שתף קטע נבחר
ויז'ואל/פוטוס

צעד קטן לאדם, צעד גדול לסביבה

רובנו נוטים לזלזל בהשפעה האישית שלנו על סוגיות אקולוגיות חובקות עולם, אולם החלטות יומיומיות קטנות עשויות להיות בעלות השפעה מכרעת על הסביבה שבה אנו חיים ולעתים גם על כדור-הארץ כולו. סדרת מדריכים מיוחדת ב-ynet תסביר ותדגים כיצד גם אתם יכולים לתרום לאיכות הסביבה ולשפר את חייכם. והפעם: הפסולת הביתית והדרך היעילה ביותר לטפל בה

דו"ח מקיף שפורסם בסוף השבוע האחרון חושף את מימדי האסון האקולוגי המאיים על האנושות: קבוצה רחבה של מדענים בעלי שם, מעשרות מדינות וארגוני מחקר שונים בעולם, קבעו כי בני האדם הורסים את כדור-הארץ ומסכנים את עתידו. התחזיות המאיימות הולכות ומתגברות, וקיימת תמימות דעים לגבי הנזק שאנו מסבים, במודע ולא במודע, לכדור-הארץ ולסביבה.

 

רובנו נוטים לזלזל בהשפעה האישית שלנו על סוגיות אקולוגיות חובקות עולם. אך יותר ויותר אנשים מבינים שאפילו ההחלטות היומיומיות הקטנות שאנו מקבלים כמעט בלי להקדיש לכך מחשבה מרובה, יכולות להיות בעלת השפעה עצומה על הסביבה. כך לדוגמה, מיליוני צרכנים ברחבי העולם כבר יודעים כיצד לבחור במוצרים המסבים נזקים מצומצמים ביותר לסביבה, מקפידים למחזר את הפסולת הרבה המיוצרת במשקי הבית המודרניים, ולצרוך הרבה פחות. למרות מה שנהוג לחשוב, מודעוּת ובחירה צרכנית ירוקה לא חייבות להיות יקרות יותר, ולעתים הן אפילו זולות ומשתלמות יותר גם ברמה הכספית.

 

בסדרת כתבות מיוחדת, ננסה להסביר כיצד גם אתם יכולים לצמצם את הסיכון והנזק הסביבתי ולשפר את איכות החיים שלכם.

 

חלק ראשון - מה עושים עם כל הזבל הזה?

בשנות ה-80 נערך בישראל קמפיין רחב היקף לעידוד המודעות למיחזוּר. למרות שכולנו מכירים את המושג, רק ישראלים מעטים מודעים להשלכותיו רחבות ההיקף על הסביבה המיידית, ועל האופן שבו הטיפול בפסולת הביתית יכול לתרום לאיכות חיים טובה יותר.

 

נתחיל בנתונים: כל אחד מאיתנו מייצר, מדי יום, כמות פסולת במשקל של כמעט שני קילוגרם. רוב הפסולת הביתית בישראל מורכבת מחומר אורגני (בעיקר שאריות מזון), אך גם מכמויות לא מבוטלות של חומרי אריזה, מוצרי פלסטיק שונים, ופסולת נייר. כמות הזבל שאנו מייצרים, עולה, מדי שנה, בשיעור עצום של כחמישה אחוזים. האשם המרכזי בעלייה בכמות הפסולת היא תרבות הצריכה, המעודדת את הציבור לרכוש יותר מוצרים מעובדים ותעשייתיים, הארוזים בדרך כלל באריזות גדולות ומזיקות.

 

האריזות מזיקות לסביבה לא רק בגלל הנפח העצום שהן תופסות במזבלות ובאתרי ההטמנה התופסים שטחים יקרים, אלא גם בתהליך ייצורן. אריזות פלסטיק וניילון מיוצרות מפולימרים שחומר הגלם לייצורם הוא נפט גולמי ותוצריו.

 

עלות הייצור של אריזות אלו זולה יחסית, "בזכות" העובדה שרובן מיוצרות במדינות בהן לא קיימים תקנים סביבתיים או חברתיים, והמחיר הגבוה שלהן טומן בחובו גם ניצול חמור של הטבע ושל העובדים המועסקים בתנאים קשים ובשכר זעום. המהדרין יכולים גם להשתמש בתחליפי ניילון מתכלים או למחזר את שקיות הניילון בהן נעשה שימוש בבית.

 

אריזות קרטון

אך גם אריזות הקרטון, שעשויות להיראות כ"ידידותיות" יותר, הן נזק סביבתי: לייצור הקרטון נדרשת כמות עצומה של נייר, המיוצר מעצים. רק חלק קטן מאריזות הקרטון המשמשות בישראל עשויות מנייר ממוחזר, וגם באלו אחוז הנייר הממוחזר קטן יחסית. יערות שלמים נכרתים מדי שנה בקצב העולה בעשרות מונים על קצב ההתחדשות, וכל זה כדי לארוז את המזון והמוצרים שאנו רוכשים בצורה יפה יותר. נוסף על כך מרכיב הובלת האריזות ממקום למקום, הדורש שימוש מוגבר בדלק המזהם את האוויר, ומעלה את מחיר האריזה אותו סופגים, איך לא, הצרכנים.

 

מלבד הפגיעה ביערות, הסופגים את כמות הפחמן הדו-חמצני שפולטים התעשייה וכלי הרכב המזהמים לאוויר, יש לזכור שייצור הנייר מצריך שימוש בכימיקלים רבים ומסוכנים. מלבינים ההופכים את הנייר לבהיר, ממסים שונים ושאר חומרים מזיקים הופכים את הנייר התמים ביותר למזהם סביבתי בלתי-נראה, אותו אנו רוכשים מבלי לדעת כלל איזה תהליך עבר עד הרגע שהגיע לידינו.

 

יש לזכור שלאריזה משך חיים קצר יותר בביתכם. מהרגע שפתחתם אותה ועד הרגע שהיא עשתה את דרכה אל פח האשפה, עובר זמן קצר ביותר. מרבית חומרי האריזה אינם מתכלים כלל, או מתכלים באיטיות עצומה. חומרי צבע, דבקים ושאר מזיקים הנמצאים באריזות עלולים לחלחל במטמנות האשפה ולהגיע אל מי התהום. כל אלו הופכים את האריזות המצודדות ומושכות העין לפצצת זמן אקולוגית, שרק הולכת וגדלה מדי שנה.

 

הפתרון: צמצום במקור ומיחזור

 

הפתרון הטוב ביותר לאשפה הביתית הוא צמצום במקור. קניית מוצרים טריים ולא מעובדים אינה רק בריאה יותר וזולה יותר, היא גם יעילה יותר לסביבה. במקום לשלם מחיר גבוה על מוצרים הארוזים בצורה מושכת עין, בחרו במוצרים שגודלו בסביבה הקרובה, ושלא עברו תהליכים כימיים ואחרים להארכת "זמן המדף" שלהם.

 

שקיות הפלסטיק והניילון בחנויות גורמות אף הן נזק רב לסביבה. מלבד הצטברותן באתרי הפסולת, והזיהום הרב שהן פולטות בעת ייצורן, הן גם עלולות להיסחף ברוחות ולגרום למותם של בעלי חיים רבים. כך לדוגמה צבי הים, שהולכים ונכחדים ברחבי העולם, לאחר שבלעו שקיות ניילון אותן חשבו בטעות למדוזות המשמשות להם כמזון. שימוש בשקיות בד רב פעמיות הוא נוח ביותר: הן חזקות ואמינות, לא נקרעות בדרך הביתה, ויותר מהכל - מונעות שימוש בשקיות ניילון מזיקות.

 

נוסף על הצמצום במקור, תוכלו גם לדאוג למחזור האריזות והפסולת הביתית שלכם בקלות. ברחבי הארץ פזורים אלפי מתקנים לאיסוף בקבוקי פלסטיק ופסולת נייר. האריזות הנאספות ממתקנים אלו מושבות לשימוש חוזר ומחזור, וחוסכות ייבוא וייצור של מוצרים מזיקים לסביבה, וכן מקטינות את כמות הפסולת המוטמנת.

 

על חלק מהמוצרים, דוגמת בקבוקי זכוכית, בקבוקי משקה פלסטיים ופחיות, נוסף גם פיקדון - אותו תוכלו לקבל עם השבת המוצר לאחת מהחנויות והסופרמרקטים שבקרבת מגוריכם. מדובר בכ-25 אגורות לאריזה, סכום לא מבוטל של כסף כאשר בודקים את ההחזר השנתי מהשבת מיכלי משקה ובקבוקים.

 

שיירי מזון 

כאמור, כוללת הפסולת הביתית כמות עצומה של חומר אורגני מתכלה - שיירי מזון ורקב. חומרים אלו יכולים לשמש, בקלות רבה, כחומרי דשן משובחים לעציצים ולדישון הגינה. הם מכילים חומרים הדרושים להתפתחותם התקינה של צמחים ועצים, ומלבד התרומה לסביבה, הם גם יחסכו לכם סכומי כסף רבים מדי שנה.

 

בקלות רבה תוכלו להקים פינה לייצור קומפוסט בגינת הבית המשותף או הפרטי, ואף ללמד את הילדים שיעור מאלף בתהליכים טבעיים ובמודעות סביבתית. מדובר בשעשוע מהנה, המעורר את סקרנותם של הילדים ויכול להיות הזדמנות של ממש לפעילות משפחתית משותפת ומועילה לסביבה. ניתן להיעזר גם בתולעים שונות הגדלות בתוך האשפה, ניזונות משאריות המזון ומפרקות אותן במהירות רבה יותר.

 

שיירי מזון מסוימים יכולים לשמש את חיות המחמד שלכם. כך למשל ניתן להשתמש בשאריות ירקות וקליפות להזנת מכרסמים שונים, דוגמת אוגרים, ארנבים, גרבילים ואחרים שישמחו לגוון את תזונתם בירקות חיים המכילים חומרים מזינים, ויטמינים ומינרלים שבעלי החיים זקוקים להם.

 

שמן בישול

 מעטים יודעים כי השמן המשמש אותנו לבישול וטיגון עשוי אף הוא לגרום לנזקים סביבתיים כאשר הוא מוזרם בתעלות הביוב. השמן צף על פני המים, אוטם אותם, מקטין את חדירת החמצן לתוכם ופוגע ביכולתם של חיידקים לפרק את חומרי הפסולת שבהם. בישראל פועלות מספר חברות המשלמות בעבור השמן המשומש שלכם הפזורות ברחבי הארץ, והן ישמחו לשלם לכם על מה שאתם מורגלים להשליך לאשפה.

 

תרופות

לעתים נהוג להשליך לאשפה או אפילו לכיור שאריות של תרופות, גלולות, כמוסות או סירופים. תרופות אלו מגיעות במהירות לאתרי האשפה, שם הן יכולות לחלחל למי התהום ולהרעיל אותם. במקרה של שטיפת התרופות בכיור או באסלה, החומרים הרעילים מגיעים אל הביוב ומשם בחזרה למחזור המים. המשרד לאיכות הסביבה אמור לדאוג לאיסוף תרופות שפג תוקפן, ובתי המרקחת הקרובים למקום מגוריכם יוכלו לקבל בחזרה תרופות שאינם זקוקים להן יותר ולדאוג להשלכתן כפסולת מסוכנת.

 

סוללות

גם סוללות נחשבות לפסולת מסוכנת: הן מכילות כמות עצומה של רעלים ומתכות כבדות, הגורמים לנזקים בריאותיים וסביבתיים קשים. סוללות המגיעות למטמנות ומזבלות עשויות להתבקע והחומרים שבתוכן יכולים להישטף בגשמים, לזרום למקורות מים ולחלחל למאגרי מי התהום. חשיפה לחומרים אלו עשויה לגרום לשורה ארוכה של מחלות, ובהן גידולים סרטניים מסוכנים ועוד - כך שבפעולה פשוטה של השבת הסוללות הריקות למקומות בהם נערך איסוף מסודר אתם יכולים למנוע נזק סביבתי ובריאותי גדול ביותר.

 

מחשבים ומכשירים סלולריים

מוצרי אלקטרוניקה רבים, ובהם מחשבים, מסכי מחשב וטלפונים סלולריים, מכילים אף הם כמויות גדולות למדי של חומרים מסוכנים. ההתפתחות הטכנולוגית והצורך בשדרוג מתמיד הופך את המחשבים הישנים שלנו לפסולת שאין לה דורש. מיליוני מחשבים מושלכים מדי שנה לאשפה, מגיעים לעתים למזבלות ומטמנות, והחומרים המסוכנים שבתוכם עשויים לחלחל ולהרעיל את הקרקעות, מאגרי המים ולעתים גם את מי התהום.

 

שדרוג המחשב הישן שלכם עשוי להאריך את חייו במספר שנים נוספות ואף לחסוך כסף למרות הפער הקטן, יחסית, בין עלות השדרוג לעלות רכישת מחשב חדש. אפשרות נוספת היא לתרום את המחשבים הישנים לארגונים שונים, שידאגו להעבירם למי שזקוק למחשב בסיסי, ולעתים גם לשדרגם ולשפרם לפני התרומה. כך תשיגו שתי מטרות: נפטרתם מהמחשב הישן בלי להזיק לסביבה, ואף תרמתם אותו לטובת אלו הזקוקים לו ושידם אינה משגת רכישת מחשב חדש.

 

את המכשירים הסלולריים שלכם, ובפרט את הסוללות הישנות המכילות כמות גדולה של חומרים מסוכנים ומתכות כבדות, תוכלו להחזיר בתחנות שירות של החברות הסלולריות. חלק מהמוצרים מועבר לשימוש חוזר, אחרים ממוחזרים והיתר מועברים לאתרי פסולת מסוכנת שם הם זוכים לטיפול המתאים ביותר האפשרי כיום.

 

בכתבה הבאה: לנקות את הבית, בלי לזהם את הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
טלפונים סלולריים - מכילים חומרים מסוכנים
צילום: דלית שחם
מיחזור בקבוקים - זמין ונגיש
צילום: סי די בנק
מחשבים ישנים מכילים כמות גדולה של חומרים מזהמים
צילום: סי די בנק
צילום: רויטרס
גם תרופות צריך להשליך כפסולת מסוכנת
צילום: רויטרס
מומלצים