שתף קטע נבחר

היסטוריה קטנה: מחזמר בוכרי בישראל

מאות שחקנים וזמרים מבני העדה הגיעו במשך שבועות ארוכים לאודישנים ולכולם היה חלום - להקים את התיאטרון הבוכרי הראשון. הפרימיירה החגיגית של המחזמר "בבוכרה הייתי עשיר" ראתה אור אתמול. הצופים: מאות רבות של משתתפי קונגרס יהודי בוכרה. הסיפור: קשייו של מולא חי-אל בנאת שעלה לישראל. היה קשה, אבל יש הפי-אנד

התשובה הבוכרית לתיאטרון האידיש: אמש, בנוכחות מאות רבות של משתתפים בהיכל התרבות בתל-אביב, עלה לבמה המחזמר הראשון לעדה הבוכרית בישראל . המחזמר "בבוכרה הייתי בוי" (עשיר) ראה אור במסגרת הכנס השנתי השביעי של קונגרס יהודי בוכרה, בנשיאות לב לבייב.


הבת התחתנה עם אשכנזי, נורא (צילום: ישראל ברדוגו)

 

המחזאי, הבמאי והשחקן חי דוידוב (ממוצא בוכרי) נקרא לדגל כדי לכתוב את המחזמר המבוסס על החיים וההווי של בני העלייה הבוכרית בישראל. המחזמר מספר על חייו של "מולא חי – אבו אלבנאת", שעלה עם משפחתו מבוכרה לישראל, ומתמודד עם חבלי קליטה, פערי תרבות, קשיי שפה והתמודדות חברתית וכלכלית שעוברת משפחתו המונה שבעה נפשות יחד עם רעייתו מזל וחמשת בנותיו.  

 

חי, אדם קשה יום, מאמין גדול, מתפרנס ממכירת ה"ליפיושקה" (הלחם הבוכרי), שאופה אשתו, מזל. מתמודד עם הממסד – אנשי ההוצאה לפועל שהפכו אורחי קבע בביתו, במצב המשפחתי וכן נושא על גבו את האחריות הכבדה והחשובה – כמו כל יהודי בוכרי אותנטי - למצוא לכל אחת מחמשת בנותיו שידוך הולם.

 

החתן אשכנזי, אבל הסוף טוב

הבנות הצעירות, חשופות למנטאליות הישראלית ולפיתויים שמציע הרחוב הישראלי גורמות מורת רוח רבה להורים, במיוחד כאשר מגיעה עונת השידוכין והבנות "בוחרות" את השידוך לעצמן – מעשה שלא יעשה בקהילה הבוכרית.


הגיבור יוצא מה"ברוך" (צילום: ישראל ברדוגו)

 

אבל סוף טוב הכל טוב, חבריו של חי מתגייסים לסייע לו במימון המשכנתא, וגם חתניו הישראלים (אחד מהם אשכנזי טהור,(חונדול בעגה הבוכרית, "כמה נורא"...), מוציאים אותו בסופו של דבר מ"הברוך".

 

"מקונגרס יהודי בוכרה העולמי פנו אלי בבקשה להרים הפקה בוכרית-ישראלית לקראת הכנס השנתי וראיתי בזה גם אתגר וגם הרבה כבוד. הקהילה הבוכרית ברובה היא קהילה שלא יוצאת להצגות בגלל קשיים של שפה ומנטליות. כאן אנו מעלים מחזמר שמדבר בשפה שלהם ונוגע בכל אחד מהיושבים באולם" מציין חי דוידוב.

 

לדבריו, כדי להרים הפקה כזו ולעמוד בלוח זמנים, פורסמו מודעות על קיום אודישנים לבחירת שחקנים, זמרים, רקדנים, מוזיקאים ורבים מבני העדה הבוכרית הדוברים גם עברית וגם בוכרית.

 

"להפתעתי, ההיענות הייתה אדירה, מאות נבחנים מכל קצווי הארץ הגיעו לאודישנים שנערכו באור יהודה, רמלה ותל-אביב בין המתמודדים בעלי כשרונות שהמשותף לכולם רצון עז לתרום חלקם להקמת תיאטרון בוכרי ראשון, מהסוג של יידישפיל בוכרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לו הייתי איש עשיר
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים