שתף קטע נבחר

מהיום: רומניה ובולגריה באיחוד האירופי

מאות אלפי חוגגים נלהבים הציפו את רחובות בוקרשט וסופיה והריעו בחצות כאשר באופן רשמי צורפו רומניה ובולגריה כחברות החדשות של האיחוד האירופי. המנהיגים יצאו מגדרם לדבר על העתיד, אך באירופה חוששים מגלי ההגירה ובעיות תקציב

דגל הכוכבים הכחול זהוב התנופף הלילה בשמי בוקרשט וסופיה, כשמאות אלפים ברומניה ובולגריה חגגו את הצטרפות שתי המדינות החדשות לאיחוד האירופי.

 

על-פי החלטת נציבות האיחוד, ב-1 בינואר 2007 הצטרפו שתי המדינות הסובייטיות לשעבר למועדון האירופי שכולל כעת 27 חברות, ועם תוספת של 30 מיליון אזרחים חדשים מונה כעת 490 מיליון תושבים.

 

"זה היה קשה, אבל הגענו לסוף הדרך - זו הדרך לעתיד. זו הדרך לאושר... ברוכים הבאים לאירופה", הכריז נשיא רומניה טריאן בססקו, לקול תשואות ההמון בכיכר האוניברסיטה בבוקרשט. "בכניסה לאיחוד האירופי מובטחים לנו שלום ושיגשוג. זוהי הזדמנות אדירה לדורות הבאים", אמר הנשיא כשהשעון הראה חצות. מעליו התנופפו דגלי האיחוד אך הוא נופף בדגל רומניה ואמר שהוא מקווה שהרומנים ישמרו למרות ההצטרפות לאיחוד על זהותם הלאומית.


חגיגות בבוקרשט (צילום: איי.פי)

 

בסופיה בירת בולגריה התגודדו רבבות בכיכר בטמברג והתחבקו כשהשעון הראה חצות. זיקוקים האירו את השמיים ואת הבניין ששימש בעבר כמטה המפלגה הקומוניסטית, והחגיגה הייתה כפולה ומכופלת. בנאום מרגש כינה הנשיא גאורגי פרבאנוב את ההצטרפות לאיחוד "רגע שמיימי... היום שעומד בפתח - ה-1 בינואר 2007 - יהיה אחד התאריכים החשובים ביותר בהיסטוריה של עמנו", אמר פרבאנוב, "אבל בואו נבהיר - העתיד המוצלח שלנו כאומה תלוי לא רק בתקציבי האיחוד האירופי אלא בעבודתנו שלנו".

 

הצטרפות "על תנאי" 

ואכן, החגיגות לא יכולות להסתיר את החששות הכבדים שבהצטרפות שתיים מהמדינות החלשות ביותר באירופה לגוש המדינות התחרותי. ההצטרפות נעשית תחת תנאים קפדניים שהציבה נציבות האיחוד, כדי לוודא ששתי המצטרפות הצעירות מצליחות לעמוד בתקנים המחמירים, ובעיקר נלחמות בבעיה העיקרית שלהן: השחיתות והפשע המאורגן. זוהי הסיבה המרכזית לכך שהאישור הסופי להצטרפות ניתן רק לפני חודשיים, וגם אז האישור ניתן "על תנאי": שתי המדינות צריכות לדווח לנציבות האיחוד מדי חצי שנה על התקדמות יישום תוכנית רפורמות רחבה - אחרת הן מסכנות חבילות סיוע כלכלי נדיבות - 30 מיליארד אירו לרומניה ו-10 מיליארד לבולגריה. 

 

דרך ארוכה עשו שתי המדינות מאז שהתנערו מהקומוניזם עם נפילת ברית המועצות ועד היום. הן החלו את תהליך הצטרפותן ב-1995 והביטו מהצד על שכנותיהן במזרח אירופה - פולין, הונגריה, צ'כיה, סלובניה, סלובקיה, ליטא ולטביה - חברו לאיחוד ב-2004. ברומניה ובולגריה נושאים עד היום מעט מהעלבון הזה, וטוענים שתנאי ההצטרפות שהציב להם האיחוד היו קשים יותר, אולי בגלל התדמית השלילית שיש לאזרחי שתי המדינות ולממשל שלהן, שידע תהפוכות רבות בשנים האחרונות.


חוגגים גם בסופיה (צילום: סי"צ)

 

נציב התרחבות האיחוד האירופי, אולי רן, שיבח את שתי המדינות "על רפורמות רחבות שחיזקו את הדמוקרטיה, הפכו את המדינות למודרניות והפכו את מערכות המשפט שלהן לצודקות ועצמאיות יותר". הוא אמר שההצטרפות לאיחוד תביא לאזרח המדינות "שיפורים גדולים ומורגשים בחיי היומיום, עם יותר ביטחון באיכות המזון, סביבה יותר נקיה ובטיחות דרכים". מלים יפות - אבל בשתי המדינות חוששים בעיקר מעליית מחירים כתוצאה ישירה מהחיבוק של בריסל.

 

לצד החגיגות אם כן, יש גם קולות אחרים בשתי המדינות, שאינם כה מאושרים. "אירופה מאמצת אותנו אליה כמו קרובי משפחה עניים או יתומים. אני מקווה שהם יחבבו אותנו על היותנו אנשים חרוצים ופקחים", אמרה גמלאית תושבת בוקרשט.

 

וגם באירופה החגיגות מסוייגות. החשש הגדול ביותר הוא מגל של מהגרים מרומניה ובולגריה שיציף את שוק העבודה במדינות מערב אירופה העשירות, יביא תחרות בלתי הוגנת לעובדים המקומיים ויגרום לפיטוריהם. באירופה חוששים מהיווצרות קהילות גדולות של מהגרים ממזרח אירופה בפרברי הערים הגדולות, ומבעיות אבטלה, עוני ופשע שעלולות להתפוצץ בפניהם של המנהיגים, בדיוק כמו שקרה בצרפת וגרמניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגות כפולות בבוקרשט
צילום: איי פי
דרך ארוכה. נשיא רומניה בססקו
צילום: איי פי
מומלצים