שתף קטע נבחר

משבר בין ישראל לצרפת: "הם שלוחה ערבית"

צרפת זעמה על הווטו שהטילה ארה"ב בעניין ההצעה לגנות את ישראל במועצת הביטחון בעקבות התקרית בבית חנון, ובתגובה פנתה לעצרת הכללית. שם אמנם התקבלה הצעה מרוככת יותר, אך זה לא מנחם את ישראל. "הם ממש שלוחה ערבית", אמר גורם דיפלומטי ישראלי

משבר חריף פרץ בין ישראל וצרפת בעקבות החלטת עצרת האו"ם אתמול בלילה (שבת) להקים "ועדה לבדיקת העובדות" של תקרית הרג האזרחים הפלסטינים בבית חנון. זאת בשל התפקיד המכריע שמילאה צרפת בפשרה שהושגה עם מדינות האיחוד האירופי בנושא.

 

צרפת הייתה מוכנה לתמוך בטיוטה הפלסטינית המקורית, בעוד שמדינות האיחוד האירופי התכוונו להימנע מהצבעה. לאחר שכנועים, הסכימו מדינות האיחוד האירופי להצטרף לנוסחת הפשרה שהתקבלה.

 

הצרפתים זעמו על הווטו שהטילה ארצות הברית על ההצעה הקטארית במועצת הביטחון של האו"ם. בנאומו במועצה לפני כשבוע וחצי הבטיח שגריר צרפת באו"ם, ז'אן מארק דה סבלייה, בכעס רב כי יעלה את סוגיית מנגנון ההגנה על האוכלוסייה הפלסטינית לדיונים ברביעייה הבינלאומית (הקוורטט). העובדה שגם בקוורטט יש לארצות הברית זכות וטו דחפה את הצרפתים בכל כוחם לקבל החלטה בנושא בעצרת הכללית, שם יש רוב אוטומטי עצום למדינות המוסלמיות ולעולם השלישי.

 

אך מדינות אירופיות כגון גרמניה, הולנד, דנמרק ובריטניה התכוונו להימנע מהצבעה בעצרת, דבר שהיה מוביל מדינות רבות אחרות ממזרח אירופה ודרום אמריקה להימנע אף הן. אלא שצרפת דחפה ולחצה, כאשר הדיפלומטים שלה פעלו בצמוד עם הפלסטינים, הלבנונים והקטארים, וייעצו להם לרכך את הטיוטות כדי לגשר על הפער עם האיחוד האירופי.

 

בין ישראל וצרפת היה באחרונה שיתוף פעולה פורה באו"ם. לצרפת היה תפקיד חשוב בהחלטת מועצת הביטחון 1559 לסילוק הכוחות הזרים מלבנון ופירוק המיליציות, והחלטה 1701 להפסקת מלחמת לבנון השנייה והקמת כוח האו"ם שהיא עומדת בראשו. צרפת ממלאת תפקיד חשוב וחיובי באו"ם גם בנושא הגרעין האיראני.

 

מכאן נובעת האכזבה הגדולה של הדיפלומטים הישראלים, ובראשם השגריר דני גילרמן, מהסיוע שהעניקה צרפת למדינות ערב בהעברת ההחלטה על חקירת התקרית בבית חנון. השגריר גילרמן שאל בנאומו בעצרת מה הייתה צרפת עושה אילו נורו רקטות לעבר אזרחיה מעבר לגבול, האם היא הייתה שולחת פרחים לטרוריסטים?

 

"הם ממש שלוחה ערבית"

לאחר נאומו של גילרמן עבר לידו השגריר הצרפתי מבלי לברכו לשלום. גם בדרגים הנמוכים יותר ההתעלמות הייתה בולטת. באחרונה גילו דיפלומטים ישראלים שצרפת הפכה לגורם עוין במועצת הביטחון וגם באיחוד האירופי. "הם ממש שלוחה ערבית", התבטא גורם ישראלי. לכך יש להוסיף את היוזמה המדינית המשותפת של צרפת וספרד, שפורסמה במפתיע.

 

בעוד הדיפלומטים הצרפתים ישבו והסתודדו עם נציגי מדינות ערב והחליפו טיוטות, הם לא ישבו ולו פעם אחת עם נציגי ישראל כדי להציג להם נוסחה מרוככת, ולא טרחו לשם "איזון" לקיים אפילו שיחת טלפון אחת.

 

ככל הידוע, הצרפתים היו מוכנים להצביע על הנוסח הערבי המקורי, שכלל גינוי, הקמת ועדת חקירה, והקמת מנגנון להגנה על האוכלוסייה הפלסטינית ובינאום הסכסוך הישראלי-פלסטיני. צרפת הייתה המדינה האירופית היחידה שנמנעה במועצה לזכויות האדם מההצבעה להקמת ועדת חקירה על בית חנון. כל מדינות האיחוד האירופי התנגדו.

 

כאמור, הצרפתים החליטו לעקוף את הווטו האמריקני במועצת הביטחון, שהעלה את חמתם. יש להניח שגם טיסות חיל האוויר מעל הכוחות הצרפתים המוצבים בדרום לבנון הן מקור למתיחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן
צילום: רויטרס
מומלצים