ב"בליר האוס" - בית ההארחה הרשמי של נשיא ארה"ב השוכן מול הבית הלבן. ראש הממשלה יקיים, נוסף לפגישה עם הנשיא בוש שתיערך ביום שני בערב, גם פגישות עם סגן הנשיא צ'ייני, מזכירת המדינה רייס, ועם בכירי מנהיגות הקונגרס משתי המפלגות והנבחרים היהודיים.

 

ראש הממשלה מזהיר בראיון כי "אם תהיה נסיגה מעיראק לפני שלעיראק תהיה ממשלה חסונה עם סמכות חזקה - ממשלה שיכולה לשמור על המדינה מהתמוטטות למלחמת אזרחים - אמריקה תצטרך לחשוב על ההשלכות האפשרויות של הדבר על מדינות ערביות שכנות עם משטרים מתונים. איך זה ישפיע על היציבות במדינות אלו מול הכוחות הרדיקלים, שעלולים לפרוח כתוצאה מנסיגה אמריקנית טרם זמנה?". לא ברור כיצד יתקבלו בוושינגטון דבריו של אולמרט, כמה ימים לאחר מהפך בקונגרס, הנובע מאי שביעות רצונו של הציבור האמריקני מהמתרחש בעיראק. מהפך שנחשב כתבוסה למדיניותו של הנשיא בוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יוצא לוושינגטון. אולמרט
צילום: רויטרס
זהירות מנסיגה. בוש
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
חובה שיעשה יותר. אבו מאזן
צילום: איי אף פי
מומלצים