שתף קטע נבחר

עכבישים זורחים באהבה

חוקרים מבריטניה וסינגפור גילו לאחרונה כי טקסי החיזור בין עכבישים ממשפחת הקופצניים תלויים רבות במידת החזרת קרני אור אולטרה סגול מחלקי גופם של העכבישים מהזוויג השני. יכולת העכבישים להבחין בקרינה אולטרה סגולה משמשת לא רק לחיזור, אלא לניווט וציד מזון

במחקר שפורסם השבוע בכתב העת המדעי "סיינס ג'ורנל" גילו החוקרים מת'יו לים ולי דאיקין מסינגפור בשיתוף עם פרופ' מייקל לאנד מבריטניה, כי טקסי החיזור בין עכבישים ממשפחת הקופצניים (Salticidae) מהמין Cosmophasis umbratica, תלויים רבות במידת החזרת קרני אור אולטרה סגול מחלקי גופם של העכבישים מהזוויג השני. מידת ההחזרה הינה קריטית לקיום טקסי החיזור.

 

תקוותם של החוקרים היתה לגלות האם העכבישים הקופצניים באמת מסוגלים להבחין בקרינה אולטרה סגולה ולהגיב אליה. כמו כן, ניסו החוקרים לגלות האם העכבישים הקופצניים משתמשים בסימני אולטרה סגול בתקשורת ביניהם. החוקרים הניחו צמדים שונים של נקבות וזכרים בתוך טרריום גדול בעל תנאי תאורה משתנים, על מנת לקבוע את תגובותיהם זה לזו. החוקרים סברו כי העכבישים הזכרים ניחנו ביכולת ראיית קרני אור אולטרה סגול המשמשים אותם לחיפוש אחר מזון, ניווט ובחירת בן זוג.

 


אהבה שתלויה בדבר. העכבישים רגישים לאור אולטרה סגול (צילום: AP)

 

כשהונחו העכבישים תחת ספקטרום מלא של אור שכלל קרני אולטרה סגולה, החלו הזכרים והנקבות בטקסי החיזור, שכללו תנועות מהירות, כיפוף רגליים וקימור הבטן. זכרים שחוו חסימה של הקרינה האולטרה סגולה, התעלמו מהנקבות או צמצמו לחלוטין את פעילותם. רק כשהזכרים הושמו תחת קרינה אולטרה סגולה והנקבות הושמו תחת אור רגיל, הבחינו הנקבות בהשתקפות האור מרגלי וגוף הזכרים, והחלו לגלות התנהגות חיזור אופיינית. בקרב הנקבות יש פלורנסציה המופעלת בנוכחות קרינת אולטרה סגול ולכן זכרים שנחסם בפניה האולטרה סגול לא ראו את תגובת הנקבות. 16 מתוך 20 הזכרים התעלמו מנקבות שלא החזירו אור פלורסנטי.

 

טקס חיזור ויזואלי מרשים

 

"העכבישים הקופצניים משתמשים רבות באמצעי הראייה למטרות תקשורת ולציד טרף שכולל פרוקי רגליים אחרים וחרקים. לעיתים הם אורבים על גבי צמחים", אומרת פרופ' יעל לובין, מהמחלקה לאקולוגיה מדברית, המכונים לחקר המדבר, אוניברסיטת בן-גוריון. "החיזור אצל הקופצנים זוכה לויזואלית מרשימה. לזכרים יש חיזור המכיל ריטואל של הזזת הגפיים, תזוזת הגוף מצד לצד, מעלה ומטה. התנועות שונות בכל מין. הנקבה מחזירה בדרך כלל חיזור בעזרת הזזת הרגליים או הבחנינים (איברי חוש המצויים על-יד הפה. א.א)".

 

"לגילוי כי העכבישים רגישים לאור אולטרה סגול יש חשיבות רבה בתקשורת תוך מינית", אומרת אפרת גביש, דוקטורנטית במחלקה למדעי המחיים ולאקולוגיה מדברית באוניברסיטת בן-גוריון. "חלק גדול מהתקשורת מסתמך על צבעים המופיעים על הרגליים ועל הבחנינים, אותם ניתן לראות רק באור הכולל קרניים אולטרה סגולות. העכבישים הקופצניים המדוברים נעזרים בקולטנים ותאי חישה לאולטרה סגול הממוקמים בעיניהם".

 

 


חלקי גוף העכבישים מוארים בצבעים מיוחדים הנראים לאדם (צילום: AP)

 

בחניני הנקבה מחזירים צבע פלורסנטי לזכר

 

במינים הטרופיים של הקופצניים, הזכרים הינם צבעונים יותר, דבר הניתן לביטוי בחלק הקדמי של הבחנינים והרגליים הקדמיות ובפנים. איזורים להם הנקבה מקדישה תשומת לב רבה בתהליך החיזור. להבדיל מתנאי המעבדה בה הושמו העכבישים בשני מיכלי זכוכית שקופים הניתנים להפרדה בזכוכית המעבירה או חוסמת אולטרה סגולה, בטבע החיזור מתבצע באור יום.

 

"העכבישים מחזרים רק ביום מאחר וקרני האולטרה סגולה הם חלק מספקטרום האור של קרני השמש. בעוד שבני האדם לא ניחנו ברצפטורים לקליטתם, חרקים ופרוקי רגליים רבים נעזרים ביכולת הזו בכדי להשיג מידע על סביבתם", מציינת גביש. "החידוש במחקר הנוכחי מתבטא בכך שלא רק שקיימת תקשורת באולטרה סגולה, אלא קיימת תופעה בה הבחנינים של הנקבה מחזירים צבע ירוק פלורסנטי כתגובה לאולטרה הסגולה. הזכר משתמש בסימנים אלו כמידע על נכונות הנקבה להזדווג עימו".

 

כמה זמן יכול להימשך טקס החיזור? לדברי פרופ' לובין, "לאחר שהעכביש הבחין כי בקרבתו מצוייה נקבה, הוא ינסה להתקרב אליה. במרחק של מספר סנטימטרים יתחיל תהליך החיזור. הזכר יבצע את ריקוד החיזור שלו והדבר עלול לארוך זמן ארוך למדי, מדקות ספורות ואפילו חצי שעה. העכביש הוא יחידאי ומחזר בדרך כלל לבד. במידה וישנו זכר נוסף באיזור הם יריבו ביניהם כדי לסלק אחד את השני".

 

המילה האחרונה בחיזור שמורה לנקבה

 

"בזמן שהשניים רבים עלולה הנקבה להחליט שהסיטואציה אינה מעניינית אותה ותתעלם מהם", מוסיפה גביש. "כשהזכר מתחיל בחיזור הנקבה מחליטה להשיב לו האם היא מעוניינת בו או לדחות אותו. במידה ושפר עליו מזלו, יתנהל בין השניים דיאלוג שכולל הנעת הבחנינים מצד לצד. רק הנקבה יכולה להחליט האם הזכר ראוי לה ולא משנה כמה מרהיב טקס החיזור של הזכר, לנקבה שמורה המילה האחרונה".

 

קיימים פרומונים (הורמוני מין) שמופרשים על ידי הנקבה ומאפשרים לזכר לדעת האם הנקבה נמצאת בשלב מתאים להזדווגות. ישנם מינים של עכבישים בהם גודל הזכר מהווה לו יתרון וישנם מינים שאין לו חשיבות. לעיתים,במידה והזכר לא מחזר לפי הכללים, הנקבה לא תקבל אותו. בדומה לבני האדם, הצלחת החיזור תלוייה גם בתנאי ההיצע בסביבת המחייה, תלוי במין הספציפי.

 

לובין וגביש סבורות כי לאחר התגלית החדשה, צפויים חוקרים רבים לחפש את התכונה המדוברת בעכבישים אחרים. לדבריהן מסקרן יהיה לגלות האם התקשורת בעזרת אור אולטרה סגול תלוייה בתכונות שהפגינו עד כה זכרים בטקסי חיזור או שאין לכך קשר. "אחת השאלות המסקרנות ביותר היא מהיכן התפתחה היכולת לחוש בקרינה אולטרה סגולה, מציינת לובין. "האם היא התפתחה קודם במסגרת של חיפוש מזון וציד חרקים על פרחים או שהיכולת התפתחה בשלבים מאוחרים יותר באבולציה לתקשורת בין המינים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אהבה אולטרה סגולה
צילום: איי פי
לנקבות שמורה המילה האחרונה בטקסי החיזור
צילום: איי פי
מומלצים