שתף קטע נבחר

קוקאין זה רע? 80 מיליון משתמשים לא טועים

אסי דיין הוזמן לשאת דברים בכנס השנתי של איגוד הפסיכיאטריה, וכמובן גנב את ההצגה: יש שנאת חינם כלפי הסמים, הוא טען והוסיף - קוקאין יכול להיות גם טוב. עוד מהכנס: שיטת גמילה חדשה מסמים, שעובדת תוך 72 שעות ופחות

"יש שנאת חינם כלפי סמים", כך אמר השחקן אסי דיין שהוזמן לשאת דברים בכנס של איגוד הפסיכיאטריה בישראל בנושא סמים, תחלואה וטיפול. דיין שאמר בתחילת דבריו שהגיע לדבר כנציג המשתמשים אמר: "נוצר מצב שבו הסמים נחשבים דבר נורא ולא אלכוהול וניקוטין. הגיע הזמן שיחקרו את הנושא. אם זה כל-כך רע, איך 80 מיליון איש בעולם משתמשים בקוקאין? יש לי הרגשה שיש טעות עקרונית בגישה לסמים. פרויד כתב שלקוקאין יש חלקים טובים ויש חלקים רעים, כמו כל דבר אחר. יש שנאת חינם כלפי המילה הזו סמים".

 

דיין המליץ לפסיכיאטרים לחקור דווקא את השפעתם של סמים קלים ואקסטזי, "הסם המסוכן לטעמי זה דווקא מריחואנה וחשיש, זה הדבר השורט ביותר משום שהוא גורם לאבד את האני והעצמי, אני אומר את זה מתוך ידע מקרוב של הדבר, אתה עומד ומדבר על שטויות, עומד ומדבר על כלום".

 

לפני כחצי שנה אושפז דיין בבית החולים איכילוב לאחר שהזריק לעצמו קוקאין. ידו התנפחה, כנראה לאחר שפספס את הווריד, ודופק לבו הואץ. הוא שוחרר מבית החולים בתום סדרת בדיקות, כשמצבו טוב.

 

לפני כן, בספטמבר 2003 נעצר דיין לחקירה בחשד שהשתמש בקוקאין. הוא הודה בפני החוקרים בהחזקת הסם לשימוש עצמי ושוחרר בתום חקירה. דיין נעצר בעקבות מעצר של מי שחשוד כסוחר הסמים שלו, אורי וענונו, שטען בחקירתו כי דיין הוא "הלקוח הכי גדול" שלו.

 

בקרוב: גמילה תוך 72 שעות עם צמח האיבוגה

אסי דיין היה אמנם הגימיק המרכזי בכנס, אולם יצאו משם גם בשורות אחרות: בקרוב יחל בבית החולים הפסיכיאטרי בבאר-יעקב ניסוי בתרופה צמחית חדשה שתגמול מכורים לסמים תוך 72 שעות. רשימת הממתינים לניסוי כבר מלאה. בשלב הראשון יבדקו 12 בני אדם המכורים להרואין ללא תחלואה פסיכיאטרית.

 

התרופה לגמילה מסמים נקראת אבוגאין והיא מופקת משורש הצמח "טברננט איבוגה", שמקורו באפריקה. צמח זה משמש למטרות רפואיות ודתיות במרכז ובמערב אפריקה. עד שנות ה-70' התרופה נמכרה בצרפת כתרופה להקלת עייפות. רופא אמריקני שהיה מכור לסמים גילה באקראי שהשימוש בתרופה הפחית את הכמיהה שלו לסם והוא גמל בעזרתו חולים נוספים. מאז שנות ה-90' נחקרת השפעת החומר ברשות האמריקנית למלחמה בסמים וב-FDA.

 

ד"ר משה זר-ציון, פסיכיטר בבית החולים באר-יעקב והחוקר הראשי בניסוי מסביר שהאיבוגאין פועל על כמה קולטנים במוח. למרות שהשימוש העיקרי שלו הוא לגמילה מהרואין הוא יעיל נגד התמכרויות נוספות. "ישנם מחקרים המדווחים גם על הפחתת הצריכה של אלכוהול, קוקאין, הירואין וניקוטין. המכורים מדווחים על הפחתת סימני גמילה והפחתת הכמיהה לסם כבר שעה-שעתיים אחרי נטילת החומר".

 

האיבוגאין נקשר, כאמור לאותם קולטנים במוח שאליהם נקשר בעבר הדופמין שבסם. בהמשך הוא "גורם לנירמול של התיפקודים המוחיים כפי שהיו לפני השימוש בסמים".

 

המטופל נכנס להזייה מתקנת

התרופה נלקחת בבליעה דרך הפה והיא בעלת תופעות לוואי מעטות יחסית. כשעה לאחר נטילתה היא מתחילה לפעול והמטופל נכנס למצב הדומה להזייה בו הוא רואה חוויות מעברו, למשך כ-24 שעות. לאחר מכן חלה דעיכה בעוצמת החוויות. בזמן זה המטופל סובל מתופעות לוואי של התרופה שהן רגישות לשינויים חיצוניים ורצון להימצא במקום שקט וחשוך. "ישנם מטופלים שמדווחים על ירידה בצורך לישון ימים עד שבועות אחרי הטיפול", אומר זר-ציון.

 

למשך 72 השעות הראשונות שלאחר נטילת האיבוגאין מנטרים הרופאים את פעילות הלב שלו. זאת בעקבות 3 מקרי מוות שאירעו לפני יותר מעשור בעקבות נטילת התרופה ולמרות שנתיחה שלאחר המוות לא מצאה קשר בין המוות לנטילת החומר.

 

"אף אחד לא מתיימר לרפא התמכרות בתרופת פלא, אבל זה נותן פתח של תקווה לזה שאדם יוצא מהשימוש בסם למצב של חוסר כמיהה וסיכוי להתחיל טיפול ושיקום. זה לא מחסן נגד סמים. התרופה מסוגלת להפחית כמיהה שנוצרת באופן ספונטני. זה מספק לאדם כלי ואם הוא באמת רוצה לא לקחת סמים הוא יכול בלי שיסבול מהאילוץ הגופני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
אלכוהול יותר מסוכן. אסי דיין
צילום: ניב קלדרון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים