דיווח: פקחי או"ם יגיעו לצפון קוריאה תוך שבועיים
עיתון יפני: סגן ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יבקר בשבועיים הקרובים בצפון קוריאה וידון עם בכירים על חזרת פקחי האו"ם לביקורות במתקנים הגרעיניים - חמש שנים לאחר שגורשו. בשבוע שעבר הסכימה צפון קוריאה לצעדים ראשונים לפירוק תוכנית הגרעין שלה בתמורה להטבות כלכליות
בכיר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית צפוי לבקר בצפון קוריאה בשבועיים הקרובים כדי לדון בביקור של פקחי האו"ם במתקנים גרעיניים במדינה - צעד שפיונגיאנג הסכימה לו במסגרת ההבנות שסוכנו בבייג'ינג בשבוע שעבר - כך דיווח העיתון היפני "אסהי שימבון".
על פי הדיווח, שהסתמך על מקורות בסוכנות האו"ם שבוינה, סגן ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אולי היינונן, ידון עם בכירי המשטר הצפון קוריאנים על רשימת האתרים שייפתחו לביקורת, היקף הבדיקות ולוח הזמנים הצפוי.
פריצת דרך או תעלול
- הסכמה בשיחות על פירוק צפון קוריאה מהגרעין
- צפון קוריאה: מתקני הגרעין יושבתו זמנית, לא ייסגרו
- בעקבות ההסכם: שתי הקוריאות יחדשו השיחות
- פרשנות: הלקח של חמינאי
- פרשנות: חכו רגע עם זרי הפרחים לפיונגיאנג
בשבוע שעבר הסכימה צפון קוריאה להתחיל בצעדים ראשונים לפירוק תוכנית הגרעין שלה תוך 60 יום. על פי ההסכם, התחייבה פיונגיאנג להפסיק תוך פרק זמן זה את הפעילות במתקן הגרעיני המרכזי ביונגביון - ובהמשך התחייבה לסגור אותו יחד עם מתקנים גרעיניים נוספים. בתמורה תזכה צפון קוריאה בחבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות שכוללות סיוע באנרגיה, נירמול היחסים עם ארצות הברית ויפן, והסרתה של צפון קוריאה מרשימת המדינות תומכות הטרור.
מאז פירסום דבר ההסכם הבהירה צפון קוריאה כי אין בכוונתה לסגור כליל את הכור ביונגביון אלא להשבית אותו זמנית בלבד. בכל מקרה, אם הדיווח בעיתון היפני מדויק, הרי שמדובר בפריצת דרך נוספת ביחסי המערב עם המדינה המסוגרת, שגירשה את פקחי האו"ם והסירה את אמצעי הפיקוח ממתקניה הגרעיניים ב-2002, עת שפרשה מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני.
ביקור הפקחים יאפשר למועצת הביטחון ולחברות האו"ם לקבל דיווח מפורט ומוסמך אודות תוכנית הגרעין של צפון קוריאה, ולאמת את הדיווחים לפיה היא נמצאת בשלב מתקדם יחסית של פיתוח ומחזיקה בחומר בקיע ואולי אף בפפצות גרעין מוכנות.