שתף קטע נבחר

עבודה ערבית: סרט מתעד ניצול פועלים פלסטינים

הסרט "זרים בביתם" שהפיקה עמותת "קו לעובד", מתעד הפרה שיטתית של זכויות פועלים פלסטינים המועסקים בהתנחלויות. "למה הסרט אמור לעניין את הציבור? כי הניצול קיים גם בשטחי ישראל - וצריך להתמודד איתו כסוגיה כוללת", מתקוממת היוצרת

בין שלל כתבות וידאו מתוצרת מתנ"סים בארץ, מארח הערוץ הקהילתי  בכבלים ובלווין סרט יוצא דופן: הסרט התיעודי "זרים בביתם" עוסק בהפרת זכויות עובדים פלסטינים באזור התעשיה מישור אדומים, עוקב אחר השביתה שיזמו בחודש מאי 2006 - ומגולל במשך 25 דקות את המצב הבלתי אפשרי בו נתונים הפועלים הזקוקים לכל פרוטה כדי לשרוד.

 

"הסרט מדגים את שיטות הניצול של המעסיקים, ישראלים וערבים כאחד, שעושים לביתם על גבם של הפועלים הללו", מוחה סלווא עלינאת, יוצרת "זרים בביתם" שהפיקה עמותת "קו לעובד". "הרעיון לצילום הסרט עלה בעקבות רצון לעורר את דעת הקהל לגבי הפועלים הפלסטינים בהתנחלויות. התוצאה ממחישה לצופים מיהם הפועלים המנוצלים, שבתקשורת מוצגים רק כניצבים בסטטיסטיקה".

 

 

 

"תמיד יהיו פלסטינים שיעבדו בהתנחלויות"

בשנת 2005 החלה עלינאת, רכזת פרויקט העסקת פועלים בהתנחלויות, לבדוק את תנאי העבודה שלהם. "בהתחלה לא היה להם קל לדבר איתי, הם לא האמינו שמישהו רוצה לדאוג לזכויות שלהם, אך לאט-לאט התגבשו בינינו יחסי אמון", היא משחזרת.

 

על-פי הנתונים שאספה, כיום עובדים בהתנחלויות 26,000 פועלים תושבי הגדה, מספר שצפוי לעלות עם השלמת בניית גדר ההפרדה שתמנע את המעבר לשטחי ישראל. "תמיד יהיו פלסטינים שיעבדו בהתנחלויות", היא מוסיפה. "בחברה הפלסטינית חלק אומרים שההתנחלויות נבנו על האדמות שלהם, ולכן לא יעבדו בהן ולא יעזרו למי שעושה זאת. אך יש מי שחושבים

שלמרות שפועלים פלסטינים שעובדים בהתנחלויות למעשה מחזקים אותן, צריך להגביר את המודעות לניצול בקרבם".

 

בגדה קיימים איגודים מקצועיים פלסטינים המתמחים בתחומי תעסוקה שונים ופועלים להעלאת המודעות לזכויות העובדים, אך לא גוף המאגד את הפועלים בהתנחלויות. עלינאת מספרת כי בהדרגה, לאחר שפעילי "קו לעובד" החלו לסייע להם, הושגו תוצאות מרחיקות לכת. כך למשל פועלי מכבסת ברבור באזור התעשייה מישור אדומים, המתועדים בסרט, הבינו כי הם עובדים בתנאי ניצול מחפירים. "הם קיימו שתי שביתות ודרשו את שכרם", אומרת עלינאת. "בתגובה מנהל המכבסה פיטר חלק גדול מהם, ומי שנשארו הם העובדים המוחלשים. הניסיון לדרוש זכויות מאוד קשה בהתנחלויות. הפועלים חוששים מהמעסיק, שבו הם תלויים מבחינת אישורי העבודה".

 

אישורי העבודה לפלסטינים ניתנים לאחר שמהעסיק מבקש אותם ממשרד התמ"ת, מסבירה עלינאת, ובפועל הופכים אותם לנתונים לחסדיו. הוא יכול להשתמש באישור כקלף מיקוח, ואם הפועלים אינם סרים למרותו או מאיימים בתביעה, הוא יכול לבטל את האישור ויחד עמו גם את האפשרות להתפרנס. לדבריה, "העובדים מתחילים לפנות לעמותה נגד המעסיקים, אבל אז הם מאיימים עליהם באמצעות שלילת האישור. המעסיק חזק כי הוא גם זה שמדווח על הפועלים, ויכול למסור מידע שקרי כדי להלין שכר. מעבר ליחסי עובד מעביד, זה מדגים כמה כוח יש למי ששולט בדינמיקה הזו שיש לה השלכות חברתיות".


"הניסיון לדרוש זכויות מאוד קשה". פועלים במעלה אדומים (צילום: איי.פי)    

 

ג'ונגל תעסוקתי

עלינאת מעידה כי מרבית הפועלים הפלסטינים כלל לא מודעים לזכויות שמגיעות להם. "לפי החוק גם לעובד כזה מגיע שכר מינימום כמו לכל פועל, אך במקומות מסוימים הם משתכרים שמונה שקל לשעה במקום 17 שקל. נושא האכיפה לא קיים בכלל בהתנחלויות. יש שם ג'ונגל תעסוקתי - ומה שהמעסיק עושה הוא קדוש. בעקבות פעילות העמותה בהדרגה העובדים מבינים שעליהם לעשות משהו למען עצמם. הם התחילו לבוא לסדנאות שבהן הסברנו על זכויותיהם החוקיות".

 

"קו לעובד" מסייעת לעובדים שפוטרו בעקבות עמידה על זכויותיהם, וכיום עומדות 23 תביעות של פועלים פלסטינים בבית הדין הארצי לעבודה. "עובדים לא אמורים להפסיד את מקום העבודה בגלל שביתה ואנחנו יכולים לסייע להם להישאר שם", עלינאת מוסיפה. "כך קרה באחת המחצבות שעם הפועלים שלה

יצרנו קשר. היו שם בעיות של הלנות שכר ותשלום שכר מינימום, ובעקבות הלחץ הנהלת המפעל הסכימה לשבת איתנו ולנסח הסכם שמסדיר את העסקת העובדים".

 

הסרט מביא גם את סיפורם של פועלי החקלאות באזור הבקעה, שטח פרוץ הנתון לתחרות פרועה בין קבלנים, פועלים ומעסיקים. למרות התנאים הקשים הפועלים  עובדים שמונה שעות ביום, ביום תמורתן הם מקבלים 65 שקל שמהם מופחתים דמי נסיעה. "הפלסטינים מתחרים על מקומות העבודה וזה מוריד את השכר עוד יותר. יש מי שמוכנים לעבוד גם בשביל 40 שקל ליום", מתקוממת עלינאת ומתארת כיצד במהלך קטיף תמרים פועלים אינם יכולים לרדת מעצי הדקל במשך שעות ארוכות. הסיבה? חיסכון בתשלום למפעילי המנופים.  

 

"לא מדובר בנושא פוליטי"

"למה הסרט אמור לעניין את הציבור הישראלי?", שואלת-משיבה עלינאת, "כיוון שנושא הניצול נוגע לא רק לעובדים בהתנחלויות. הוא קשור למנטליות הישראלית בכלל, ומתבטא בתנאים שבהם מועסקים גם עובדי השמירה ועובדות הסיעוד באמצעות חברות כוח אדם, לדוגמה. הניצול הגיע לשטחי ישראל וצריך להתמודד איתו כסוגיה כוללת, לא רק כסוגיה מקומית".

 

רבים מהצופים בסרט, היא מציינת, הזדעזעו מתמונת המצב שהוא מציג ולא היו מודעים כלל לקיומה. "אנשים התקשרו וסיפרו שהסרט מאוד נגע ללבם. בציבור הישראלי לא מרגישים בנוח עם העובדות הללו, שמעוררות אצל הצופים הרבה שאלות. זו לא סוגיה פוליטית גרידא", עלינאת מסכמת. "זה נושא שקשור לפרנסה ולשכר, ולכן כל-אחד יכול להזדהות עימו".

 

  • "זרים בביתם" משודר בערוץ 25 בכבלים ובערוץ 98 בלווין. לצפייה בסרט השלם לחצו כאן 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת 'קו לעובד'
"על גבם של הפועלים". עלינאת
באדיבות עמותת 'קו לעובד'
צילום: איי פי
"ניצבים בסטטיסטיקה". פועלים פלסטינים
צילום: איי פי
צילום ערן יופי כהן
"מודעות לניצול". פועלים פלסטינים
צילום ערן יופי כהן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים