שתף קטע נבחר

מדריך לקניית רמקולים למחשב

כדי ליהנות באמת משירים, סרטים ומשחקים במחשב, כדאי להצטייד ברמקולים איכותיים. מה חשוב לבדוק לפני קניה, מה ההבדל בין RMS ל-‭,dB‬ ובכלל, כמה כדאי לבזבז על סאונד?

בימים עברו, כשכרטיסי הקול היו מוגבלים ונהגנו לשמוע מוזיקה במערכת סטריאו רגילה, לא הייתה חשיבות גדולה לשאלה אילו רמקולים מחוברים למחשב שלנו. זה כבר מזמן לא המצב.

 

המחשבים של היום משמשים גם להאזנה למוזיקה, לצפייה בסרטים, לשיחות ביישומי טלפוניה כמו Skype, ולמשחקים עם פסי־קול משובחים. הרמקולים הזערוריים והמוגבלים המצורפים עדיין חינם לכל מחשב הם לא בדיוק

הבחירה האידיאלית בכל השימושים הללו.

 

מי שכבר מחליט לקנות רמקולים של ממש, ימצא עצמו מול שפע בלתי אפשרי של גדלים, עיצובים, צורות, מחירים ונתונים טכניים. בשורות הבאות נעשה קצת סדר בכל העניין.

 

כמו כל אמצעי קלט/פלט שפונה לחושים שלנו, החוויה המתקבלת כתוצאה משימוש במערכת רמקולים כזו או אחרת היא סובייקטיבית למדי. אם אתם בעלי אוזן רגישה במיוחד ורגילים לאיכויות צליל משובחות, שום מפרט טכני לא יוכל לבוא במקום הקשבה מרוכזת לסאונד של הרמקולים.

 

הקשבה, וקצת ידע - כדאי שתכירו מספר פרמטרים פשוטים ותקפידו לבדוק אותם לפני שאתם בוחרים ברמקולים. אפשר בקלות להוציא על רמקולים למחשב אלפי שקלים, אבל ברוב המקרים אין בכך צורך.

 

מה זה ‭7.1‬?

מערכות הסטריאו של פעם הגיעו עם זוג רמקולים גדולים, שידעו להתמודד עם טווח רחב של צלילים.

 

כיום, הדגמים הזולים יותר של הרמקולים למחשב הם עדיין סטריאופוניים. מערכות יקרות יותר כוללות שלושה עד שמונה רמקולים, שמחלקים ביניהם את העבודה על־פי אותו עיקרון: כל רמקול מנגן צליל שונה, וכשיושבים במרכז מתקבל צליל שלם, "היקפי" ‭(Surround)‬ או "תלת־ממדי‭."‬

 

נהוג להבחין בין סוגי המערכות האלה באמצעות צמד מספרים, שמתייחס למספר הרמקולים, למשל: ‭5.1 ,2.1‬ או ‭.7.1‬ ה-1 שמימין לנקודה מתייחס לרמקול מסוג סאב־וופר ‭,(Subwoofer)‬ שמפיק צלילי בס עמוקים ולכן הוא בדרך־כלל גדול משמעותית ועשוי עץ, כמו פעם. הרמקולים האחרים, המכונים ‭ ,Satellites‬ מחלקים ביניהם את שאר

העבודה, בהתאם לתמיכה מצד התוכנה וכרטיס הקול. בחלק מהמערכות, הרמקולים ה"לווייניים" כוללים אלמנט בשם טוויטר ‭(Tweeter)‬ מין רמקול זעיר, שמפיק צלילים גבוהים במיוחד.

 

רוב המחשבים וכרטיסי הקול תומכים כיום בצליל ‭5.1‬ (בתקן Dolby או תואם‭,(‬ שניתן לנצל אותו בעיקר במשחקים וב־‭.DVD‬ מערכות הרמקולים התואמות הן קצת יקרות (החל מ־500 שקלים לערך‭,(‬ אבל באמת מעניקות חוויית צליל מהנה מאוד.

 

במחיר נמוך משמעותית ‭150)‬־300 שקלים) אפשר לקנות מערכות ‭2.1‬ או ‭4.1‬ (כלומר, סאב־וופר עם שני רמקולים או ארבעה‭,(‬ שעשויות להיות מספקות בהחלט עבורכם.

 

עוצמת הצליל

כמו הרבה מוצרים אחרים, גם את הרמקולים שלו הצרכן הישראלי מעדיף גדולים ורועשים. הגודל הוא דווקא פרמטר לא מאוד חשוב, שאין לו בהכרח השפעה על עוצמת הצליל או על איכותו. עוצמת הצליל, לעומת זאת, חשובה מאוד אם אתם רוצים גמישות במיקום הרמקולים, וצליל נטול עיוותים (בווליום מקסימלי הצליל נוטה להתעוות‭.(‬

 

היצרנים והמשווקים נוהגים לנופף בנתון גבוה של עוצמת הצליל המקסימלית בוואט. התעלמו ממנו וחפשו את הנתון החשוב יותר: וואט ‭,RMS‬ המתייחס לעוצמת הצליל הממוצעת שהרמקולים יכולים להפיק.

 

לכמה אתם זקוקים? אם אתם מחפשים זוג רמקולים בסיסיים לחדר עבודה קטן, תוכלו להסתפק במערכת זולה (ועדיין איכותית) בעוצמה כוללת של 6־12 וואט RMS (כלומר, 3־6 וואט לכל ערוץ‭.(‬

 

אם מדובר במערכת עם מספר רמקולים, שאתם רוצים לפזר בחדר כדי לקבל צליל היקפי, העדיפו מערכת עם לא פחות מ־10 עד 15 וואט RMS לכל רמקול (ופי שניים לפחות לסאב־וופר‭.(‬

 

אם מדובר בחדר גדול, או ברמקולים לקולנוע ביתי, 20־30 וואט RMS לערוץ הם המינימום המומלץ.

 

איכות הצליל

האוזן האנושית מסוגלת לשמוע ולזהות צלילים בטווח התדרים שבין 20 הרץ ‭(Hz)‬ ל־20 קילוהרץ ‭.(KHz)‬ רמקולים איכותיים ויקרים יכסו את כל התחום הזה, ואפילו קצת יותר, אבל באופן מעשי הטווח של בין 40 הרץ ל־20 קילוהרץ הוא יותר ממספיק.

 

ברמקולים הזולים טווח הצלילים הנתמך מתחיל באזור ה־100 הרץ וזו אחת הסיבות לכך שהם נשמעים פחות טוב. אבל

שימו לב שדיבור, למשל, כולל צלילים בטווח הרבה יותר צר ‭250)‬ הרץ עד 4 קילוהרץ) כך שאם אינכם נוהגים להאזין למוזיקה במחשב – טווח התדרים פחות חשוב.

 

נתון נוסף שמשפיע על איכות הצליל הוא ה־‭:RNS‬ ערך בדציבל ‭,(dB)‬ שמעיד עד כמה הצליל "נקי‭."‬ ערך של 75־‭,dB 85‬ המקובל אפילו בחלק ממערכות הר־ מקולים הזולות, אמור להספיק. במערכת איכותית ויקרה יותר חפשו ערך גבוה של ‭dB 100‬ או יותר.

 

מה עוד כדאי לבדוק

במפרטים של מערכות רמקולים יקרות תמצאו התייחסות לתמיכה בתקנים שונים כמו ‭Dolby Digital DTS, PCM,‬ Microsoft Sound System‬ או ‭.THX‬ היריעה קצרה להסברים מפורטים אודות התקנים האלה והמקרים שבהם הם רלבנטיים. ומכל מקום, ישנם דברים הרבה יותר פשוטים ובכל־זאת מאוד חשובים, שכדאי לחפש במערכת רמקולים.

 

ראשית: כפתורים וחיבורים. המינימום, שצריך להיות אפילו בסט רמקולים בסיסי, הם כפתור ‭,Power/Mute‬ כפתור ווליום, ורצוי שגם כפתור Balance חיצוני (שמחלק את העוצמה בין הרמקולים‭.(‬ במערכת שכוללת סאב־וופר, רצוי שיהיה כפתור ווליום נפרד עבורו. אל תוותרו גם על יציאה נגישה ונוחה לאוזניות.

 

חלק מהרמקולים כוללים כניסה דיגיטלית ‭(S/PDIF)‬ או אופטית שתועיל אם המחשב שלכם תומך בה, אבל זה פחות חיוני. המערכת היקרות יגיעו לעיתים עם רסיבר (יחידה מרכזית, שכל הרמקולים מתחברים אליה) ובו כניסות ויציאות, שנועדו לחיבור מכשירים נוספים.

 

ולבסוף: האחריות. רמקולים הם לא מהדברים שנוטים להתקלקל במהירות, אבל אם כבר משקיעים – אל תתפשרו. בדגמים הזולים תוכלו לצפות לשנת אחריות אחת. בדגמי הביניים צפו לשנתיים או לשלוש שנות אחריות, וברמקולים היקרים אף ליותר מכך.

 

עיצוב ומיקום

אם אתם מתכוונים להשקיע ברמקולים שלכם, ודאו שאתם משלמים על רמקולים שהם גם איכותיים וגם יפים. ההיצע גדול, וגם בין מערכות הרמקולים הפחות יקרות אפשר למצוא דגמים יפהפיים.

 

חשוב לא פחות: אם קניתם מערכת שכוללת מספר רמקולים, הקפידו לפזר אותם בחדר בצורה נכונה (אם אינכם יודעים כיצד התייעצו עם מישהו שמבין‭.(‬ רוב הרמקולים החדשים מותאמים לא רק להנחה על שולחן או על מדף אלא גם לתלייה על הקיר או הצבה על מעמד מיוחד.

 

נסו לתכנן מראש את המיקום: לבדוק מקומות אפשריים, לוודא שהקירות מתאימים לקידוח ושהרמקולים מגיעים עם אבזור וחיווט מתאימים. השקעה מופרזת? אם תתכננו ותיישמו נכון, ההשקעה והמאמץ יהיו כאין וכאפס לעומת ההנאה.


פורסם לראשונה 08/01/2007 10:43

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים