שתף קטע נבחר

צלחת מעופפת - פורקולט בחלל החיצון

ההונגרים, שידועים בכשרונם לבשל, לאפות ולאכול, מילאו תפקיד חשוב במירוץ הרוסי לחלל. מיטב טבחי בודפשט נרתמו למשימה שהטילה עליהם מוסקבה - להרכיב תפריט שראוי להגשה לאסטרונאוטים בחללית

כמו יתר החברות בגוש הקומוניסטי ההוא, גם ההונגרים מילאו תפקיד חשוב במירוץ הרוסי לחלל והתגייסו למשימה ברעב גדול. ידועים בכשרונם לבשל, לאפות ולאכול, נשאו מיטב טבחי בודפשט במשימה שהטילה עליהם מוסקבה להרכיב תפריט ראוי להגשה בצלחת מעופפת.

 

תנאי התזונה מחוץ לאטמוספירה תובעים תשומת לב מיוחדת והכנות ראויות מראש. כיוון שהתיאבון שם למעלה מצטמק וכוח המשיכה האפסי מקשה על האכילה, היה על המומחים ההונגרים להתאים את מתכוני המנות המוכרות כל כך מחדש.

לאחר שנתיים של מחקר, רקחו המדיארים כמה תבשילים נאים מעלית המטבח המקומי כמו פטה כבד אווז (Libamájpástetom) ורקוט קאפוסטה (Rakott Káposzta) שהיא מין פשטידת כרוב. אבל אין ספק, כוכבת התפריט הייתה מנת פורקלוט חזיר (SertésPörkölt).

 

בפורקולט – צלוי או חרוך בעברית - מצוי השילוש הקדוש והמנצח של ההונגרים: שומן – רצוי של חזיר – או שמן לשומרי משקל, בצל והרבה פפריקה. בתוך אלה מתרככות להן בבישול איטי ומוקפד קוביות של בשר בקר או חזיר, לפעמים עגל. ברוטב הסמיך והכהה שנוצר מרטיבים קלות את התוספות התואמות לפי האוכלים בהונגרית: פתיתים, בצקניות או תפוחי אדמה מבושלים.

 

אולי דווקא משום פשטותה של המנה, אולי משום מיעוט מרכיביה, היא התחבבה כל כך על ההונגרים, שראו בשיגורה לחלל מובן מאליו. וכך, ב-26 במאי 1980 יצא למסע בין כוכבים האסטרונאוט ההונגרי הראשון כשבאמתחתו קופסאות שימורים קטנות מעוטרות בציורי פרחים בסגנון עממי ובתוכן פורקולט חזיר (ברטלן פרקש - Farkas Bertalan).

 

האסטרונאוט דיווח עם שובו לכדור הארץ כעבור שמונה ימים כי גם חבריו הסובייטים בחללית ליקקו את האצבעות. אחרי 20 שנה שוב זכתה המנה העממית לכבוד של מלכים. ב-14 בספטמבר 2000 נכנס השף הידוע לצי בנקה (Benke Laci)

לספר השיאים של גינס לאחר שבישל את הפורקולט הגדול ביותר עלי סירים מ-1019 קילוגרם של בשר פרות עסיסי. בזמנו דווח כי לא פחות מ-6970 איש סעדו את ליבם באותו יום מן התבשיל.

 

פורקולט בקר - MarhaPörkölt

המרכיבים:

600 גרם בשר בקר

2 כפות שמן

1 בצל

פפריקה מתוקה

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הבשר לקוביות בגודל של כ-3 סנטימטר.
  2. חותכים את הבצל לקוביות. מחממים שמן בסיר עמוק ומטגנים אותן קלות עד שהן הופכות שקופות.
  3. מסירים את הסיר מעל האש. מוסיפים כפית גדושה של פפריקה מתוקה ואת קוביות הבשר. משיבים לאש. ממליחים ומערבבים היטב.
  4. מכסים במים את קוביות הבשר ומבשלים במשך כשעתיים עד שהן מתרככות. מוסיפים מים לפי הצורך ליצירת רוטב סמיך אך לא מדי.

 

  • הארה: אפשר להוסיף לצלי קוביות עגבנייה וטבעות של פלפל ירוק להעשרת הצבע והטעם. את התבשיל ניתן להכין גם עם בשר עגל – אז יוצקים לסיר פחות מים – עם בשר חזיר או עם כבש. בכל מקרה, מומלץ להשתמש בחלקים הרכים יותר של הפרות הגבוהות והנמוכות גם יחד. לצמחונים שבינינו: עם השנים ועם עלייתו של הכולסטרול, מצאה סבתא ננה תחליף רזה יותר לבשר. את הבקר המירה בפטריות חיות. אופן ההכנה נותר כשהיה

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אכלו פורקולט. קוסמונאוטים
אכלו פורקולט. קוסמונאוטים
צילום: רויטרס
מומלצים