שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: איך לבחור מעבד?

שתי חברות, 11 משפחות מוצרים וכ-50 דגמים שונים של מעבדים - זה המבחר שעומד לרשותכם היום, והופך את הקנייה של מחשב חדש מבלבלת מתמיד. מהם ההבדלים בין המוצרים, ומה הכי מתאים לכם? זה פחות מסובך ממה שאפשר לחשוב

המעבד המרכזי (CPU) הוא הלב והמוח של המחשב. הוא המשאבה שנופחת בו חיים, שמחלקת הוראות ומבצעת חישובים.

 

כשהמעבד איטי מדי שום דבר אחר לא יעזור: המחשב שלכם לא יזוז. ומכיוון שביצועי המעבד כבר מזמן אינם מסתכמים במינון המגהרצים שלו, אין פתרון אינסטנט לבחירה. תצטרכו באמת להכיר את הנושא טוב יותר כדי שתוכלו לדעת מה אתם מקבלים עם המחשב החדש שלכם. הכתבה הזו נועדה לעזור לכם להחליט.

 

הדרישה לעוצמה

אף שהמעבד אינו הרכיב החשוב היחיד המשפיע על הביצועים, חשיבותו הולכת וגדלה. בשנים

האחרונות התרגלנו אמנם לומר שהביצועים של המעבדים והמחשבים החדשים הם כל-כך גבוהים, שממילא התוכנות בהן אנחנו משתמשים מתקשות לנצל אותם. אבל זה כבר לא נכון.

 

ערב ההכרזה על Windows Vista ועל הגירסה הבאה של אופיס, ורגע לפני שמגיע לשוק מבול

משחקי המחשב של חג המולד, כדאי שהמחשב שלכם יהיה מצויד במעד שיעמוד ברף הדרישות החדש.

 

יש עוד גורמים שדוחפים את מגמת הביקוש לכוח עיבוד. כמו השאיפה של יותר ויותר אנשים - אולי גם שלכם - להריץ במחשבים שלהם כלים לעריכת תמונות, וידאו וסאונד. או כמו העובדה הפשוטה שהמחשבים שלנו עובדים היום הרבה יותר קשה מאשר לפני שנתיים או שלוש. מריצים יותר תוכנות, רואים יותר חלונות, נדרשים ליותר אבטחה.

 

המחשבים מבצעים יותר משימות במקביל - חלקן קלות, כמו הורדת קבצים מרשתות שיתוף קבצים; אחרות קצת תובעניות יותר, כמו פענוח והצגת סרטי DVD ישירות לטלוויזיה, דרך כבל. שלא לדבר על זה שכל התוכנות שאנחנו מריצים גם מתעדכנות לעיתים קרובות והולכות. המומחים כמעט תמימי דעים: בעתיד הנראה לעין הדרישה לכוח עיבוד רק תגדל.

 

ההבדלים בין המעבדים

כמו בתעשיית הרכב, גם בתעשיית המעבדים: ישנם יצרנים רבים, לכל יצרן יש מוצרים שונים, וכל מוצר מגיע בדגמים וגירסאות שונים, עם הבדלים בנפח המנוע, באבזור, בטכנולוגיות. בכל אופן, רק שלוש חברות מייצרות מעבדים למחשבים אישיים: אינטל, AMD, וגם VIA (מכיוון שהיא גורם מינורי מאד בשוק, לא נעסוק בה הפעם, אבל זה לא אומר עליה שום דבר רע).

 

לכל אחת מהן יש משפחות מעבדים שונות, שנבדלות זו מזו בטכנולוגיה ובעיצוב ההנדסי ("מיקרו-ארכיטקטורה"). גם בתוך כל משפחת מעבדים כזו, אפשר להבחין בין דגמים וגירסאות בהתאם לכמה תכונות שנוטות להשתנות:

 

  • מהירות שעון ("תדר"). אלה המגהרצים, או גיגהרצים היום. פעם זה היה מדד כמעט יחידי לביצועי המעבד והמחשב כולו. היום זה נתון שיכול לעזור בעיקר כדי לדרג דגמים שונים של אותו מעבד, אבל כשמשווים מיקרו-ארכיטקטורות שונות אין לו משמעות. למשל, מעבד Athlon של AMD עשוי להיות הרבה יותר מהיר ממעבד פנטיום 4 באותה מהירות שעון, ו-Core 2 Duo החדש של אינטל, שירוץ באותו תדר, יהיה מהיר משניהם.

 

  • מספר הליבות. כמו בתרגילי ה"שני ברזים ממלאים בריכה", גם את מלאכת העיבוד אפשר לחלק בין כמה מעבדים. פעם היו עושים את זה בשיטות מסובכות ויקרות מאד. במעבדים החדשים, אפשר לקבל שתי ליבות מעבד (Dual Core) ולאחרונה אפילו ארבע ליבות (Quad Core) באריזה אחת. כלפי חוץ מדובר במעבד רגיל, אבל בתוכו פועמים שני "לבבות" או יותר. הביצועים לא בדיוק כפולים, אבל בחלק מהמקרים המחשב שלכם יהיה מהיר בעשרות אחוזים.

 

  • מטמון: המטמון (Cache) מיישם שיטה נוספת לשיפור ביצועי המעבד. זהו מין מחסן נגיש לנתונים, שחוסך גישות ארוכות של המעבד למחסן הגדול יותר - הזיכרון. נפח מטמון המעבד הוא נתון שאולי תפגשו בהצעות מחיר שונות, והוא אינו נתון בלתי-חשוב, אבל הוא לא זה שצריך להנחות אתכם בקנייה.

 

  • תושבת מעבד (Socket): התושבת היא השקע בלוח-האם אליו תוקעים את המעבד. אם אתם קונים מעבד חדש הוא צריך להתאים לתושבת הקיימת, ואם אתם קונים מחשב חדש כדאי ללכת על טכנולוגיה עדכנית, שיש לה סיכוי להיתמך בעתיד כשתרצו לשדרג.

    יש רק שתי טכנולוגיות כאלו: AM2 למעבדי AMD ו-LGA775 למעבדי אינטל (חשוב לבדוק: חלק מהלוחות תומכים גם במעבדי סלרון/פנטיום וגם במעבדי Core 2, וחלק לא).

 

  • מהירות האפיק (FSB): נתון שרלוונטי למעבדי אינטל, ומתייחס למהירות התקשורת בינם לבין הזיכרון המותקן במחשב. במעבדי סלרון ופנטיום נתמכות המהירויות 400, 533 ו-800 מגהרץ. במעבדי Core ו-Core 2 נתמכות מהירויות גדולות יותר, שבין 800 ל-1333 מגהרץ. כל המרבה הרי זה משובח, אבל לא בכל מחיר.

 

  • תכונות נוספות: תמיכה בטכנולוגיית 64 ביט, בתכונות אבטחה (XDbit/NXbit), בהרחבות המולטימדיה SSE3, ועוד. לכל התכונות האלו יש שימושים, אבל אף אחת מהן לא מספיק חשובה בפני עצמה כדי להוות שיקול בבחירה שלכם. 

    בהמשך הכתבה נציג את משפחות המעבדים העיקריות של אינטל ושל AMD, ונעזור לכם להחליט איזה מעבד יתאים לצרכים שלכם.

 

המעבדים של אינטל

  • סלרון. מותג שמלווה את קווי המעבדים הזולים של אינטל מאז 1998. הטכנולוגיה משתנה עם כל דור, אבל הרעיון נשאר זהה: מעבדי סלרון הם תמיד גירסאות "מוחלשות" ומוזלות של מעבדי המיינסטרים, פעם של פנטיום 2 והיום של פנטיום 4.

    במילים אחרות: מעבדי סלרון הם גירסאות "קלות" של מעבדי פנטיום 4, קצת פחות מהירים אבל זולים ב-100 דולר ויותר. בישראל הם קצת פחות פופולריים מאשר בעולם, ולא כל-כך בצדק, כי בסך-הכל מדובר במעבדים טובים ומשתלמים שיתנו לכם רמת ביצועים טובה ברוב השימושים.

    כדאי רק לשים לב, אם אתם קונים מחשב עם מעבד סלרון, שאתם מקבלים את הגירסה החדשה יותר (Celeron D) שהיא גם יותר מהירה וגם מתאימה לתושבות החדשות יותר (LGA775). שימו לב גם למעבדי סמפרון המתחרים של AMD, שמציעים לכם במחיר דומה תמורה זהה או עדיפה.

 

  • פנטיום 4. המעבד המצליח ביותר של אינטל בכל הזמנים, כבר בן 7 שנים כמעט, עדיין נמכר בגירסאות המאוחרות שלו. פעם הוא היה המעבד המהיר ביותר בשוק, אבל זה כבר מזמן לא המצב והיום מדובר במעבד יקר יחסית ולא כל-כך משתלם, מה שלא מפריע לו להמשיך להיות פופולרי. אם אתם מחפשים מעבד אינטלי זול לכו על סלרון. אם אתם רוצים יותר ביצועים, במחיר דומה, קחו את פנטיום D, מעבד פנטיום 4 דו-ליבתי, שמציע לכם שניים במחיר אחד.

 

  • פנטיום D. המעבד הדו-ליבתי הזה הוא שירת הברבור של משפחת פנטיום 4. לאינטל, וגם ל-AMD, יש כבר מעבדים הרבה יותר טובים. היתרון של פנטיום D הוא המחיר הזול יחסית למעבדי Core 2 החדשים, וחלק מהמעבדים המתחרים של AMD.

 

  • פנטיום Core Duo / M. המעבד המצויין למחשבים ניידים שנולד במרכז הפיתוח של אינטל בחיפה, הוא הבסיס לחבילת סנטרינו, והנפוץ ביותר היום במחשבים ניידים. גירסת Core Duo, בעלת שתי הליבות, קצת יותר יקרה אבל הביצועים שלה מצדיקים זאת.

 

  • Core 2 Duo. מוצר הדגל הדו-ליבתי של אינטל, שקיים בגירסאות ייעודיות למחשבים שולחניים ולמחשבים ניידים. הדגמים המהירים יותר שלו, בראשם דגמי ה-Core 2 Extreme, עולים על כל מה שיש ל-AMD להציע כיום. הדגמים הזולים, קצת יותר יקרים ממעבדי פנטיום 4 ופנטיום D, אבל עדיין מהירים להפליא בכל סוגי השימושים, כולל משחקים.

 

  • Core Quad. הוכרזו זה עתה: מעבדים בעלי ארבע ליבות, יקרים מאד ולא כל-כך רלוונטיים למשתמש הממוצע.

 

המעבדים של AMD

  • סמפרון (Sempron).  כמו מעבדי הסלרון של אינטל, מעבדי סמפרון הם גירסאות מוחלשות של מעבדים ממשפחת Athlon. רוב הדגמים המשווקים היום, מבוססים על Athlon 64, המקביל לפנטיום 4 ועולה עליו מרוב הבחינות.

    מעבדי סמפרון שקולים ביכולות שלהם למעבדי סלרון, ולעיתים עולים עליהם. הם גם עולים קצת פחות, וחשוב יותר: יש ביניהם דגמים שתואמים ל-AM2, התושבת החדשה של AMD.

    היתרון פשוט: תוכלו לקנות היום מחשב עם מעבד כזה, ולשלם מעט; בעוד שנה-שנתיים, כשדרישות הביצועים שלכם יעלו, תוכלו לשדרג בקלות ולהתקין אחד ממעבדי ה-AM2 המתקדמים יותר, כמו Athlon 64 או אפילו Athlon X2 הדו-ליבתי.

 

  • Athlon 64. המעבד הפלאי של AMD, שבשנתיים האחרונות הפך לאחד המוצרים הכי פופולריים של החברה. כיום הוא מוחלף במהירות בדגמי Athlon 64 X2 הדו-ליבתיים והמהירים.

    עדיין מדובר במעבד מצויין, שיריץ היטב את רוב התוכנות הכבדות ובמיוחד את המשחקים שלכם, אבל עדיף להשקיע קצת יותר במעבד X2, או ללכת על מעבד סמפרון אם אתם רוצים לחסוך.

 

  • Athlon 64 X2. הגירסה כפולת-הליבה של Athlon 64. אלו מעבדים קצת פחות חזקים ממעבדי Core 2 של אינטל, אבל הם זולים יותר כך שלעיתים קרובות הם יציעו לכם תמורה דומה או אפילו עדיפה.

 

  • Athlon FX. המעבדים הייעודיים למשחקים של מעבדי Athlon, הקיימים בגירסאות חד ודו-ליבתיות. בתחרות עם מעבדי X2 מצד אחד ומעבדי Core 2 מצד שני, הם קצת נופלים בין הכיסאות - יקרים מדי ולא מספיק מהירים בשביל להצדיק את ההוצאה.

 

  • Turion 64. המוצר המקביל למעבדי פנטיום M ו-Core 2, וגם הוא קיים היום בגירסאות חד ליבתיות ודו-ליבתיות (X2).

 

אז מה לבחור?

טכנולוגיות המעבדים ושיקולי הבחירה במעבד, הם עסק מורכב. ניסינו לתת כאן את הרקע הבסיסי הדרוש להתמצאות בתחום לשם קנייה, אך מובן שאי אפשר להתייחס להכל.

 

אין תחליף לקנייה אצל ספק חומרה אמין, שבא עם המלצות מאנשים שקנו (רצוי יותר מפעם אחת) והיו מרוצים מהתוצאות. ספק כזה יוכל לעזור לכם להבין טוב יותר למה אתם זקוקים, ולהשקיע את כספכם בתבונה. מכל מקום, כמה טיפים שיעזרו:

 

  • אתם לא צריכים את המעבד הכי יקר. חשוב יותר להקפיד על סוג התושבת, כדי לאפשר שדרוג זול בעתיד. בינתיים - השקיעו כמה שיש לכם.

 

  • גם אם אין לכם היום צורך במחשב חזק, הניחו שזה יכול להשתנות. אל תלכו על המעבד הכי זול. די בתוספת של כמה מאות שקלים כדי לתת לכם מעבד הרבה יותר טוב.

 

  • אינטל או AMD? תלוי במקרה. מעבדי Core 2 הם הכי מהירים, אבל קצת יותר יקרים. המעבדים הזולים של AMD הם פתרון זול למי שרוצה ביצועים טובים במשחקים.

 

  • ההבדל בהוצאה בין מעבד חד-ליבתי למעבד דו-ליבתי מתחיל היום בטווח ה-400 שקלים. אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, ורוצים ביצועים טובים יותר, אל תתפשרו בעניין הזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים