שתף קטע נבחר

אין לכם אנרגיה? זה קשור למה שאתם אוכלים

קשה לכם להתעורר בבוקר, אתם לא מתפקדים בלי כוס קפה, נלחמים בפיהוקים במהלך היום ו"מנקרים" ליד השולחן? כדאי שתבחנו מחדש את הדיאטה שלכם. דיאטה נכונה ובריאה מעצימה ומשמרת את רמת האנרגטיות. ואל תשכחו לנשום

דאגות, תסכול, חוסר שינה או מחלה יכולים להיות בין הגורמים לעייפות, אך חוסר בתזונה נכונה ודיאטה לקויה הן בין הסיבות השכיחות ביותר לעייפות כרונית.

 

יש שיאשימו בכך את הדיאטה להורדה במשקל המבוססת מן הסתם על הגבלת קלוריות: הרי הקלוריות הן מקור האנרגיה, ולכן צמצום באנרגיה מביא לצמצום באנרגטיות ובתחושת המרץ. אבל ההיפך הוא הנכון. דיאטה נכונה, גם אם מכוונת להורדה במשקל, לא רק שאינה מצמצמת את האנרגטיות, היא יכולה אפילו לשפר אותה.

 

ספקי אנרגיה

כדי לשפר את רמת האנרגטיות באמצעות תזונה, חייבים להבין את דרך פעולתם של ספקי האנרגיה בתהליך: השומן אומנם מחזיק מחסני אנרגיה גדולים ובלתי מוגבלים אך למעשה אינו זמין והוא משחרר אנרגיה למלוקלות באופן דליל וקצוב לאורך כל היום. גם החלבון אינו ספק רשמי של אנרגיה וכאשר הגוף נאלץ להפיק אנרגיה מחלבון (מחוסר אלטרנטיבות אחרות), מופקים גם רעלים כתוצר לוואי. הפחמימות הן מקור האנרגיה הזמין ביותר והמועדף על הגוף, ולכן גם היעיל ביותר. הן מאוכסנות בגוף בשני מחסנים מוגבלים בגודלם (כסוכר בדם וכגליקוגן בשריר) וכאשר מחסנים אלו מתרוקנים אנו חשים בעייפות ותשישות.

 

בלי לחשוב על כך, כאשר אנחנו עייפים או בדיכאון, אנו בוחרים דווקא במאכל מתוק עתיר פחמימות. התוצאה המיידית לא מאכזבת: תוך מספר שניות חשים תמרוץ מיידי של הנפש והגוף. אך מהר ככל שהפחמימה הפכה לסוכר בדם ושפרה את ההרגשה, כך היא גם נטשה את תאי הדם ועמה נעלמה הערנות והותירה אתכם עייפים עוד יותר. נשמע כמו מלכודת? אולי, אבל שינוי קטן ותובנה גדולה יכולים ליצור מהפך.

 

עשה ואל תעשה

מאחר והפחמימות הן מקור האנרגיה הזמין ביותר, הן יהיו כלי נחוץ ובסיסי בבניית תפריט הנלחם בחוסר אנרגיה ועייפות. אך משך האנרגיה לא תלוי בקלוריות באופן ישיר אלא בשילוב של אבות המזון אשר מתעכלות בגוף באופן שונה: הפחמימות מתחילות את העיכול בפה, החלבון מתחיל בקיבה והשומן לא מתעכל עד שמגיע למעיים, לכן השילוב מאפשר אנרגיה יציבה לטווח ארוך.

 

סוג פחמימות

לפחמימות יש מדד, ערך גליקמי, הקובע את מהירות עיכולן והפיכתן לסוכר בדם הגורם לערנות. מדד גבוה מצביע על עיכול מהיר, עלייה מהירה של רמת הסוכר וערנות מיידית. מדד נמוך יעשה את אותו התהליך באופן איטי. אך עלייה מיידית של סוכר בדם מלווה בירידה מיידית שלו בדם וכך גם לירידת מיידית בערנות.

 

לכן, ככל שהערך הגליקמי של הפחמימה יהיה נמוך יותר, כך תגדל השפעתה על הערנות לאורך זמן. גם אם זקוקים לערנות מיידית יש לפתוח באכילת פחמימות עם ערך גליקמי גבוה בכמות קטנה, משולבת עם פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך. בבניית תפריט תומך ערנות לטווח ארוך, יש לקחת בחשבון את השפעת סוג הפחמימות, והשפעתן על רמות הסוכר בדם.

 

כמות הפחמימות

גם לכמות הפחמימות הנאכלת במנה אחת יש חשיבות. עומס רב מדי של פחמימות מביא לעומס של סוכר בדם, שלא תורם לאנרגטיות אלא מביא להפרשה מוגברת של אינסולין ולויסות עודף הסוכר באופן מיידי, דבר שמביא לתחושת תשישות ועייפות.

 

שילוב עם חלבונים

החלבונים בפני עצמם אינם ספקי אנרגיה ואכילתם אינה מספקת תחושת שובע למוח, אולם הם שומרים על קיומה של תחושת שובע ואנרגטיות לטווח ארוך. מאחר וערכם הגליקמי של החלבונים הוא אפס (זהו מדד של פחמימות בלבד כי החלבונים מתאכסנים בשריר), ארוחה המשלבת חלבונים עם פחמימות היא אידיאלית, מאחר שהפחמימות מספקות את תחושת השובע והחלבונים תורמים למיתון הערך הגליקמי, כלומר לזמן ערנות ממושך יותר.

 

שילוב עם שומנים

גם שילוב של פחמימות עם שומנים מביא להורדת הערך הגליקמי, שכן שומנים לא מעלים את הסוכר בדם (כי מקום האחסון היחיד שלהם הוא בתאי השומן), אך במקרה זה יש תלות גם בכמות ובסוג השומן. אוכל מעובד ושמן הוא מתכון טוב לעייפות ונרפות.

 

תכיפות הארוחות

ככל שהארוחות יותר תכופות (ובשל כך גם קטנות יותר) כך אנו שומרים על רמת אנרגיה מתונה ולא מבוססת על תנודות קיצוניות. שעות רבות ללא אוכל משמעותן ריקון מחסני הפחמימות בגוף וירידה באנרגיה.

 

סידן, מגנזיום ואשלגן

אלה הם מינרלים העוזרים לשיפור הסיבולת, העמידות והחיוניות. ניתן למצוא אותם בקטניות, בננה, אוכמניות, ברוקולי, כרוב ותרד.

 

קפה ומשקאות אנרגיה

קפה ומשקאות האנרגיה מעוררים, משפרים את מצב הרוח וממריצים את הגוף. משקאות האנרגיה, כמו הקפה, מבוססים בעיקר על קפאין (בכל פחית כ-90 מ"ג קפאין) ומספקים אנרגטיות וערנות דרך המרצת מערכת העצבים. הקפאין אמנם ממריץ זמין ומיידי אך במקביל לערנות הרגעית שהוא מספק הוא גם מעלה את חומציות הקיבה ויוצר תאבון לאכילת פחמימות, בשל התנודות הקיצוניות של האנרגיה שהוא יוצר. לכן, למרות התחושה המיידית של אנרגיה שהוא מספק, בפועל הוא מדלל אותנו ממשאבי יסוד ומעודד את העייפות לאורך זמן.

 

מעבר לכך, לצריכת קפאין מוגברת יש תופעות לוואי כמו עליית לחץ הדם והגברת הדופק, פגיעה בספיגת הסידן והשתנת יתר (המביאה להפרשת מינרלים מהגוף), ייבוש הגוף, עצבנות, חרדה ובעיות ריכוז לאורך זמן.

 

שתייה של כוס קפה בבוקר או צריכה מזדמנת של משקאות אנרגיה לדחיית עייפות אינה פסולה כל עוד ההתייחסות אליה נקודתית ולא כפתרון קבוע. יש לזכור שגם אם ממריצים מיידים משפיעים לטווח הקצר, הם הופכים אותנו לעייפים יותר בטווח הבינוני וממכרים לטווח הארוך. הגבילו את השימוש בהם והיערכו להשפעות.

 

קצת דוגמאות

1. אנרגיה מיידית: גם במצב שזקוקים לאנרגיה מיידית, ותרו על סוכר מעובד בצורת חטיפים או עוגיות מקמח לבן ובחרו מהרשימה הבאה שגם תספק את צרכי האנרגיה המיידית ותוסיף עליה סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים: פירות, מיצי פירות טבעיים, פירות מיובשים, בטטה או תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם, סלט ירקות, דגנים מלאים (לחם מקמח מלא, דגני בוקר על בסיס אורז מלא או קמח מלא ואפילו עוגיות מקמח מלא)

 

2. אנרגיה לטווח יציב: גם כאן תוכלו לקבל אנרגיה מיידית אך זו אנרגייה שתשמר אצלכם לטווח ארוך יותר: אגוזים או שקדים עם פירות יבשים, פסטה מקמח מלא עם בשר דל שומן, סנדוויץ של פסטרמה עם לחם מקמח מלא, גרנולה על בסיס דגנים מלאים עם יוגורט דל שומן.

 

3. שמירה על נוזלים: הרבו לשתות מים. למים יש השפעה על רמת החיוניות והיא מקטינה את רמת העייפות הכללית. כאשר לגוף חסר נוזלים (המהווים מעל 60% מתכולתו) התפקוד המטבולי שלו לקוי ובין השפעותיו נמנים גם העייפות ותפקוד לקוי.

 

4. נשמו עמוק: חוסר חמצן מביא גם כן לתפקוד לקוי של מערכות ולכן צאו החוצה ונסו לשאוף אויר נקי. הקפידו על שאיפה ארוכה של חמצן, לה יש השפעה חזקה יותר מאשר כמה שאיפות קצרות, המשפיעה על רמת אספקת חמצן לתאי הגוף. נחיצות החמצן לתאים היא תנאי בסיסי למטבוליזם תקין ולתפקוד יעיל ולכן גם מעוררת את הגוף וממריצה אותו.

 

  • הכותבת היא מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. לשאלות ומידע נוסף לחצו כאן

פורסם לראשונה 11/12/2006 12:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
רק לישון
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קפה. ממריץ מסוכן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים