שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה את חוק היטל ההטמנה

על פי החוק, התשלום עבור ההיטל יעשה על ידי הרשויות המקומיות לבעלי האתר, שיחויבו בתשלום למדינה. כספי ההיטל ישמשו לפיתוח אמצעים חלופיים להטמנת פסולת

חוק היטל ההטמנה התקבל היום בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. החוק מסדיר את גביית היטלי ההטמנה מהרשויות המקומיות.

 

מטרת ההיטל לשקף את המחיר האמיתי של ההטמנה ולאפשר תחרות הוגנת לשיטות הטיפול המתקדמות (מיחזור והפקת אנרגיה מפסולת). הכספים שיתקבלו בקרן יתנהלו בחשבון נפרד וישמשו לפיתוח, להקמה ולייעול אמצעים חלופיים להטמנת פסולת שפגיעתם בסביבה פחותה מזו של ההטמנה ולעידוד המיחזור.

 

היטל ההטמנה יוטל בהדרגה במשך חמש שנים. מ-10 שקלים לטונה פסולת מעורבת באתר פסולת מעורבת השנה עד 50 שקלים לטונה בשנה החמישית. לפירוט דמי ההטמנה לחץ כאן.

 

היטל הטמנה מהווה שיטה מקובלת ומוצלחת ברחבי העולם, ובמדינות אירופה ומחירו הגיע לעשרות אירו לטונה פסולת.

 

בחודש נובמבר החולף אישרה ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית. בדיון עלה חשש שבשל מצבן הכלכלי הקשה של חלק מהרשויות המקומיות הן ימנעו מתשלום על ידי הימנעות מאיסוף או מהטמנת הפסולת, דבר זה יגרום לבעיה סביבתית חמורה של מזבלות פיראטיות לא מטופלות. הפיתרון שנמצא הוא ליצור מנגנון של צדק סביבתי בדרך חלוקת כספי ההטמנה: כספי ההטמנה יגיעו לקרן לשמירת ניקיון ויוחלק מחדש בין הרשויות המקומיות תוך שקלול מצבן הסוציו-אקונומי.

 

טל שוחט, הממונה על מטמנות ותחנות מעבר במשרד להגנת הסביבה, אומרת כי מחיר ההטמנה כיום אינו ריאלי ולכן אינו מאפשר תחרות הוגנת לשיטות טיפול מתקדמות - כולל הפחתה במקור, שימוש חוזר, מיחזור ושימוש בפסולת לצורך הפקת אנרגיה.

 

השר להגנת הסביבה: "אנו עומדים בפתחו של עידן חדש בישראל. חוק ההטמנה יניע תהליך מהיר של מיחזור פסולת ביתית, פסולת מוצקה ובוצות למיניהן".

 

עמותת אדם טבע ודין אומרת כי החקיקה היא מהפכה בטיפול בפסולת בישראל ומעבר מהטמנה למיחזור. מנכ"ל העמותה, עו"ד ציפי איסר-איציק: "מעתה יהיה תמריץ כלכלי מרכזי לפיתוח המחזור ולהטמעת המסר כי יש שימוש טוב יותר לעתודות הקרקע במדינה אשר הולכות ומצטמצמות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסים לשפר את המצב
צילום: אילן טוויג
מומלצים