שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    ערמון המלך - מחית ערמונים בעיטור קצפת
    גם אם יחיו בצריף רעוע - יאכלו ההונגרים כמו מלכים, אומרים על המדיארים. ומה יותר נוצץ ואלגנטי מלסיים ארוחה במנה של מחית ערמונים מעוטרת בקצפת?

    כמו החצבים שמבשרים את בוא הסתיו או כמו הנחליאלי שמכריז כי גנרל חורף חוזר, כך כששבים מוכרי הערמונים לרחובות בודפשט המצטנפת זה ברור: הגיע הזמן ללבוש מעיל – ורצוי שיהיו בו הכיסים הכי גדולים שיש.

     

    ערמונים קלויים אוכלים ברחוב כשהכל בוהק מסביב, וכל פסיעה משמיע קולות של כיחכוך בגלל השלג שנח על המדרכות. את אגוזי הערמון הלוהטים קונים

    בשקית נייר, אבל ממהרים לרוקן אותה לתוך הכיסים-הכי-גדולים-שיש של המעיל כדי להתחמם. ורק לאחר שתוחבים גם את הידיים עמוק בפנים ומחכים מעט, אפשר להתחיל במלאכת הקילוף ולאכול. ערמונים להמונים.

     

    גם אם יחיו בצריף רעוע - יאכלו ההונגרים כמו מלכים, אומרים על המדיארים. ומה יותר נוצץ ואלגנטי מלסיים ארוחה במנה של מחית ערמונים מעוטרת בקצפת? גסטנייה פורה (Gesztenyepüre) או פירה ערמונים בשפת הקודש הוא ה-קינוח של ההונגרים כשפתיתים לבנים נושרים מן השמיים.

     

    לסבתא ננה היה מועך תפוחי אדמה כבד מימדים, שעבר בירושה ועשה עימה את כל הדרך מהונגריה לישראל. המכשיר, שהיה עשוי ברזל, חיכה בסבלנות כל הקיץ עד הנץ הערמונים. דרך נקביו הקטנים השתלשלה לה המחית כמו תולעים קטנטנות היישר אל קערת הזכוכית, מעליהן ערמה סבתא הר של שמנת מתוקה ולנו לא נותר אלא לגלוש במורד עם הכפית וללקק את השפתיים.

     

    מחית ערמונים - Gesztenyepüre

    המרכיבים:

    1 ק"ג ערמונים

    200 גרם סוכר

    1/2 מקל וניל

    100 גרם חמאה

    רום

    1 מיכל שמנת מתוקה

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את הערמונים עד שהם מתרככים. שופכים עליהם מים קרים ומקלפים אותם.
    2. טוחנים את הערמונים במטחנת בשר.
    3. מבשלים את הסוכר עם הווניל ומעט מים ליצירת סירופ סמיך.
    4. מערבבים את הערמונים המעוכים עם הסירופ ועם החמאה. מוסיפים רום לפי הטעם.
    5. מועכים את העיסה באמצעות מועך תפוחי אדמה. מגישים בלווית קצפת.

     

    • הארה: יש המבשלים את הערמונים רק למחצה, מקלפים אותם וממשיכים לבשלם ב-4 כוסות חלב, 200 גרם סוכר ומקל וניל עד שהם מתרככים – שולים אותם מן הסיר ומועכים אותם. או אז מוסיפים מעט רום וחמאה או חלב – אם רוצים - ליצירת עיסה חלקה בטרם מעבירים אותה דרך מועך תפוחי אדמה.

     

    עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לא רק למלכים. ערמונים
    צילום: אביגיל עוזי
    מומלצים