שתף קטע נבחר

זמן ההמתנה לפרוטזה: שבעה חודשים

כך עולה מדו"ח שיוצג בוועדה לפניות הציבור של הכנסת. הוועדה תדון מחר במצבם הקשה של הנכים בישראל. בפני הוועדה יעידו נכים שיספרו על הקשיים בהם הם נתקלים בקבלת ציוד חיוני לשיקומם, ואילו יצרני הפרוטזות יספרו על הקשיים שמעמיד בפניהם משרד הבריאות

האם המדינה דואגת לנכים? הוועדה לפניות הציבור של הכנסת תדון מחר (יום ג') במצבם הקשה של הנכים בישראל, הנאלצים להמתין חודשים לרכישת אביזרי שיקום ותותבות. חברי הוועדה, שבראשה עומדת ח"כ סופה לנדבר (ישראל ביתנו), ידונו בשאלה האם כדאי שמדינת ישראל תספק לנכים אביזרי שיקום באמצעות גוף חיצוני ולא באמצעות "המכון הלאומי לשיקום", עמותה המשמשת כצינור להעברת הכסף ממשרד הבריאות. 

 

בפני הוועדה יעידו נכים שיספרו על הקשיים בהם הם נתקלים בקבלת ציוד חיוני לשיקומם. יצרני הפרוטזות אמורים לספר כיצד הם נאלצים לספק לנכים מכשירים מיושנים, משום שהמחירון של משרד הבריאות עבור התותבות לא עודכן כבר ארבע שנים ולכן לא משתלם להם לייצר עבור הנכים מכשירים מתקדמים יותר.

 

עיקר הטענות שמעלים הנכים ובעלי בתי המלאכה לייצור פרוטזות נוגע לתפקודו של "המכון הלאומי לשיקום על שם לואיס". המכון, המוגדר כ"חברה לתועלת הציבור" מקבל תקציב ממשרד הבריאות ומטפל בכתשעת אלפים פניות של נכים בשנה. מומחים מטעמו קובעים את סוג מכשיר השיקום הנדרש עבור הנכה ונותנים לנכה התחייבות כספית עבור בית המלאכה שמייצר את המכשיר.

 

בדו"ח שהוכן לוועדה על-ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת נכתב כי "נכים המתינו בין 75 ימים, לשבעה חודשים כדי לקבל אישור עבור רכישת מכשיר. בבית מלאכה אחד הצטבר תור של 450 איש שהמתינו למכשיר. בהרבה מקרים חולפים מספר חודשים בין קבלת אישור ביצוע ממכון לואיס לבניית תותבת מסויימת, לבין העברת התשלום לבית המלאכה שבנה את התותב. התוצאה היא שבתי המלאכה לא יכולים לפעול באופן סדיר. יש בתי מלאכה שנאלצים לסגור את שעריהם מספר פעמים בשנה ולפטר את העובדים, ואז לפתוח את בית העסק ולגייס את העובדים מחדש, כאשר מתקבל מימון".

 

לגבי ייצור האביזרים, בעוד שעלויות חומרי גלם כמו מתכת ופלסטיק עלו בשנים האחרונות, מחירון משרד הבריאות לא התעדכן. בעלי בתי המלאכה מספרים שישנם אביזרים שהם לא מייצרים משום שהתשלום המתקבל עבורם לפי המחירון אינו מכסה את עלויות חומרי הגלם והייצור. אביזרים אחרים וחדישים אינם נמצאים במחירון, דבר שיוצר אפלייה בין הנכים, כאשר נכים המטופלים על ידי משרד הביטחון מקבלים היצע נרחב של תותבות, לעומת נכים המטופלים על ידי משרד הבריאות.

 

כמו כן, משרד הבריאות אמור לקיים מכרז לבחירת גוף שיטפל באספקת אביזרי השיקום לנכים, אך בפועל לא התחילו ההליכים לכך.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי המשרד מפקח על מספר הפניות למכון לואיס, הפתרונות שניתנו על ידו ועל משך התור למכשיר. "בימים אלה נעשית במשרד הבריאות עבודת בדיקה על-ידי יועצים חיצוניים, שבודקים את כלל מערך הזכאות, הרכישה והאספקה של מכשירי שיקום וניידות", נמסר בתגובה שהועברה למרכז המחקר והמידע של הכנסת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
מפעל לייצור פרוטזות (ארכיון)
צילום: דודו בכר
מומלצים