שתף קטע נבחר

תוכנית פרץ: מפת הדרכים עם היוזמה הסעודית

יממה לאחר ש"מר ביטחון" אהוד ברק הציג את מועמדותו לפריימריס בעבודה, ממהר עמיר פרץ להציג בפני חבריו לסיעה תוכנית מדינית מפורטת. השלב הראשון של התוכנית כולל הפסקת אש ושחרורו של גלעד שליט. בשלב הבא תוריד ישראל מאחזים בגדה ותעביר שטחים לאחריות מלאה של הפלסטינים

פרץ שולף קלף חדש. שר הביטחון, עמיר פרץ, אמר היום (ב') בישיבת סיעת העבודה, כי כדי להיחלץ מהקיפאון המדיני מול הפלסטינים "צריך מפת דרכים חדשה, שתשלב את היוזמה הסעודית בנוסף לרעיון מפת הדרכים". ההכרזה של יושב ראש תנועת העבודה על צורך ביוזמה מדינית חדשה, מגיעה במקרה או שלא במקרה, יממה אחרי הכרזת ההתמודדות בפריימריס של יריבו - ראש הממשלה וראש סיעת העבודה לשעבר, אהוד ברק.

 

שר הביטחון שיתף את חבריו לסיעה בתוכניתו המדינית. בבסיס התוכנית עומד הצורך בהצבת אופק מדיני ריאלי בפני הציבור הפלסטיני, על מנת לחזק את המחנה המתון ברשות. כל זאת - לצד הצגת אופק ותקווה לציבור הישראלי כדי לשנות את המציאות.

 

"כל קיפאון הוא מתכון לחיזוק הקיצונים", אומר פרץ ומבהיר, כי בתוכנית "לא מדובר בוויתור על אזורים שהוגדרו על ידי ישראל אפילו ביוזמת ז'נבה, כאזורים ישראלים".

 

שחרור אסירים, העברת שטחים, פינוי מאחזים

בתוכנית המדינית החדשה שלושה שלבים:

א. ייצוב ועיצוב מציאות ביטחונית וכלכלית חדשה. משך השלב: 6 חודשים.

ב. שלב המו"מ על עקרונות הסדר הקבע והרחבת הריבונות הפלסטינית. משך השלב: עד 6 חודשים.

ג. שלב המו"מ הפרטני על הסדר הקבע ויישומו. משך השלב: עד 18 חודשים.

 

במסגרת שלב א', אומר פרץ, כי בין היתר יוחזר החייל גלעד שליט וישוחררו אסירים פלסטינים. בנוסף, תבוסס הפסקת האש על בסיס פעילות מונעת של כוחות ביטחון פלסטינים, הסרים למרותו של אבו מאזן, ותאום ביטחוני ישראלי -פלסטיני. שיפור מרקם החיים הפלסטיני והאצת הפעילות הכלכלית שם, על בסיס "הסכם הגישה והמעברים", גם הם חלק מן התכנית. כמו כן יוחלט על הורדת מאחזים בלתי חוקיים שהוקמו מחודש מרץ 2001.

 

שלב ב' של התוכנית עוסק במשא ומתן על עקרונות הסדר הקבע והרחבת הריבונות הפלסטינית. בשלב זה, ישראל תנהל מו"מ עם יו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן), או כל גורם רשמי פלסטיני המקבל את תנאי הקוורטט. במסגרת זאת ינוהל גם משא ומתן על סידורי הביטחון והמכס במעברים ובנמל עזה העתידי. העקרונות שיסוכמו יוצגו לוועידה רב לאומית-ערבית ובינלאומית שתעניק להם את תמיכתה. מטרת המשא ומתן היא השגת פתרון של שתי מדינות ברוח חזון הנשיא בוש ועל בסיס היוזמה הסעודית.

 

עוד בשלב זה: יימשך הפיתוח הכלכלי ובניית התשתית הפלסטינית, כולל פתיחת שדה התעופה בדהניה ומעבר מבוקר בין עזה ליהודה ושומרון; שטחי בי יועברו למעמד של שטחי איי, בכפוף לפירוק תשתיות הטרור על ידי כוחות הביטחון הפלסטינים; יורדו שאר המאחזים הבלתי חוקיים; וישוחררו אסירים פלסטינים נוספים.

 

שלג ג' של התוכנית כולל מו"מ פרטני על הסדר הקבע, שייגזר מהעקרונות שסוכמו בשלב ב'. שלב זה הוא ארוך יותר מהשלבים האחרים והוא יימשך 18 חודשים. בסופו של התהליך: יישום ההסכם והקמת המדינה הפלסטינית. תהליך זה יימשך מספר שנים בתמיכת הקהילה הבינלאומית.  

   



מוקדם יותר, אמר באותה ישיבה יושב ראש סיעת העבודה, ח"כ יורם מרציאנו, כי הוא מעודד מהתמיכה של חברי הסיעה בפרץ. לשאלה אם ימליץ לפרץ לעזוב את תפקיד שר הביטחון, אמר מרציאנו: "אני סומך על שיקול דעתו של עמיר פרץ. הוא ידע לעשות מה שטוב לו".

 

ח"כ דני יתום (עבודה), התייחס בכניסה לישיבה לפגישתו עם אהוד ברק: "ברק הוא איש טוב והציבור יכריע אם הוא השתנה. אני מברך אותו על ההתמודדות. קיבלתי הרבה טלפונים ממנו מהודו".

 

השר שלום שמחון מראשי מחנהו של ברק אומר: "אני מברך על כל תוכנית שנועדה לקדם את ההדברות עם שכננו".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מירי חסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרץ. ברק נושף בעורפו?
צילום: צפריר אביוב
צילום:ערן (יופי) כהן
מתמודד. ברק
צילום:ערן (יופי) כהן
צילום: איי פי
פרטנר? אבו מאזן
צילום: איי פי
מומלצים