שתף קטע נבחר

כך מחנך צה"ל את החיילות לא להשמין במשך שירות

בחורות שמשמינות בצבא זה כבר מזמן לא מיתוס. הרגלי תזונה קלוקלים הם פק"ל כמעט אצל כל חיילת. עכשיו צה"ל מנסה באמצעות סדנאות תזונה נכונה ובריאה להילחם בתופעה ובחיבה היתרה שלהן לחומוס בפיתה

כשד' ממרכז הארץ התגייסה לצבא ההגנה לישראל, משקלה היה תקין לחלוטין וגם הרגלי התזונה שלה היו סטנדרטיים. אך לאחר שנה ד' המבועתת גילתה כי המכנסיים כבר מזמן לא נסגרים. "נשבעת לך שאני לא אוכלת כלום כל היום", יללה לחברתה ש' בטלפון, "מאיפה הגיעו עוד שמונה קילוגרם?".

 

"זו בדיוק הבעיה", מאבחנת הדיאטנית הקלינית לילך ליברזון. "כשאין מודעות מתפתחים הרגלי תזונה לקויים המשפיעים על הגוף כולו". ליברזון, הלומדת לימודי תואר שני בפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה ברחובות, חגגה לפני זמן קצר את סיומה של סדנה ראשונה מסוגה, אותה העבירה ל-30 חיילות נבחרות במרכז הארץ.

 

"במסגרת עבודת התזה, ובהנחיית ד"ר איתן ישראלי, סקרתי את הרגלי התזונה של 100 חיילות שמשרתות בלב תל אביב", היא מספרת. "גיליתי שגם כשלא נרשמת עליה דרמטית במשקל, עדיין מפתחות החיילות הרגלי תזונה לקויים במיוחד, שעלולים להכות שורש ולהפוך לחלק מחייהן גם אחרי השירות. בשיתוף עם צה"ל הוחלט להעביר לחיילות סדנה שתלמד אותן הרגלי תזונה אחרים".

 

מתוך המאה שנסקרו נבחרו 30 חיילות שדיווחו על הרגלי תזונה בעייתיים במיוחד. הצ'ופר: 10 מפגשים שבועיים תאורטיים, בני שעה וחצי כל אחד, ומפגש סיום מעשי הכולל יום בישול בריא. האם הסדנה הצליחה ותתפתח גם לעבר בסיסים אחרים? רק ימים, ותוצאות המחקר שיעובדו בקרוב, יגידו.

 

מעדיפות את הפיתייה

- מנסיונך, ההרגלים הקלוקלים מגיעים מהבית או מתפתחים במהלך השירות?

ליברזון: "גם וגם. החיילות שסקרנו לא אוהבות, למשל, להיכנס לחדר האוכל הצבאי כי האוכל שם לא נחשב לבריא. במקום זה הן הולכות לפיתיה, מהמילה פיתה, מעין תחליף חדר אוכל בו ניתן להכין פיתה עם שניצל, חומוס וצ'יפס, והמאכלים האלה מהווים את רוב המרכיבים התזונתיים שלהן.

 

"בנוסף, יש להן גישה ישירה לקומת המזון בקניון עזריאלי, ואם לא שם הן פשוט יכולות לצאת למרכז העיר שם ניתנות הנחות לחיילים וחיילות על מאכלים שונים כמו פלאפל ושווארמה. הסתמכות על תזונה מסוג זה לאורך זמן יוצרת הרגלי אכילה לקויים המזיקים לגוף".

 

תופעה מדאיגה אחרת שגילתה ליברזון היא הצום החלקי. "חיילות נכנסות לעיתים לנוהל שקובע צום במהלך כל היום", היא מתארת, "אבל בערב, בבית, מגיע הפיצוי, ובג-דול. גם אכילה של סלט במשך כל היום נשמעת נפלא, אבל אינה אחד מעקרונות התזונה הנכונה והמספקת. פגשתי חיילות רבות צמחוניות שלא יודעות איך להעניק לגוף תחליפים הולמים למנות הבשר, ואחרות שסובלות ממחסור בסידן. במקביל לתופעת עודף המשקל נתקלנו גם בתת משקל, ודיווחים על דיאטות מטורפות".

 

מנה חמה

- מה הן הציפיות שלך מהסדנה?

"שינוי הרגלי האכילה והעלאת נושא התזונה למודעות החיילות. אם הן יבינו את הצורך האמיתי באכילת שלוש ארוחות ביום, יקפידו על תפריט הכולל דברי חלב, פירות וירקות, ומאידך תדענה בדיוק למה גורמת פיתה עם חומוס ושניצל בכל יום, או מה הן הסכנות שטומן בחובו הצום – הן תסגלנה הרגלי אכילה בריאים ונכונים יותר לאורך זמן".

 

 - על מה היית ממליצה כדי לשמור על תזונה נכונה גם במהלך השירות הצבאי?

"להיות מודע לאפשרויות, להביא אוכל מהבית, להיכנס יותר לחדר האוכל ולאכול מנות חמות ושלמות, להקפיד על כל המרכיבים הנחוצים לגוף וכמובן לדעת להימנע מאכילת יתר של ג'אנק פוד".

 

יום אחד נאכל בריא

את סמל ליהי פישר, מד"סית מחיל הים, פגשנו כשעמלה על הכנת סושי צמחוני במפגש הסיום של הסדנה. "היה כיף", היא מתארת את המפגשים השבועיים אבל מודה שעוד לא ממש הפנימה את האינפורמציה. "קשה לאכול בריא כשאתה בצבא - כל היום אתה בבסיס ובערב אוכלים את האוכל של אמא ולקינוח את כל השוקולדים", היא מתארת, "אבל חשוב להיות מודע לנושא ויום אחד גם להתחיל לאכול בריא".

 

מורן פייסיק ממשרד הביטחון מצהירה כי למדה בסדנה בין היתר כמה קלוריות יש בחומוס ותדע לצרוך אותו במנות בריאות יותר בעתיד, והדר רייס שהייתה עסוקה מאוד ביצירת לביבות אפויות מבטטה, סיפרה בעיניים דומעות (מחיתוך הבצל) שמדובר באינפורמציה שראוי כי תועבר "לכל חיילת ולכל אישה, לכל החיים".

 

חברותיהן של ליהי, מורן והדר, היו עסוקות במהלך אותו בוקר בהכנת פיצה דלת שומן מקמח מלא, רקיחת מרק כתום ובריא, ולקינוח גם עוגת גזר. בחוברת המתכונים שהכינה להן לילך פורטו, בין היתר, גם אופני ההכנה של

סופגניות חרובים, מוס תות, פאי גבינה, קוסקוס מלא בטעם פיצה ואפילו טירמיסו מהיר מגלידת וניל, קפה וביסקוויטים - הכל על טהרת הבריאות דלת השומן.

 

את כל המאכלים שבישלו במו ידיהן היו הבנות אמורות לאכול מיד בתום המפגש, כדי להזכיר לעצמן כי אוכל בריא הוא גם אוכל טעים.

 

לוקחים אחריות

המטבח המשותף המה מצהלות החיילות גם כשהגיע לביקור ד"ר סלמאן זרקא, ראש ענף בריאות הצבא של חיל הרפואה.

 

- ד"ר זרקא, למה בעצם משקיע הצבא, גוף לוחם בעיקרו, משאבים בחינוך לתזונה נכונה?

"כיוון שאנחנו צבא העם, ואמונים על חינוכו ובריאותו הן במהלך השירות והן בשנים שאחריו. ידוע לנו כי במהלך השירות חיילים וחיילות רבים מסגלים לעצמם הרגלים בעיתיים בנושאי התזונה,הכושר והעישון. חייבים להבין שגיל 18, גיל הגיוס, הוא גיל בו הגוף עדיין מתעצב ומתפתח. ברגע שהדפוסים שהוא לומד אינם בריאים, הם עלולים ללוותו לאורך שנים רבות. אנחנו פועלים בכל הרמות כדי לסייע לחיילים להימנע מהשרשת ההרגלים הרעים ומכאן בא הצורך בסדנאות מהסוג הזה".

 

- את הסדנה הזו עברו בנות מבסיס פתוח – מה יכולות לעשות חיילות שלא יוצאות כל יום הביתה ומסתמכות רק על האוכל הצבאי?

"אנחנו נמצאים עכשיו בתהליך ארוך שמגמתו שינוי ושיפור האוכל המגיע גם מהמטבחים הצבאיים. נושאים כמו החדרת שמן הזית הבריא, שאינו תופס היום נפח ממשי בתהליך הבישול, וכן שינויים נוספים כמו אספקת מנות חמות על ידי קייטרינג חיצוני, נשקלים גם הם ויסייעו להחדרת נושא התזונה הבריאה לכל בסיס צה"לי".

 

- תן טיפ לחייל ולחיילת שרוצים לעבור את השירות הצבאי מבלי ליפול בפח הרגלי התזונה הבעייתיים.

"אני הייתי מסכם את העניין בשתי מילים: לקיחת אחריות. אם כל אחד מהחיילים ייקח אחריות על בריאותו הן מכיוון התזונה, הן מכיוון הכושר והן מכיוון העישון, הוא לא יאמץ לעצמו הרגלים רעים ולא יסבול מהם במהלך השירות ובשנים שאחריו. אנחנו מצידנו נסייע בכל דרך העומדת לרשותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורלי דיין
תזונה בצבא. כבר לא תצאי שמנה
צילום: אורלי דיין
ד"ר רק שאלה
מומלצים