שתף קטע נבחר

קפלינסקי הסיר מועמדותו לתפקיד הרמטכ"ל

אחרי שדווח כי פרץ כבר בחר באלוף (מיל') גבי אשכנזי כמועמדו לתפקיד הרמטכ"ל, הודיע האלוף משה קפלינסקי על הסרת מועמדותו מן המירוץ. הסיבה: רצונו למנוע מצה"ל טלטלה נוספת, אם ועדת וינוגרד תטיל עליו חלק מהאשם ללחימה. "אני ראוי לתפקיד", כתב לשר הביטחון, "אבל רמטכ"ל צריך קונצנזוס"

פורש מהמירוץ, למען צה"ל: סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, הודיע הערב (יום א') לשר הביטחון על הסרת מועמדותו לתפקיד הרמטכ"ל. קפלינסקי כתב לשר, עמיר פרץ, כי במהלך סוף השבוע שקל את הנושא והחליט כי לאור העובדה שוועדת וינוגרד טרם סיימה את עבודתה, אין זה ראוי כי הוא, שהיה מעורב בלחימה בלבנון, ימונה לרמטכ"ל.

 

 

לדברי קפלינסקי, אם הוועדה תטיל עליו את האשמה הדבר עשוי לגרום בעתיד לטלטלה נוספת בצה"ל ולכן הוא מסיר את מועמדותו. את המכתב, אגב, העביר לפרץ - עם עותקים לראש הממשלה ולרמטכ"ל היוצא - רק לאחר הפרסומים בתקשורת על כך ששר הביטחון, עמיר פרץ, כבר בחר ביריבו, האלוף (מיל') גבי אשכנזי, לתפקיד. עם הינתן ההודעה, נסללת למעשה דרכו של אשכנזי לתפקיד הנכסף.

 

בכך פתר קפלינסקי למעשה את אחד הנושאים המורכבים ביותר במסגרת דילמות המינוי: החשש שועדת וינוגרד תטיל את האשמה בין היתר גם עליו, כמי ששימש בלחימה סגן רמטכ"ל וכמי שהוצנח לפיקוד הצפון, והחשש כי מינויו של יריבו במירוץ, גבי אשכנזי, יגרום לו עצמו לפרוש מצה"ל.

 

"ישארו סימני שאלה"

"ועדת וינוגרד... באה לבדוק... גם את תפקודי בעת המלחמה. הוועדה עדיין יושבת על המדוכה ואין איש יודע מה תהיינה מסקנותיה לגבי הגדרת תפקידי, סמכויותיי, השפעתי על הלחימה ואופן ביצוע תפקידי במהלכה" כתב קפלינסקי. "לנוכח העובדה כי הוועדה הנכבדה הודיעה כי בכוונתה לבדוק את ההתנהלות בשש השנים שקדמו למלחמה, אין איש יודע מה תאמר הוועדה ומה ייכתב בדו"ח הביניים שלה".

 

עוד כתב: "אני סבור אדוני, כי יש לי את הניסיון, היכולת והסמכות למלא את תפקיד הרמטכ"ל ולבצעו באופן הטוב ביותר למען צה"ל, חייליו, בסדיר ובמילואים, ועבור מדינת ישראל כולה, ואני אף ראוי לכך. יחד עם זאת, צה"ל הוא צבא העם: צבאה של מדינת ישראל. לכן, לדעתי, מן הראוי שמינוי רמטכ"ל יהיה בקונצנזוס רחב ככל האפשר. עובדות שעדיין לא בוררו לגביי אחריות כזו או אחרת בדבר אירועים בעבר, ובזיקה לכשלים במלחמה הזו, ישאירו סימני שאלה עד כמה ראוי הרמטכ"ל הבא לתפקידו ועלולים לפגוע ברמטכ"ל הממונה ובצה"ל כולו".

 

יש מי שמצא במכתבו של קפלינסקי גם ביקורת מרומזת על כך שהוחלט למנות רמטכ"ל כבר כעת ועל כך שלמד על מינויו של אשכנזי מהתקשורת. זאת, לאחר שכתב: "מאחר והחלטתם, על פי הפרסומים, למנות רמטכ"ל בימים אלה ולא להמתין לבירור מלוא העובדות הקשורות במלחמה, אני חש כי לא יהיה זה ראוי לקחת על עצמי את תפקיד הרמטכ"ל בעת הזו, ולכן אבקשכם להסיר את מועמדותי (ההדגשה במקור - ח.ג.)".

 

קפלינסקי מציין במכתבו, אולי לא במקרה, כי ועדת וינוגרד בודקת את "ההתנהלות בשש השנים שקדמו למלחמה". יריבו של קפלינסקי, אשכנזי, שימש עד שנת 2002, כזכור, כאלוף פיקוד הצפון ולאחר מכן כיהן עוד כשנתיים כסגן רמטכ"ל. בהקשר זה יצויין כי בכנס הרצליה, סיפר יו"ר ועדת חוץ ביטחון, ח"כ צחי הנגבי, על מכתב ששיגר קודמו בתפקיד יובל שטייניץ בפברואר 2004 לראש הממשלה ולשר הביטחון, בתקופה שבה אשכנזי כיהן כסגן רמטכ"ל. "קטעים נבחרים ממנו הם מעין נבואה שהתגשמה ותבעה מאיתנו מחירים כבדים", אמר הנגבי. במכתב צויין כי "שמענו סקירות בתקופה האחרונה על נושא הרקטות בלבנון ואנו מבקשים להביא לידכם את תמצית הדאגה. איראן, באמצעות סוריה הציבה איום אסטרטגי על מדינת ישראל, איום שאם יתממש - רבע מאזרחי מדינת ישראל יימצאו בטווח הרקטות מחדרה צפונה, דבר שיגרום לגל פליטים למרכז הארץ, ולשיתוק המערך הכלכלי בצפון". 

 

מי שביקש, אגב, למצוא במכתב אמירה חד משמעית באשר להישארותו של קפלינסקי בצה"ל, נותר כשחצי תאוותו בידו. סגן הרמטכ"ל העדיף לכתוב כך: "אעמיד את נסיוני וכישורי לטובת צה"ל ומדינת ישראל ככל שיידרש". זאת להבדיל מחלוץ, למשל, שסיים את מכתבו לראש הממשלה במילים: "ועומד לרשותך תמיד".

 

ההמלצה: אשכנזי

מוקדם יותר דווח כי שר הביטחון עמיר פרץ בחר את המועמד עליו ימליץ כרמטכ"ל ה-19 של צה"ל. פרץ סיים את תהליך ההתייעצויות וימסור את המלצתו לראש הממשלה בפגישה שתיערך בין השניים, ככל הנראה מחר. שם המועמד הנבחר יפורסם רק לאחר שימסרו הודעות למועמדים כולם. ההערכה היא שמדובר באלוף (מיל') גבי אשכנזי.

 

פרץ שהחל את שרשרת ההתייעצויות בנושא ביום רביעי שעבר, שעות ספורות לאחר שקיבל את מכתב ההתפטרות של רא"ל דן חלוץ, שוחח הערב עם שר המשפטים לשעבר דן מרידור, מי שגיבש עבור שר הביטחון הקודם שאול מופז, את תפיסת הביטחון של ישראל ואמור לעדכנה בימים אלה לבקשת פרץ ולאור מלחמת לבנון.

 

מרידור היה האחרון בשורת אישים עמם נפגש ושוחח עמיר פרץ בנושא, ובהם אלופי הפיקודים נווה וגלנט, והאלופים לשעבר אילן בירן, אורי שגיא ויורם (יה-יה) יאיר. לאחר המפגש עם מרידור גיבש פרץ באופן סופי את עמדתו באשר לאיש שיחליף בתפקידו את חלוץ.

 

שר הביטחון מבקש לסיים את התהליך בצורה מהירה, אם כי מסודרת ועניינית, ושואף להחזיר לצה"ל בהקדם האפשרי את השקט התעשייתי שהוא כה זקוק לו וזאת באמצעות מינוי רמטכ"ל כבר בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
פורש מהמירוץ. משה קפלינסקי
צילום: ניב קלדרון
צילום: שלום בר טל
אשכנזי. הרמטכ"ל הבא
צילום: שלום בר טל
צילום: ניב קלדרון
השאיר סימני שאלה. וינוגרד
צילום: ניב קלדרון
מומלצים