שתף קטע נבחר

ריבית החובה של הבנקים עלתה בעשרות אחוזים

בדיקת מ.א בקרה וניהול: למרות שריבית הפריים של בנק ישראל חזרה בסוף השנה לשיעורה מלפני שנה, ריבית החובה של הבנקים עלתה בעשרות אחוזים. פער הריביות בין הבנקים מגיע ל-55%

"ההבדל בשיעור הריבית על האוברדראפט בחשבונות העסקיים בין הבנקים מגיע לכ-55%" -  כך עולה מבדיקה השוואתית שביצעו כלכלני חברת מ.א. בקרה וניהול, המתמחה בבדיקת חשבונות וריביות בנקים.

 

בבדיקה שערכו הכלכלנים בנושא השוואת עלות אשראי בין הבנקים בשנה החולפת, עולה כי בינואר 2006 גבו כל הבנקים ריבית זהה על האשראי, אולם בדצמבר 2006 חל שינוי בגביית הריבית בין הבנקים, המגיעה כאמור ל-55%. זאת, מציינים בחברת מ.א. בקרה וניהול, בשעה שריבית הפריים, שנקבעת על-ידי בנק ישראל, חזרה בדצמבר 2006 לרמתה מתחילת השנה, הבנקים לא הורידו את שיעור הריבית על האשראי, אלא רק הגדילו אותה.

 

לדברי דוד אברון, מנכ"ל מ.א. בקרה וניהול, הגדלת שיעורי ריבית החובה הוצאה לפועל באמצעים שונים: "בחלק מהבנקים באמצעות הגדלה ישירה של שיעור תוספת הריבית לפריים ובחלק אחר של הבנקים, באמצעות שינויים מנהלתיים, שכללו הוספת סוגי חשבונות לאלה הקיימים, ובהתאם הגדלת שיעורי תוספת הסיכון, או בחלוקת מסגרת האשראי המוסכמת בין הבנק ללקוח לתתי מסגרות, בגינם מחויב הלקוח בשיעור ריבית חובה שונה".

 

עוד עולה כי במהלך שנת 2006 הגדיל בנק דיסקונט את שיעור הריבית על האשראי מ-9% (פריים + ריבית) בינואר 2006 ל-9.8% לקו אשראי ראשון, ועד ל- 16.8% בדצמבר אותה שנה לקו אשראי שני. בחשבונות שהוגדרו בעבר כחשבון "חח"ד עסקי", ועדיין מוגדרים ככאלה, התייקרה ריבית החובה בשיעור שנע בין 59% ל-87%, בהתאם לקו האשראי.

 

יש לציין, כי בחשבון עסקי שהחל לפעול מיולי 2006 ונקרא "חח"ד עסקי פלוס" ו"חח"ד עסקי מורחב" ריבית החובה 9.8% היא על קו אשראי ראשון. לחשבון העסקי הוותיק (חשבון חח"ד עסקי) ריבית החובה המירבית היא 14.3% ועל קו אשראי שני 16.8%.

 

בנק מזרחי-טפחות העלה במהלך 2006 את שיעור הריבית על האשראי מ- 9% ל-13.5%. החל משנת 2005 חילק בנק המזרחי-טפחות את מסגרת האשראי המאושרת ל-3 תתי מסגרות, כאשר כל אחת מהן מחויבת לפי ריבית חובה שונה, דבר שגרם לייקור ריבית החובה בשיעור שנע בין 11% ל-50%, בהתאם לתת המסגרת.  

 

בנק לאומי ייקר את שיעורי ריבית החובה לחשבונות עסקיים במהלך השנה החולפת ב-22% (מ-9% בתחילת השנה ל- 11% בסופה). הבנק הבינלאומי הראשון העלה את הריבית על האשראי בשיעור של 39% (מ-9% בתחילת השנה ל-12.5% בסוף השנה).

 

בנק הפועלים כאמור הוא הבנק שהעלה את שיעור הריבית הנמוך ביותר השנה מ-9% ל-10.8%, אולם, שיעור העלייה הנמוך בריבית חל רק על החשבונות שהוגדרו "חח"ד עסקי". במהלך השנה העביר הבנק חשבונות עסקיים של רבים מלקוחותיו למסגרת "חח"ד עסקי מדורג", במסגרתו יקר הבנק במהלך השנה את ריבית החובה בגין אותה מסגרת אשראי, בשיעור הנע בין 3.3% ל-20%, בהתאם למדרגות הריבית. הריבית שגובה הבנק על קו אשראי שני עומדת על 17.6%.

 

במהלך השנה העלו הבנקים את שיעור עמלת הקצאת אשראי, והיא אינה אחידה בכל הבנקים. בעוד שבתחילת שנת 2006 העמלה על הקצאת אשראי הייתה בכל הבנקים בשיעור של 1.5%, כיום בנק לאומי, בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי הראשון גובים עמלת הקצאת אשראי בשיעור של 1.8%; בנק המזרחי- טפחות 1.65% ובנק הפועלים השאיר את עמלת הקצאת אשראי בשיעור של 1.5%.

 

דוד אברון ציין, כי שינויי הריבית בחשבונות העסקיים בין הבנקים מחייבת את הלקוחות לבדוק היטב, טרם החתימה על פתיחת החשבון, את שיעור הריבית על האשראי המאושר בבנק, שכן כל בנק יוזם מסגרות אשראי חדשות לחשבונות עסקיים וקיימים הבדלים בין הבנקים הגדולים, המגיעים לשיעור של כ-55% בשיעור הריביות שהם גובים מהלקוחות.


ריבית בחשבונות בבנקים הגדולים

ריבית בחשבונות בבנקים הגדולים
הפועלים חח"ד עסקי 9% חח"ד עסקי מדורג 10.8% ריבית חריגה ממסגרת 17.6%
לאומי חח"ד עסקי 11% חח"ד כללי 14.7% ריבית בגין חריגה 18%
דיסקונט חח"ד עסקי פלוס ומורחב 9.8% חח"ד לכל 14.3% קו אשראי שני או חריגה ממסגרת 16.8%

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיסקונט. סיווג חדש של חשבון חח"ד
מומלצים