שתף קטע נבחר

תאי גזע טבורי מ-2 תורמות הצילו חיים של בת 27

חייה של בת 27, חולת לוקמיה, ניצלו הודות לשתי תרומות תאי גזע מדם טבורי. זהו המקרה הראשון בישראל בו משתמשים ביותר מתרומה אחת להצלת חיים ומקרה נדיר בו נעשה ההליך על חולה מבוגר

לראשונה בישראל הצליחו רופאים משיבא להשתיל תאי גזע מדם טבורי משתי תורמות שונות בחולה בת 27 ולהציל את חייה. בהדסה עין-כרם נעשו בעבר כמה השתלות של תאי דם טבורי במבוגרים, אולם אז נעשה שימוש במנת דם אחת בלבד כטיפול חירום ולא כהשתלה מתוכננת.

 

השתלת תאי גזע מדם טבורי נחשבת לטיפול מקובל בעיקר בילדים חולי לוקמיה, זאת משום שהכמות הקטנה שבמנת דם טבורי (70 ל-150 מ"ל) מתאימה להשתלה באדם שמשקלו עד 45 ק"ג בלבד. בשנתיים האחרונות נעשו בעולם כמה עשרות השתלות של מנת דם טבורי כפולה במבוגרים, במטרה להגיע לכמות מספיקה של דם טבורי.

 

ההשתלה הצילה את חייה של חולה בת 27 שסבלה מלוקמיה משנית חריפה, שהופיעה לאחר שהחלימה מלימפומה (הופעת גידולים במערכת הלימפה). בעבר השתתפה החולה בקמפיין ציבורי לאיתור תורמי מח עצם עבורה, אך לא נמצא לה תורם מתאים.

 

"חיפשנו תרומות מקרובי משפחה וחיפשנו תרומות בבנקים לתורמי מח עצם זרים אך לא מצאנו. אם לא היינו משתילים תאי גזע מדם טבורי קרוב לוודאי שהחולה היתה מתה", אומר פרופסור ארנון נגלר, מנהל המחלקה להמטואונקולוגיה והשתלת מוח עצם ב"שיבא".  

 

שני סוגי הדם עוזרים זה לזה להיקלט

פרופ' נגלר ציין כי תרומת הדם הגיעה מבנק דם טבורי ציבורי באוסטרליה. לדבריו לתרומת תאי דם טבורי יתרון גדול הקשור לזמינות התרומה, ללא צורך באיתור בן משפחה או אדם בוגר המתאים לתרומת מח עצם, תהליך שעלול לקחת חודשיים או שלושה. בנוסף, רק אחד מכל ארבעה חולים מוצא תרומת מח עצם מתאימה בקרב בני משפחתו.

 

יתרונות נוספים קשורים לקיצור משך הזמן של קליטת התאים בגוף מ-28 יום לשבועיים. "בהשתלת דם טבורי משני תורמים יש סיכון מופחת למחלת שתל-מאחסן, כלומר מקרים בהם המערכת האימונולוגית תוקפת את החולה ובנוסף שני סוגי הדם עוזרים זה לזה להיקלט", מסביר פרופ' נגלר.

 

פרופסור ראובן אור, רופא בכיר במחלקה להשתלת מח עצם ב"הדסה" סיפר שגם בירושלים נעשו השתלות במבוגרים "אבל רק כטיפול הצלה במקרים שבהם השתלה מתוכננת לא הצליחה, במצבי חירום שבהם היה צריך להציל חיים".

 

ההליך עשוי להוות פתרון לחולים נוספים

ההשתלה המוצלחת ב"שיבא" עשוייה להוות פתרון לחולים נוספים שמתקשים למצוא תורם. "יש לנו רשימה שלמה של חולים שלא נמצא להם תורם ואנחנו

מתכוונים להציע להם את הטיפול הזה", אומר פרופ' נגלר. בנוסף ציין שכמעט כל יולדת יכולה לתרום דם טבורי לבנק הציבורי בשיבא.

 

לדבריו, "מדובר במהפכה מכל הבחינות: מבחינה טכנית, עקב זמינותן של מנות הדם ומבחינה רפואית – בגלל הסיכוי המשופר בהרבה למצוא התאמה. העובדה שהשתלנו שתי מנות בחולה אחת, אפשרה גם קליטה מהירה של השתל".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתי התרומות עזרו לשתל להיקלט מהר יותר
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים