שתף קטע נבחר

אלופים בחקירה: "לא יהיו כאן סנטימנטים"

כמעט כל צמרת צה"ל שקועה בימים אלה עד צוואר בהתייעצויות, התנסחויות ופלפולים משפטיים. את בכירי הקצינים אופפת אווירה של ציד מכשפות, שהולכת ומתגברת ככל שמתקרב הדו"ח של וינוגרד. "כל אחד מנסה להציל את שמו, איך אפשר לנהל ככה צבא?", תוהה אחד הקצינים. ויש גם מרוויחים: הפרקליטים

צה"ל השלים לא מכבר את סדרת הבדיקות והתחקירים הפנימיים, אבל המשוכה הגבוהה ביותר - ועדת וינוגרד - עוד לפניו. ובעוד חברי הוועדה נכנסים לישורת האחרונה של שמיעת העדויות ואיסוף הממצאים ממלחמת לבנון השנייה, צמרת הצבא שקועה עד צוואר בהתייעצויות, ניסוחים ופלפולים משפטיים. "עורך-דין לכל אלוף", כפי שניסח זאת גורם המצוי במערכת הצבאית והמשפטית. "אין כמעט קצין בכיר בצה"ל, שהיה מעורב במלחמה, ללא סיוע משפטי כזה או אחר", הוסיף. 

 

רוב הקצינים החברים בפורום מטכ"ל - וגם כאלה שאינם חברים בו - כבר שכרו את שירותיו של פרקליט זה או אחר, ולכל הפחות התייעצו עם אחד. חלקם עשו זאת כהכנה לעדותם בוועדה, אחרים - במסגרת ההיערכת לרגע האמת, עת יאמרו את דברם השופט בדימוס אליהו וינוגרד ועמיתיו.

 

אותו רגע מכריע, לו ממתינים בדריכות במערכת המדינית, הפוליטית והצבאית, הולך ומתקרב: בתוך שבועות ספורים תפרסם ועדת וינוגרד את דו"ח הביניים אודות מלחמת לבנון השנייה. בצמרת צה"ל מדברים על "רעידת אדמה", על זעזוע כבד - שעלול לגרור את בכירי הקצינים לסבב האשמות וגלגולי אחריות. "זה בהחלט יכול לפגום בעבודה השוטפת. המשימה הראשונה של הרמטכ"ל הנכנס אשכנזי תהיה לבדוק איך יוצאים מהמצב המסובך הזה", אמר ל-ynet קצין בכיר, מהמעטים שלא היו מעורבים בלחימה בצפון.

 

"כל קצין זכאי לקבל ייעוץ לקראת עדותו בוועדת וינוגרד", אומרים בדובר צה"ל. והזכאות הזאת, כך נראה, נוצלה עד תום: מרבית האלופים (למעט טל רוסו, שמונה לראש אגף מבצעים לאחר המלחמה) כבר נועצו בעורך-דין. חלקם נועדו עימם שעות ארוכות ושטחו באוזניהם את עמדתם וגרסתם, ביחס למאורעות הקיץ האחרון - כפי שהם רואים אותם. לא אחת, ההתייעצויות הללו מוצגות כ"שיחה ידידותית עם חבר קרוב".  


"לא מחפשים חכמת בדיעבד". ראש אמ"ן אצל וינוגרד (צילום: ניב קלדרון)

 

הרמטכ"ל היוצא דן חלוץ, שהעיד אתמול במשך יותר משבע שעות בפני ועדת וינוגרד, לא שכר לעצמו עורך-דין. בראיונות שהעניק לכלי-התקשורת לאחר המלחמה הבהיר כי אין לו צורך בפרקליט צמוד. אך גם הוא, כך נרמז לאחרונה, התייעץ עם משפטן בכיר. סגן הרמטכ"ל, משה קפלינסקי, ערך מספר שיחות עם עורכת-דין בכירה. גם ראש אמ"ן עמוס ידלין, מפקד זרוע היבשה בני גנץ וכן גדי אייזנקוט, כיום אלוף פיקוד צפון ובזמן המלחמה - ראש אגף מבצעים, שוחחו עם פרקליטים. גם בפיקוד העורף ובאגף הלוגיסטיקה, לדברי בכיר המצוי בפרטים, "לא לוקחים סיכונים". 

 

לא שעיר לעזאזל

אלוף פיקוד צפון הקודם, אודי אדם, התייעץ עם בכירים בסניגוריה הצבאית. בזמן המלחמה, כזכור, דובר על הדחתו בפועל של המפקד - עת נשלח סגן הרמטכ"ל קפלינסקי "לתגבר" אותו, כנציגו של חלוץ בפיקוד. בסניגוריה יודעים לספר כי האלוף, שהתפטר לאחר המלחמה, אינו מתכוון להישאר אדיש מול שאלות הוועדה, ואין לו כל כוונה להיות שעיר לעזאזל. "היה לו הרבה זמן להתכונן לעדות - והוא ניצל את הזמן הזה".

 

גם מפקדי האוגדות, שפיקדו על אלפי חיילי מילואים במלחמה, לא נותרו אדישים. בולט בהם תא"ל גל הירש, ששילם מחיר אישי בעקבות תחקיר האלוף (מיל') דורון אלמוג. כבר בשימוע שנערך לו לאחר פרסום התחקיר, שבדק את אירוע החטיפה ב-12 ביולי, הגיע הירש מוכן לאחר סדרת התייעצויות עם פרקליטים. לווינוגרד שלח שיעורי בית בדמות ארבעה ארגזים מלאים. עמיתיו, ארז צוקרמן וגיא צור, התכוננו אף הם לרגע בו יצטרכו לתת תשובות.

 

הסניגורית הצבאית הראשית, אלוף-משנה אורנה דוד, עסוקה בשבועות האחרונים עד מעל לראשה בסוגייה המורכבת. היא קיימה לא מעט דיונים בנושא עם שורת פרקליטים בכירים, בעיקר כאלה ששירתו בעבר בצה"ל ומנהלים כיום משרדים יוקרתיים. 

 

סוללת פרקליטים

בצד השני - זה של היועצים המבוקשים - ניצבת סוללת פרקליטים מהשורה הראשונה: יעקב ויינרוט, אלי זוהר, גלעד שר, בועז דן-צור, יוסי בנקל, אופיר טל, הצנזורית הראשית לשעבר רחל דולב, והרשימה עוד ארוכה. "מחכים שוועדת זיילר תגמור כדי שיתפנו האחרים", אומרים בחיוך גורמים המעורבים במסכת ההתייעצויות. הם קוראים חומרים, אוספים מסמכים, מכינים סטנוגרמות, בודקים מה רלוונטי ומה לא.

 

"העדים הם אנשים נורמטיביים, רציניים, בעלי עמדה חזקה. אנחנו עוזרים להם לגבש את העמדה ואת העדות מול וינוגרד", סיפר ל-ynet אחד

 הפרקליטים המייעצים. עמיתו סיפר על אווירה עניינית, רצינית ויסודית בוועדה. "הם לא מחפשים חכמת בדיעבד, אלא את ה'סטייט אוף מיינד' שהיה אז. מעניין אותם אלו פעולות נעשו בשטח, והאם ההחלטות התקבלו בתוך מתחם הסבירות".

 

בחדרי חדרים בצה"ל נשמעת ביקורת נוקבת על המגמה. "הרי כל אחד יטען שהוא היה בסדר, ועל מה שלא בסדר אחראי החבר שלו. איך יהיה אפשר לנהל ככה צבא?", תוהה קצין בכיר. "כבר אפשר לחוש במתיחות. כל אחד מנסה להגן על שמו הטוב. לעורכי-הדין לא יהיה אכפת שהוועדה או הציבור יצביעו על קצין אחר כלשהו, כאשם במה שלא היה טוב. סנטימנטים לא יהיו כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ניצל את הזמן: אדם
צילום: רויטרס
התייעצות לא רשמית: חלוץ
צילום: רויטרס
צילום: אפי שריר
ארבעה ארגזים: הירש
צילום: אפי שריר
מומלצים