שתף קטע נבחר

המורדים בסומליה הכריזו מלחמה על אתיופיה

ממשלת סומליה והמורדים האיסלאמים חידשו היום את הלחימה, פחות מיממה לאחר ההכרזה על חידוש שיחות השלום ביניהם. המורדים, ששולטים כבר ברוב חלקי המדינה, אף הרחיקו לכת והכריזו מלחמה על אתיופיה, השכנה החזקה התומכת בממשלת סומליה

פחות מיממה אחרי שהודיעו כי הם מוכנים לשבת ולדבר, התחדשה היום (ה') הלחימה בין ממשלת סומליה לכוחות המורדים האיסלאמים, שהכריזו גם מלחמה על השכנה, אתיופיה.

 

"אנחנו במלחמה עם אתיופיה, ולא עם העם הסומלי", הכריז אחד מראשי המורדים האיסלאמים, ראש ארגון "איגוד בתי המשפט המוסלמים", השייח חסן דהיר עווייס. לדבריו, "אתיופיה היא זו שהתחילה במלחמה. ואם אנחנו מותקפים, אנחנו לא נשב בשקט".

 

אתיופיה עדיין לא הגיבה להכרזת המלחמה של המורדים, ורק המשיכה להכחיש כי שלחה חלק מחייליה למדינה כדי שיגנו על הממשלה הסומלית. במקביל, הודיעה הממשלה האתיופית כי אם תחליט לתקוף את המורדים הסומלים, "תודיע על כך לעולם".

 

דיפלומטים מערביים אמרו כי עדיין מוקדם מדי לדעת אם הלחימה האחרונה אכן תחשב כמלחמה, והדבר יתברר רק בשבועות הקרובים. לדברי אחד הדיפלומטים, "עדיין לא מדובר במלחמה אמיתית, אבל זה בהחלט יכול להידרדר למצב שכזה אם חילופי האש יימשכו". מקור מערבי אחר אמר כי "אם הקרבות ייפסקו עוד יומיים, אני לא אקרא לזה מלחמה".

 

סבב הלחימה הנוכחי בין המורדים לממשלה, שהיה הקטלני ביותר עד כה, החל לפני יומיים – אז פג האולטימטום שנתנו המורדים לחיילים האתיופים לעזוב את סומליה. החיילים נשלחו למדינה כדי להגן על הממשלה הסומלית החלשה, שנתמכה על ידי שכנתה הדומיננטית.


המורדים המוסלמים מכריזים מלחמה (צילום: רויטרס) 

 

למרות הלחימה, אתמול הודיע שליח האיחוד האירופי לאזור, לואי מישל, כי המורדים והממשלה הזמנית הסכימו לחדש את שיחות השלום ביניהם. לאחר שנפגש עם נציגי שני הצדדים, הודיע מישל כי הצדדים מחויבים לחידוש השיחות ללא תנאי ואף הסכימו לנצור את האש.

 

כאמור, ההודעה על חידוש שיחות השלום נותרה כמס שפתיים. שעות אחדות לאחר ההודעה נמשכה אתמול הלחימה במרחק של כמה קילומטרים בודדים מביידואה, העיר היחידה שנותרה בשליטת הממשלה. שירות השידור הבריטי, הבי-בי-סי, דיווח כי מאות בני אדם נהרגו בעימותים באזור.

 

היסטוריה של אי יציבות

שני הצדדים נאבקים על השליטה במדינה. ממשלתו של הנשיא עבדוללהי יוסוף, שניצל לפני מעט יותר משלושה חודשים מניסיון התנקשות, מתעקשת על זכותה החוקית לשלוט בסומליה, וטוענת כי העולם מכיר בריבונותה. עם זאת, הכוחות הנשמעים למרותה הם חלשים בהרבה בהשוואה למורדים האיסלאמים, המצוידים בנשק רב ובתחמושת. המורדים השתלטו על רוב דרום ומרכז המדינה, והקימו משטר איסלאמי נוקשה.

 

ראשיתו של המצב השלטוני הרעוע באתיופיה בתחילת שנות ה-90, כשקבוצות מצביאים הפילו את הרודן מוחמד סעיד בארה, ולאחר מכן פנו אחת נגד השנייה והפכו את המדינה לפזורה של מחנות חמושים בלא שלטון חוק. עם הזמן הוקמה במדינה ממשלה זמנית חילונית, הנתמכת על ידי המערב ועל ידי האו"ם. אך, שלטונה, כאמור, אינו יציב וחמושים איסלאמים הנתמכים בין היתר על ידי ארגון אל-קאעידה ניצלו את המצב והחלו לכבוש חלקים מהמדינה.

 

בתחילת יולי, בתום ארבעה חודשי לחימה קשים, נכבשה מוגדישו על ידי מיליציה מוסלמית שנתמכת על ידי ארגון הנקרא "איגוד בתי המשפט המוסלמים", שלטענת ארצות הברית מקושר לארגון אל-קאעידה. לפני כחודש, הצליחו כוחות המורדים גם להשתלט על עיר הנמל האסטרטגית קיסמאיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עווייס. אתיופיה התחילה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אש בסומליה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים