דלהי: שגרירה של שלום ונימוסים
במפגשים שבועיים במסעדת הארי רמה במיין-בזאר תנסה סגנית הקונסולית בהודו לחנך את התרמילאים לכללי נימוס מקומיים ולצמצם את הסיכויים שלהם להיכנס לכלא על החזקת סמים
יוזמה חדשה של השגרירות הישראלית בעיר ניו דלהי שבהודו תנסה למנוע התנגשויות בין המטיילים הישראליים למקומיים, תציג בפני התרמילאים את הסכנות השונות ותנסה לצמצם את הסיכויים שלהם להיכנס לכלא.
"תדמיתה של ישראל נפגעת מאוד בגלל קומץ קטן ומתפרע של מטיילים", מספר הקונסולית הישראלית בהודו רחל יוספוב. "על מנת לשפרה החלטנו לבצע מפגשים שבועיים עם תרמילאים ישראלים שיתקיימו במקום הריכוז אליו מגיעים כולם - השוק המרכזי או המיין-בזאר. חשוב לנו שהמטיילים הצעירים ידעו להתנהג, כך שהטיול לא יפגע ובמקביל שלא יפגעו גם בתושבי הארץ המארחת".
מסיבה זו תצא סגנית הקונסולית אסנת אלימלך, אחת לשבוע-שבועיים למפגש בן כמה שעות במסעדת הארי רמה הצמודה לבית חב"ד שבמיין-בזאר בעיר. היא תפגוש מטיילים, תענה על שאלותיהם ותעביר להם הנחיות או חומרים פרסומיים אותם הפיקו בקונסוליה, והם מחולקים בריכוזי מטיילים ברחבי הודו. יחד איתה יחודדו נושאים הקשורים לטיול ולאופן ההתנהגות הרצוי במהלכו.
עד עתה יצא המפגש לפועל רק פעם אחת. אלימלך, שיצאה למסעדה במהלך שעות העבודה, פגשה רק מעט ישראלים אך הצפי הוא כי המספר ילך ויגדל. "אם זה לא ילך", אומרת הקונסולית, "תתפוגג היוזמה מעצמה". בניגוד לפרסומים האחרונים לא אמורה הנציגה לצאת מגבולות דלהי ותפקידה מתחיל ומסתיים במפגשים במיין באזאר.
על פי נתוני השגרירות מגיעים להודו בין 30-40 אלף מטיילים בכל שנה, רובם תרמילאים צעירים העוברים בשלב זה או אחר בעיר הבירה, בדרכם צפונה או דרומה. מטיילים שבוחרים להגיע להודו בעזרת חברות התעופה הזרות נוחתים היישר בדלהי ומתחילים שם את טיולם. "הריכוז הגדול הופך את המפגש לקל יותר", אומרת הקונסולית, "מה גם שעדיף שישמעו את הדברים כבר בתחילת הטיול".
סמים, צניעות ושמירה על הדרכון
בין הנושאים אותם אמורה נציגת השגרירות לחדד יש מספר עניינים מוכרים וכואבים המגיעים בסופו של דבר גם לטיפול השגרירות. "הנושא הראשון שחשוב שכל מטייל בהודו ישים אליו לב הוא כמובן השימוש בסמים", אומרת יוספוב, "ישראלים רבים מגיעים להודו ובלי שהתכוונו לכך מוצאים את עצמם בבית הכלא".
היום יושבים בכלא ההודי כעשרים ישראלים שנכלאו על סחר בסמים. העישון בהודו אינו אסור אבל המסחר אסור באיסור חמור ואדם שנתפס ועליו 50-60 גרם נחשב לסוחר ועלול לבלות בכלא פרק זמן ארוך. "היינו רוצים שהמטיילים יכירו את האינפורמציה הזו", אומרת יוספוב, "וידעו למנוע מעצמם את החוויה המפוקפקת".
נושא אחר קשור בכללי התנהגות נאותה המקובלים בתת היבשת. "הודו היא
מדינה שמרנית מאוד", אומרת הקונסולית, "רצוי שלא ללכת בלבוש חושפני. חשוב במיוחד להכיר את האסור והמותר באתרים הדתיים. לפני שנתיים התנשק זוג באגם הקדוש בפושקר וגרם למהומה גדולה. הם נעצרו, עוכבו לשבוע ונחקרו. חשוב לנו שמטיילים ידעו לאן הם מגיעים ויקפידו למנוע מעצמם כל אפשרות לאי נעימות".
הנושא השלישי אליו יש לשים לב הוא השמירה על חפצים אישיים, כסף ובעיקר דרכונים. "הודו מקשה מאוד על תהליך חידוש ויזת הכניסה אליה", מספרת יוספוב, "תהליך החתמה מחדש של דרכון יארך כשלושה שבועות וילווה בחקירה צולבת, כיוון שמספר דרכונים ישראלים כבר מצאו את דרכם לידיים אפגניות או אירניות. אנחנו מפצירים במטיילים הישראלים לשמור היטב את דרכוניהם על גופם. חוסר זהירות יביא רק עוגמת נפש לכל הצדדים המעורבים וחבל".