שתף קטע נבחר

הסושי בסכנה: גורלו יוכרע בסוף השבוע

הטונה כחולת הסנפיר - שממנה מייצרים סושי וסאשימי - בסכנת הכחדה. במדינת סמואה יתכנסו בסוף השבוע לוועידה מיוחדת כדי לדון בניסיון להציל את הדג השווה זהב. הבשורות הרעות: הגבלת הדיג תוביל לעליית מחירים של 25 אחוזים במרכיב העיקרי של התענוג מהמזרח הרחוק

אוהבים סושי? יש לכם סיבה לחשוש. בסוף השבוע תוכרע בוועידה בין-לאומית בסמואה, שבדרום האוקיינוס השקט, מכסת הדיג העולמית לדגי טונה לשנת 2007. ההערכה היא שהוועדה תחליט לקצץ 25 אחוזים מהמכסות המותרות לדייג הדגים מהם מייצרים את מעדני המזרח הרחוק.

 

היפנים, שנחשבים בעולם לצרכני טונה "כבדים", משלמים כבר היום מחיר של 85 דולרים לקילו של דג ה"זהב" ואם ההערכה תתממש, התענוג יהיה יקר אף יותר.

 

"ציד טונה הפך לבהלת הזהב. אם המצב הנוכחי יימשך, בעוד כמה שנים לא יישארו דגי טונה", מעריך הלל גורדין, מנהל תחום חקלאות ימית במשרד החקלאות וחוקר בכיר במרכז הלאומי לחקלאות ימית באילת.

 

נכון להיום, שלל הדגה השנתי ברחבי העולם עומד על 90 מיליון טון, מתוכם שישה מיליון טון הם דגי הטונה. ההערכה המפחידה הזו צריכה להדאיג את אוהבי הסושי אף יותר מהמחיר שישלמו כעת, שכן אם לא ישמר האיזון במרחב הימי, קיים חשש להכחדתה של הטונה כחולת הסנפיר, המשמשת לצרכי סושי וסאשימי.

 

הטונה הוא דג פלגי - דג שחי בשכבות העליונות של הים (עמוד המים), ונחשב לדג טורף שניזון בטבע מדגים כמו סרדינים, אנשובי ועוד. אוכלוסיית הטונה האטלנטית מתרכזת במערב הים האטלנטי ליד ארה"ב. אזור הרבייה שלה הוא במפרץ מקסיקו והאזור השני במזרח האטלנטי וגם בים התיכון.

 

המצוקה והמחיר הובילו גם להתגייסות ישראלית. המרכז הלאומי לחקלאות ימית באילת ומשרד החקלאות, ארגנו קבוצה אירופית של מדענים מכל אירופה שעוסקת במחקר, בניסיון לגרום לדג להתרבות בשבי.


פורסם לראשונה 14/12/2006 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בתאבון!
צילום: רויטרס
צילום: סי די בנק
טונה, הגירסה הישראלית
צילום: סי די בנק
מומלצים