שתף קטע נבחר

המושבה הגרמנית בירושלים נגד הקמת מלון

ועדת הערר בוועדה המחוזית בירושלים דחתה את ההכרעה בתוכנית להקמת מלון בכניסה לרחוב עמק רפאים למועד אחר אחרי שדנה בנושא כל היום. התושבים טוענים כי הבניין יפגע במרקם המיוחד של השכונה

כמה עשרות מתושבי המושבה הגרמנית בירושלים והארגונים הירוקים קיימו היום (ג') משמרות מחאה מול מלון רייך בעיר, בו התקיים במשך כל היום הדיון של ועדת הערר של הוועדה המחוזית בירושלים לגבי תוכנית בניית מלון ארבע העונות ברחוב עמק רפאים שיתנשא לגובה של 14 קומות. התושבים מתנגדים לבניית המלון שיפר לטענתם את המרקם המיוחד של השכונה. בתום הדיון הוחלט לדחות את ההכרעה למועד אחר.

 

שכונת המושבה הגרמנית הפכה מזמן לסמל ציבורי ותרבותי בירושלים. עד כה הקפידה עיריית ירושלים שלא להתיר בנייה רבת קומות בשכונה כדי לשמור על הצביון הייחודי של האזור. צעד זה נעשה ברוח תוכנית השימור לשכונה.

 

בחודשים האחרונים הוגשה לעירייה תוכנית לבניית מתחם מלונות רבי קומות בכניסה למושבה הגרמנית. מלון ארבע העונות מתוכנן ל-14 קומות ובו 200 חדרים ומעליו 80 דירות יוקרה. הוא אמור לקום בכניסה לרחוב עמק רפאים, שהוא אחד הרחובות האחרונים בעיר בו מתקיימים מרקם היסטורי שמור יחד עם חיי יומיום תוססים.

 

מלון ארבע העונות גם יחסום את מסדרון התצפית לעיר העתיקה, שנקבע בתוכנית המתאר החדשה לירושלים. התושבים גם יוצאים נגד הבנייה למגורים מעל חדרי המלון. הם מדגישים כי אלה מגורי יוקרה, שמיועדים לתושבי חוץ שלא יתרמו דבר לעיר או לשכונה.

 

תושבי השכונה חוששים מהאצת המגמה גם במושבה הגרמנית, שלעת עתה היא אזור עירוני חופשי ופתוח שמשולבים בו מגורים, עסקים, מסחר ובילוי. לטענת התושבים, בחינה של תוכנית הבינוי של הבניין מעלה כי לא רק בשימושיו, כי אם גם במראהו ובתפקודו הפיסי, אין כל התייחסות לסביבה או ניסיון של המתכננים להשתלב בה.

 

גובה הבינוי המתנשא ל-49 מטרים מעל מפלס רחוב עמק רפאים גם הוא חריג בהשוואה לסביבתו המיידית – בתים בני קומה או שתיים. לטענת התושבים, גם אלמנטים הלקוחים מאדריכלות בתי המושבה הטמפלרית, כגון גגות משופעים ופתחים מקושתים, שמצויים בתוכנית, אינם מספיקים כדי שבניין בקנה מידה כזה יהפוך מנטע זר לחלק מהמרקם הייחודי של האזור.

 

קצת היסטוריה

המושבה הגרמנית בירושלים נבנתה על ידי גרמנים חברי כת הטמפלרים בסוף המאה ה-19. הייתה זו אחת ממספר מושבות שבנו הטמפלרים בארץ, כמו שרונה (כיום הקריה בתל אביב), ביפו ובחיפה וסביבותיה.

 

מרבית הבניינים הם בני שתי קומות או בתים חד-קומתיים ובעלי גגות רעפים. הבתים בנויים לאורך שני רחובות מקבילים - רחוב עמק רפאים ודרך בית לחם, וברחובות קטנים המקשרים ביניהם. 

 

בתקופת מלחמת העולם השנייה גורשו הטמפלרים לאוסטרליה משום שתמכו במשטר הנאצי. הבתים הערביים במושבה ננטשו במלחמת העצמאות. לאחר 48' יושבו בתי המושבה בעולים חדשים. עם השנים, הפכה המשובה הגרמנית לשכונה מבוקשת בשל הקסם הכפרי שנותר בה ובתיה הציוריים. בית אחד כזה רכש גם ראש הממשלה אהוד אולמרט, ברחוב כרמיה.


פורסם לראשונה 09/01/2007 16:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית במושבה הגרמנית
צילום: איציק שוויקי, המועצה לשימור אתרים
מומלצים