שתף קטע נבחר

 

ארדואן: שישראל תכבד את המקומות הקדושים

קבלת פנים ממלכתית נערכה לאולמרט במשכנו של ראש ממשלת טורקיה, לפני הפגישה שהחלה בין השניים. אולמרט מקווה לחלץ הצהרה נגד התחמשותה של איראן בגרעין, אולם לפני הפגישה ארדואן העדיף למתוח ביקורת על עבודות הבנייה במעלה המוגרבים. מפגינים באנקרה: "אולמרט הרוצח, לך הביתה"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מתח ביקורת על ישראל לפני פגישתו היום (ה') עם ראש הממשלה אהוד אולמרט. ארדואן התייחס לעבודות הבנייה במעלה המוגרבים ואמר כי "ישראל צריכה לכבד את המקומות הקדושים ולא להגביר את המתח". הוא אמר את הדברים בכנס מפלגתי.

 

לדבריו, "כל פעולה באל אקצה תגרום לתגובה ולמהומה בעולם הערבי. ישראל צריכה לכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שנועדו להגן על המקומות הקדושים לאיסלאם בירושלים". אתמול נערכו הפגנות באנקרה ובאיסטנבול נגד ביקורו של אולמרט במדינה. בהפגנה באנקרה הוצבה הכרזה: "אולמרט הרוצח, לך הביתה". 

 

לקראת הצהריים החלה הפגישה בין אולמרט וארדואן, לאחר שראש הממשלה התקבל בקבלת פנים ממלכתית במשכנו של ראש ממשלת טורקיה. אולמרט צפוי להיוועד עימו בשיחה בארבע עיניים שתמשך כ-45 דקות, ולאחר מכן יוועדו השניים בצוותים מורחבים. 

 


אולמרט וארדואן (צילום: איי.אף.פי)

 

אולמרט מקווה לשמוע מטורקיה הצהרה בה תביע את התנגדותה לאיראן גרעינית. בפגישתו עם ארדואן, מקווה אולמרט לקבל גם לסיוע הומניטרי מול סוריה, כדי לקדם את העלאת עצמות המרגל אלי כהן לישראל. הטורקים מצידם מקווים להיות מעורבים יותר בסוגיה הפלסטינית ובניסיונות לקדם משא מתן לשלום בין ישראל לסוריה.

 


הפגנה באיסטנבול נגד אולמרט (צילום: איי.פי)

  

במרכז הדיאלוג בין שני ראשי הממשלות היום תעמוד הסוגיה האיראנית. זאת, כיוון שטורקיה סוחרת עם איראן בהיקפים גדולים. עבור האיראנים, טורקיה מהווה גשר יבשתי חשוב למסחר עם מדינות אירופה. העובדות הללו, לצד העובדה שטורקיה חברה בברית נאט"ו ומבקשת להצטרף לאיחוד האירופי, עשויות לשמש מנוף בידי אולמרט לזכות בתמיכה טורקית במאבק נגד התחמשותה של איראן בגרעין.

 

ראש הממשלה מאמין כי אם אכן יזכה להצהרה שכזאת, תהיה בכך משום השגת מטרה מרכזית במסעו בין ה-36 שעות לאנקרה. אם יצליח לחלץ מארדואן גם התחייבות לתמיכה בהכבדת הסנקציות על איראן, יהיה בכך הישג של ממש מבחינתו. ואולם, כלל לא ברור האם הטורקים אכן ייאותו להפגין תמיכה חד-צדדית שכזאת בעמדותיה של ישראל.

 

לישראל ולטורקיה יחסים מורכבים, המושתתים על שיתוף פעולה אסטרטגי ואזורי. ישראל סוחרת עם טורקיה בהיקף של כשני מיליארד דולרים בשנה והיקף הסחר בין המדינות עשוי אף לגדול, אם אכן תייבא ישראל גז ומים דרך טורקיה. עם זאת, מדובר במדינה איסלאמית, מתונה אמנם, המקיימת קשרים עם מדינות עויינות לישראל, כמו איראן וסוריה. גם אנשי החמאס הוזמנו לאנקרה לאחר ניצחונם בבחירות בינואר 2006.

 

בפגישה בארבע עיניים בין השניים צפויים לעלות לדיון כל הנושאים הרגישים, ובמרכזם, כאמור, היחס לאיראן. בין ישראל לטורקיה יש ברית אסטרטגית ובירושלים מייחסים לאנקרה חשיבות רבה בכל הקשור לאיום האיראני.

 

כמו כן, צפויים השניים לדון בסוגיה שאותה טורקיה מבקשת לקדם - משא ומתן לשלום עם סוריה. אולמרט צפוי לומר לארדואן בעניין זה כי על "הסורים להוכיח את רצינות כוונותיהם דרך התנערות מהטרור, ובעיקר דרך הסרת החסות מהחמאס ומחאלד משעל".

 

אולמרט צפוי לבקש מארדואן להעביר מסר למחווה הומינטרית, כהוכחת רצון טוב, לנדיה כהן, אלמנתו של המרגל אלי כהן שנתלה בכיכר העיר בדמשק ב-1965. לא ברור אם אכן יוכלו הטורקים להביא בשורות של ממש בנושא העלאת עצמותיו לישראל, מעבר להתחייבות מילולית לנסות ולסייע. בתחום המדיני הוא צפוי לבקש מהטורקים, השותפים בכוח הרב לאומי בלבנון, ללחוץ על הסורים לעצור את הברחות הנשק לחיזבאללה. זאת, על פי המתחייב בהחלטה 1701 של האו"ם.

 

בהמשך היום צפוי אולמרט לפגוש בכירים טורקים נוספים, בהם נשיא המדינה, יושב ראש הפרלמנט, שר החוץ ושר ההגנה. בשעות הערב, ישוב ראש הממשלה לישראל.

פורסם לראשונה 15/02/2007 01:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט נוחת בטורקיה. מקווה לגיבוי
צילום: שמעון בן גרשום, לע"מ
צילום: רויטרס
ארדואן. יתייצב נגד איראן?
צילום: רויטרס
הניח זר
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
ההפגנות נגד אולמרט
צילום: רויטרס
"לך הביתה"
צילום: רויטרס
שלט בהפגנה
צילום: איי אף פי
מומלצים