שתף קטע נבחר

"גרגורים" של עונג: ביקור בבית מחסה לחתולים

שנה ומשהו לאחר שמקלט החתולים של עמותת "גרגורים" החל לפעול, ואנשיה מאושרים. מדי יום כשהם מגיעים לבית המחסה מקבלים את פניהם כ-700 חתולים מדושני עונג - וכלבה אחת שבטוחה שהיא חתולה ועונה לשם שולה. למרות קשיי ההישרדות, הם חולמים להוביל את קהילת אוהבי החתולים בארץ. היכרות

במושב בלב הרי ירושלים, בתוך לולים עצומים שהוסבו לבית מחסה המאוכלס במאות חתולים מחויכים, עמלים במרץ שמונה עובדים ומתנדבים: אחת מלטפת את ראשיהם של חבורת חתולים גרגרניים, אחר ממלא את קערות האוכל והמים שלהם, שלישית מצחצחת את רצפת הבטון ורביעי מסדר את הכריות הרבות הפזורות במקום. תכירו, בית המחסה לחתולים של עמותת "גרגורים", שהקימו בינואר 2006 קבוצת מתנדבים למען בעלי-חיים, בראשם עומדת הפעילה הוותיקה רויטל ורסקין.  

 

שנה וקצת אחרי שהחל בית המחסה המטופח לפעול, ורסקין מאושרת. בכל יום בו היא מגיעה למקום מקבלים את פניה כ-700 חתולים מדושני עונג - וגם כלבה אחת מבסוטה העונה לשם שולה. בינואר 2006 החליטו מייסדי העמותה להקים את המקום, בו ייקלטו חתולים נטושים בסכנת חיים, ולמרות שלא היה להם מושג מהיכן יגיע המימון לפרויקט כזה הם החליטו לצאת לדרך. "ידענו שרחבי הארץ יש מאות, אלפי חתולים ויותר הזקוקים לעזרה מידית, ולכן לא היססנו", ורסקין משחזרת. בפסח האחרון נרשמה "גרגורים" כעמותה ומאז, לצד הטיפול בחתולי בית המחסה, המתנדבים והעובדים גם מתמסרים לגיוס תרומות מאוהבי חיות בישראל.  


"אוכל משובח וטיפול". ורסקין, חתולי "גרגורים" ושולה (צילום: תמר דרסלר)

 

 

מכירים כל חתול בשמו

במהלך השנה האחרונה קלט בית המחסה מאות חתולים. "נמצאים אצלנו עשרות רבות של חתולים שננטשו במהלך ההתנתקות, שהתגלגלו בין כמה מקומות עד שהגיעו לכאן", מתארת ורסקין. "מלבדם, יש כאן מאות חתולים נטושים שנזרקו לרחוב על-ידי בעליהם הקודמים". בנוסף, המקלט משמש כביתם של לא מעט חתולים עיוורים ונכים, שלמרבה ההשתאות משתלבים היטב במרחב העצום של ונכותם כמעט ואינה ניכרת למתבונן מהצד.

 

אנשי העמותה מכירים כמעט כל חתול בשמו, ויודעים לספר מה עבר עליו לפני שהגיע לחיקם. מישמיש הג'ינג'י, למשל, ננטש ברחוב וניצל במקרה בידי אחת ממתנדבות העמותה שעברה במקום ומיהרה לאסוף אותו. היום הוא מקפיד ללוות את אורחי המקום, משוויץ בפרוותו הארוכה והסמיכה ומודע היטב ליופיו. גם שולה הכלבה ("שבכלל משוכנעת שהיא חתולה", מעידים המתנדבים), גדלה בבית

צילום: תמר דרסלר

מחסה. "כל חייה, מאז שהיתה גורה, היא בילתה בין חתולים, והיום היא מסתדרת מצוין עם שאר הדיירים שלנו", מוסיפה ורסקין.

 

באורח פלא, כמעט ואין רמז להתקוטטויות בין מאות החתולים. תנאי המחייה המשופרים בלולים עצומי הממדים, האהבה והחום שמרעיפים עליהם המתנדבים, אמבטיות השמש השגרתיות ואספקה סדירה של מזון משובח ומים, הופכים אותם ליצורים מסבירי פנים, שלווים ונינוחים במיוחד. "החתולים לא שוהים בכלובים, מלבד כמה שזקוקים לטיפול מיוחד בשל מחלה ונמצאים במתחמי בידוד", מסבירה ורסקין. "הלולים מכוסים ביריעות איטום ומותקנות בהם מנורות חימום יקרות, על-מנת לשמר את החום גם בלילות החורף הקרים. וטרינרית מבקרת כאן פעמיים בשבוע, וחתולים חולים מועברים אליה באופן קבוע".  


"כל-אחד מהחתולים מעוקר ומחוסן". תושבי "גרגורים" (צילום: תמר דרסלר) 

 

 

מאבק הישרדות יומיומי

מי שבקיאים מעט במאבק ההישרדות היומיומי המתיש שמנהלת קהילת אוהבי החיות בישראל, הכולל מרדף אינסופי אחר תרומות כספיות שיסייעו במימון הפעלת בתי מחסה לכלבים וחתולים נטושים - אינו יכול שלא להתפעל מהמקום המושקע. למרות העלויות הגבוהות החתולים נהנים מאוכל יבש איכותי, טיפולים וטרינריים קבועים ותנאים שאינם שכיחים, בשל הקושי הרב הכרוך בגיוס מימון, במתקנים אחרים בארץ. "כל החתולים שלנו מעוקרים ומחוסנים, ועכשיו אנחנו דואגים להחדיר שבבים אלקטרוניים לגופם כדי לעקוב אחרי ההיסטוריה הרפואית של כל-אחד מהם", ורסקין מציינת.

 

אלא שבהיעדר מימון ציבורי, פעילי העמותה זקוקים לתמיכת ציבור אוהבי בעלי-החיים בארץ. ורסקין, שאינה מקבל שכר על עבודתה ואמונה על גיוס המימון, אומרת שגם מעט העובדים המקבלים שכר משקיעים בבית המחסה מכספם הפרטי. למרות הקשיים הכספיים, אנשי "גרגורים" חולמים רחוק יותר: "בשלב

הראשון אנחנו רוצים לשפר עוד את התנאים במקום, ולהקים מתחם טיפולים וטרינריים, מתחם אימוץ, מתחם התאקלמות לחתולים חדשים ומתחם לחתולים שסובלים מבעיות רפואיות המצריכות מזון מיוחד", אומרת ורסקין.

 

"במקביל, אנחנו שואפים לסייע לאנשים המגדלים חתולים ובעיקר למאכילות ומאכילי חתולי הרחוב בארץ", היא ממשיכה. "אנחנו רוצים לספק להם ייעוץ, תמיכה מורלית ויום אחד, כשיימצאו לכך המשאבים, גם סיוע משפטי ורפואי. תחומים נוספים שחשוב לנו להתמקד בהם הם חינוך בבתי ספר ויוזמות חקיקה לשיפור מצב החתולים בארץ".

 

בינתיים, הפרויקט השאפתני זקוק לעזרתם. העמותה מנסה לרתום לשורותיה מתנדבים נוספים, אנשי מקצוע המעונינים לתרום מזמנם וכישוריהם כדי לשפר את התשתית בבית המחסה, לתרומת לצעצועים, מזון, שמיכות ורהיטים משומשים, גם כאלו שהתכוונתם להשליך וכן, גם לתרומות כספיות שיסייעו לתחזוקה השוטפת של המקום. ומי שרוצה לאמץ לחיקו חתולה או חתול, ימצא במקום מאות מועמדים המשתוקקים לבית חם משלהם. "כל מאמץ פוטנציאלי נבדק כדי לדאוג לכך שתהיה התאמה בינו לחתול החדש", מבטיחה ורסקין.

 

  • לתמיכה בעמותת "גרגורים" ומידע נוסף התקשרו 08-9419307 או לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר דרסלר
צילום: תמר דרסלר
צילום: תמר דרסלר
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים