שתף קטע נבחר

נוגדי דיכאון מכפילים הסיכון לשברים אצל מבוגרים

מחקר חדש מצא שכיחות כפולה של שברים וצפיפות עצם נמוכה בקרב מבוגרים מעל גיל 50 שנטלו תרופות נוגדות דיכאון

מבוגרים מעל גיל חמישים הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת ה- SSRI (מעכבי סרוטונין) נמצאים בסיכון גבוה לבריחת סידן ושברים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בגליון החדש של כתב העת לרפואה פנימית Archives of Internal Medicine .

 

מיליוני אנשים ברחבי העולם נוטלים תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת ה-SSRI , ובהן התרופה "פרוזאק". מחקרים קודמים כבר הראו קשר בין השימוש בתרופה לבין שכיחות גבוהה של שברים.

 

במחקר החדש נבדקו 137 מטופלים שנטלו נוגדי דיכאון. אלה הושוו למעל 5,000 משתתפים שלא נטלו את התרופות. המחקר גילה סיכון כפול לסבול משברים בעצמות וירידה בצפיפות עם הירך בשיעור של 4 אחוז. אחד מכל 10 אנשים שנטלו נוגדי דיכאון סבל משבר במהלך חמש שנות המחקר, לרוב מנפילות קטנות.

 

לדברי החוקרים מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול, תוצאות המחקר נותרו בעיניהן גם לאחר עיבוד הנתונים שהתחשב בסיכון הגבוה של מבוגרים ללקות באוסטרופורוזיס (בריחת סידן) ונפילות חוזרות.

 

"מסלולים אחרים שקשורים בתרופות נוגדות הדיכאון ככל הנראה מפחיתים את חוזק העצם", אמרו החוקרים, "מדובר לא רק בחוזק העצם, אלא באיכות העצם". לדעת החוקרים, התרופות נוגדות הדיכאון פוגמות בתאים הקרויים אוסטאובלסטים היוצרים את תאי העצם. התוצאה: עצמות שבירות יותר.

 

לדעת החוקרים, על הרופאים לעדכן את המטופלים בדבר הסיכון הגבוה לשברים, להמליץ על תזונה נבונה המכילה כמויות מספיקות של ויטמין D וסידן, ובתוך כך לשקול ביצוע בדיקת צפיפות עצם אצל המטופלים.

 

אחת מכל ארבע נשים מעל גיל 55 סובלת מאוסטאופורוזיס. ההערכה היא שיותר משליש מהנשים ושישית מהגברים יסבלו לפחות משבר אוסטאופורוטי במהלך חייהם. המדובר במחלה הניוונית השכיחה ביותר בחברה המערבית. שברים מסוג זה יכולים להוביל לתמותה ביותר מ-10 אחוזים מהמקרים ולהוריד את איכות החיים לטווח ארוך למחצית מהאנשים ששורדים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
נוגדי דיכאון. סיכון לעצמות חלקות
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים