שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

"הערבים רוצחים וטובחים, ישראל מגוננת"

תוראג'י מוסטפא, פעילת זכויות אדם סודנית החיה בקנדה, עוררה סערה בעולם הערבי כשהכריזה על הקמת אגודת ידידות ישראלית-סודנית. "כל הסטריאוטיפים ששמעתי על היהודים והישראלים היו שגויים", היא אומרת בראיון שהעניקה לרשת אל-ערביה - לשם הוזמנה כדי "להגן" על עמדתה. ולמי שמתעניין, יש לאגודה גם סניף ישראלי בתכנון

הקול המתון של האיסלאם שוב נשמע בכלי התקשורת הערביים, ובישראל - כך מתברר - יכולים להוסיף לרשימת הידידים החדשים גם חלק מאוכלוסיית סודן.

 

"מאז שהודעתי על הקמת אגודת הידידות בין ישראל לסודן, הטלפון בביתי לא נח במשך יומיים", סיפרה לאחרונה בראיון לרשת אל-ערביה תוראג'י מוסטפא, פעילת זכויות אדם סודנית החיה בקנדה. "ההיענות היתה מדהימה מכל רחבי העולם ואף מסודן עצמה. טילפנו אליי סטודנטים ואזרחים רבים, וגם עורכי דין שאמרו שהם מתכוונים לתבוע את ממשלת סודן על כך שבדרכון שלה כתוב שמותר לאזרחיה לנסוע לכל המדינות בעולם פרט לישראל, ובכך היא מונעת מנתח גדול מאוד מאזרחיה הנוצרים והמוסלמים מלבקר בירושלים".

 

מוסטפא הוזמנה להתראיין ברשת הערבית לאחר שהודיעה על הקמת האגודה החדשה. במהלך הראיון, שנערך לפני כשבוע ומובא כאן באדיבות מכון "ממר"י" לחקר כלי התקשורת במזרח התיכון, היא נדרשה להגן על עמדתה השנויה במחלוקת.

 

"האם יש לך מנדט עממי או רשמי להקים אגודה לידידות ישראלית-סודנית או שמא מדובר ביוזמה פרטית שלך?", נשאלה. "איני זקוקה למנדט כדי לדבר על אמונותיי האישיות, ועל אלה של חלק מהעם הסודני. מדוע אני זקוקה למנדט כדי להקים אגודה לידידות עם חלק מהעם הישראלי שמאמין בידידות?", היא ענתה והביעה את פליאתה על השאלה. 

 

ממש כמו בראיון המדובר שהעניקה לרשת אל-ג'זירה הפסיכולוגית ממוצא סורי, וופא סולטאן, בו תקפה את הערבים ושומו-שמיים, שיבחה את היהודים, את ישראל ואת המערב, גם כאן בחרה מוסטפא לתקוף את הערבים ולשבח באופן מדוד את ישראל.  

 

יחס גזעני

"התאפשר לנו להכיר אנשים טובים מהעם הישראלי ואני כאן כדי לומר בקול ברור שכל המסורות והסטריאוטיפים ששמעתי על היהודים והישראלים היו שגויים", היא אומרת. "כיום יש קהילת גולים סודנית בישראל שזכתה להגנה, וזאת בזמן שאנחנו נטבחנו בקהיר, נרצחים בעיראק או מגורשים מירדן".

 

ומה בנוגע לערבים? "במהלך השנים שעברו מאז שהצטרפנו לליגה הערבית וקיבלנו עצמאות נכשלו הערבים לתת לנו את ההרגשה שאנחנו ערבים. תמיד נקטו ביחס סטריאוטיפי כלפי העם הסודני", היא קובלת. "הערבים מתערבים בנעשה בסודן רק לטובת משטריהם העריצים... ואיני רוצה להזכיר את היעלמותם של אלפי אנשי אופוזיציה בקהיר ואת החיסולים".

  

גם מהפלסטינים היא לא חוסכת את שבט לשונה: "אל לעם הפלסטיני לשכוח שאנחנו, העם הסודני, פתחנו את דלתותינו בפניהם בימי סברה ושתילה. אל לפלסטינים לשכוח שג'עפר נומיירי (שליט סודן בין השנים 69'-85' - ר.נ) הגיח בעיצומו של ספטמבר השחור כדי להציל את יאסר ערפאת. למרבה הצער, זה לא נחשב בעיני הציבור והעם הפלסטיני, שמתייחס באופן הגרוע ביותר, בגזענות וברדיפה כלפי הסודנים, רק בגלל שהם עם שחור".

  

אחד המוטיבים המרכזיים שחוזר במהלך הראיון של מוסטפא הוא היחס הגזעני והסטריאוטיפי לדעתה, לו זוכים הסודנים שחורי העור בכלי התקשורת הערביים. "אני מאמינה שכל התקשורת הערבית – החל מהטלוויזיה, דרך אתרי האינטרנט, ועד הסרטים והשירים - הם האחראים להתנהגות הגזענית הזאת. נמאס לנו לראות את האדם השחור בסרטים המצריים שהוא תמיד שוער, מלצר או נהג. נמאס לנו מהיחס הזה". 

 

"מתכוונת לבקר בישראל"

בראיון שהעניקה מוסטפא לפני כחודש לאתר האינטרנט טרנט של רשת "אל-ערביה" הסבירה מוסטפא כי הקמת אגודת הידידות נעשית כתגובת נגד להתעלמותם של הערבים מהמשבר בחבל דרפור בסודן, וכן בניסיון לסיים את "העוינות הבלתי מוצדקת" כהגדרתה בין סודן לבין ישראל. מוסטפא גילתה כי כעשרים אינטקלטואלים סודנים הצטרפו בתוך ימים בודדים לאגודה, וכי ממידע שבידיה עולה שפוליטיקאים סודנים - אשר בשמם לא נקבה - אף מתכוונים לנרמל את יחסיהם עם ישראל. בדומה לסורית סולטאן, הודיעה מוסטפא כי בכוונתה לבקר בישראל בעתיד.

  

"אסור שכל היהודים בעולם יישאו באחריות לטעויות של מיעוט מהם", היא אמרה באותו הראיון. היא ציינה כי ישראל היא מדינה שהולכת ומתפתחת וכי יש להיעזר בה. היא הוסיפה כי בכוונתה להקים משרדים של האגודה הטריה בישראל, "אם הישראלים יתלהבו מכך", וכן להקים בהמשך משרד דומה בחרטום, בירת סודן.

  

כבר אז מיהרה מוסטפא להדוף את הביקורת האישית המוטחת לעברה ואמרה כי לסודן אינטרס ביחסים אלה, מהם תפיק תועלת במיוחד בתחומי החקלאות וההשקיה. מעבר לכך, לדבריה, מהלך שכזה ישפיע לטובה על הפלסטינים, יאפשר לסודנים להיפטר מ"עוינות תורשתית ובלתי מבוססת" נגד ישראל ואולי אף תתאפשר העלייה לירושלים.

 

"ישנם ישראלים, במיוחד בחוגי השמאל, שרוצים לחיות בשלום לצד הערבים. מדוע שלא לתמוך במגמה הזאת?", היא חתמה את דבריה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים סודנים מגיעים לישראל
צילום: מאיר אזולאי
צילום: רויטרס
המשבר בדרפור
צילום: רויטרס
מומלצים