שתף קטע נבחר

ועידת מדריד השנייה: ישראלים ייפגשו עם סורים

נציגים ישראלים, פלסטינים, סורים, לבנונים ומצרים הגיעו לכינוס מיוחד בבירת ספרד, 15 שנה לאחר ועידת מדריד ההיסטורית. פרופ' שלמה בן עמי, ממארגני הוועידה השנייה: הצורך ליצור ברית של גורמים מתונים סביב המאבק באיסלאם הקיצוני והמשטר האיראני, שימש כזרז לכינוס הוועידה

15 שנה אחרי ועידת מדריד - הכינוס הראשון שבו השתתפו מנהיגים ישראלים ופלסטינים - מכונסת היום (ד') ועידה נוספת בבירת ספרד. בכינוס משתתפים פרופ' שלמה בן עמי ופיני מידן, שהיו מיוזמי הוועידה, וכן משלחות מסוריה, לבנון, מצרים, ירדן וסעודיה.

 

בן עמי מספר כי הרעיון לקיים את ועידת מדריד השנייה עלה בראשו לפני תקופה ארוכה: "כשהייתי חבר כנסת, לאחר פרישתי מהממשלה, קיימתי מגעים עם מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן והיה לי עניין רב בנושא. עכשיו, כשעברו 15 שנה מאז הוועידה הראשונה, זהו זמן טוב להסתכל גם קדימה וגם אחורה".

 

המשלחת הישראלית כוללת גם את חברי הכנסת אופיר פינס, קולט אביטל, וישראל חסון ואף את דן מרידור, רוני מילוא, דליה רבין ומשה שחל. כמו כן משתתפים בכינוס נציגים מהקהילה הבינלאומית, בהם שליחים מטעם הקוורטט, ספרד, נורבגיה, שבדיה ודנמרק.

 

בן עמי הוסיף כי הצורך ליצור ברית של גורמים מתונים סביב המאבק באיסלאם הקיצוני והמשטר האיראני, שימש כזרז לכינוס הוועידה. "המסר הוא שאין סיכוי לבנות ברית מתונים, ללא הסדר מדיני בין ישראל לבין הפלסטינים. זה חייב להיות ברור. הדרך היחידה שמדינות כמו מצרים, סוריה וערב הסעודית יהיו מסוגלת להימצא בצד אחד עם ישראל במאבק נגד הקיצוניות באזור, היא רק אם יש הסדר מדיני. צריך לחזור לעיקרון של שתי המדינות", מציין בן עמי.

 

"אין לי ספק שיש הבשלה גדולה בין העמים ובין מקבלי ההחלטות", אומר בן עמי, אך מדגיש: "אני לא מאמין שהמערכות הפוליטיות הישראלית והפלסטינית בנויות כעת לעשות את ההסדר, מכיוון שהן מתפוררות. ישראל לא מסוגלת להזיז מאחז בגלל המבנה השלטוני, ובעיקר בגלל התרבות הפוליטית בישראל. ממשלות נופלות על מאחז, אז הם מסוגלים לעשות שלום? בגלל הפסימיות הזו, חשוב שמפגשים כאלה ינסו להבהיר שלקהילה הבינלאומית יש תפקיד שאינו חייב להיות הרסני, כפי שחושבים בארץ", אומר.

 

פיני מידן, ממובילי הרעיון לקיום הוועידה, שבעבר שימש כיועצו המדיני של אהוד ברק, אומר כי המטרה היא "להראות ששני הצדדים יכולים לשבת ביחד. עצם הישיבה של לבנונים, סורים, ישראלים, ירדנים, מצרים, סעודים, פלסטינים והקהילה הבינלאומית מסביב לשולחן אחד מהווה מסר למקבלי ההחלטות".

 

בן עמי מציין כי ועידת מדריד השנייה תוכל להיחשב כהצלחה, בתנאי ש"הצדדים לא ישתמשו בה לצרכים תעמולתיים. בסופו של דבר אנחנו לא ממשלה. אנחנו לא בעלי תפקידים, ולכן אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לקחת סיכון ציבורי כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצחק שמיר בוועידת מדריד
צילום: לע"מ
צילום: חגי אהרון
בן עמי. חייבים הסדר מדיני
צילום: חגי אהרון
מומלצים