שתף קטע נבחר

בעיות גדילה: כשהילד אוכל ולא גדל

יש תינוקות שנולדים במשקל נמוך יחסית לשלב ההריון של האם. חלקם יישארו קטנים ועלולים לסבול מבעיות בריאות ומבעיות חברתיות. טיפול בהורמון גדילה עשוי לפתור את הבעיה, בתנאי שמתחילים בו מוקדם ככל האפשר

לפני תשע שנים, בסוף החודש התשיעי להריונה, ילדה אורית ארליך את בנה השני, עידו. התינוק שקל רק ‭2.3‬ ק"ג, אבל בשלב הזה אף אחד עוד לא חשד שמשהו לא בסדר. רק כמה שנים אחר כך הופיעו בזה אחר זה כמה תמרורי אזהרה.

 

"בחודש השמיני להריון סבלתי פתאום מכאבים‭,"‬ משחזרת אורית. "עשו לי אולטרסאונד וראו שהעובר מתפתח במשקל לא תקין, אבל אמרו לי שאני יכולה להמשיך את ההריון. כשהתינוק נולד במשקל נמוך לא דיברו איתי על מעקבים או על בעיות שיכולות לצוץ בעתיד. כעבור יומיים שוחררנו מבית החולים כרגיל, ללא הנחיות מיוחדות‭."‬

 

לא מוצאים שום דבר

עידו היה תינוק נוח, שינק בהצלחה אבל לא עלה במשקל. הרופא בטיפת חלב הבחין שקצב הגדילה שלו לא תואם את הטבלאות ושלח את המשפחה לאבחון במחלקה לאשפוז יום ילדים בסורוקה. "עשו לו בדיקות לצליאק, אבחון תזונתי ובדיקה קלורית‭,"‬ מספרת האם. "בשלב כלשהו החלטנו שהילד פשוט קטן וצריך להניח לו לנפשו. נמאס לנו לנסוע כל שבוע לבית חולים כדי לשקול ולמדוד אותו כשלא מוצאים שום דבר‭."‬

 

כשהיה עידו בן 5 הגיעה יום אחד לגן הילדים שבו למד פסיכולוגית. כשראתה שהוא שוקל רק 12 ק"ג נחרדה. "היא שאלה מה קורה איתו, והגננת אמרה לה שעשינו כבר את כל הבדיקות אבל לא מצאו אצלו כלום‭,"‬ אומרת אורית. "למרות זאת היא יצרה איתנו קשר ואמרה שאנחנו חייבים להמשיך לבדוק למה הוא לא גדל‭."‬

 

חודשים ספורים אחר כך הגיע עידו למעקב במרכז שניידר לרפואת ילדים, ושם איבחנו שהוא סובל ממשקל נמוך לגיל ההריון, תופעה שמכונה - SGA - Small for Gestational Age. לדברי אמו, עידו נמצא מתחת לכל עקומות הגדילה, למרות שאכל יפה.

 

לפני שלוש שנים, כשהיה בן ‭,6‬ שולב עידו במחקר והתחיל לקבל זריקות יומיות של הורמון גדילה. התוצאה היתה צמיחה משמעותית: בשנת הטיפולים הראשונה הוא צמח ב־12 ס"מ. בשנה השנייה הופסק הטיפול, ולא נרשמה תנודה משמעותית במשקל או בגובה של עידו ואילו בשנה השלישית הוא חזר לקבל את הורמון הגדילה והשלים את הפער עם בני כיתתו. היום, בגיל ‭,9‬ גובהו של עידו 131 ס"מ ומשקלו 24 ק"ג. "היום הוא כבר לא הכי נמוך בכיתה, אלא בגובה ממוצע ומעלה‭,"‬ מספרת אורית.

 

בשנים הקרובות ימשיכו הוריו לעקוב מקרוב אחרי קצב התפתחותו של עידו. "אנחנו מוזמנים לבדיקות בבית החולים כל שלושה־ארבעה חודשים, ועידו ימשיך לקחת הורמון גדילה עד סוף גיל ההתבגרות‭."‬

 

גדילה לעומת התפתחות

תינוקות שנולדים קטנים לגיל ההריון הם לא פגים, אלא תינוקות שנולדים במשקל נמוך ביחס לשלב ההריון שבו יצאו לאוויר העולם, בהתאם לטבלאות גדילה. פגים, לעומתם, הם תינוקות שנולדו לפני השבוע ה־37 להריון במשקל נמוך מדי.

 

"לכל גיל הריון יש משקל שנחשב לממוצע‭,"‬ מסביר פרופ׳ משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. "ילדים שנולדים בשבוע ה־40 יאובחנו כקטנים לגיל ההריון כשמשקלם מתחת ל־‭2.5‬ ק"ג, וילדים שנולדים בשבוע ה־35 יאובחנו כקטנים לגיל ההריון כשמשקלם נמוך מ־‭1.54‬ ק"ג‭."‬ תינוקות שסובלים מהתופעה נולדים לרוב גם באורך קצר מ־47 ס"מ. פג, לעומת זאת, יכול להיוולד במשקל ממוצע או גבוה לגיל ההריון, אך ייתכן פג שגם נולד קטן לגיל הריון.

 

הטבלאות שמגדירות את המשקל הממוצע לכל גיל הריון מבוססות על אחוזים מהממוצע באוכלוסייה. כך למשל תינוקות קטנים לגיל ההריון נמצאים באחוזון ה־‭,3‬ כלומר מהווים 3% מהלידות. המשמעות היא ש־97% מהילדים שנולדים באותו שלב הריון גדולים מהם.

 

"רבים מתבלבלים בין המושג גדילה למושג התפתחות‭,"‬ מבהיר פרופ׳ פיליפ. "בגדילה אנחנו מדברים על גובה, משקל והיקף ראש - דברים שניתנים למדידה. בהתפתחות מדובר על זחילה, הליכה, ריצה וטיפוס במדרגות, שהם מיומנויות נרכשות‭."‬ ילדים שנולדים קטנים לגיל ההריון עשויים להתפתח כילדים רגילים במדדי ההתפתחות, אך עדיין יישארו קטנים לפי מדדי הגדילה.

 

ככל שידוע היום, ללידת תינוקות קטנים לגיל ההריון יש כמה גורמים אפשריים. ייתכן שהמקור לבעיה הוא סיבוכים במהלך ההריון, כמו אי ספיקת שליה, שגורמת לירידה באספקת הדם לעובר ובהמשך לאספקה מופחתת של חמצן, קלוריות, חלבונים וחומרים נוספים שנחוצים להתפתחותו התקינה. ייתכן גם שמדובר בבעיה רפואית אצל האם, כמו מחלת כליות, סוכרת לא מטופלת או יתר לחץ דם, עישון כבד, שתיית אלכוהול או שימוש בסמים. אפשרות אחרת היא שמדובר בבעיה רפואית בעובר, כמו מחלות, זיהומים תוך רחמיים או מוטציות גנטיות. "למרות הסיבות הרבות האפשריות, בפועל במקרים רבים הסיבה לתופעה לא ידועה‭,"‬ אומר פרופ׳ פיליפ.

 

סטיגמה וצרות אחרות

85% מהתינוקות שנולדים קטנים לגיל ההריון גדלים בחודשים הראשונים שאחרי הלידה באופן מואץ וסוגרים את פערי הגדילה. 15% הנותרים לא מצליחים להדביק את קצב הגדילה הנורמלי ונותרים קטנים לגילם. "בדרך כלל ילד שנולד קטן לגיל ההריון ולא הצליח להיכנס לטווח הגודל הנורמלי עד גיל שנתיים כבר לא יעשה את זה‭,"‬ אומר פרופ׳ פיליפ.

 

קומתם הסופית של הילדים שלא הצליחו להדביק את הפערים ושלא קיבלו טיפול תהיה נמוכה מאוד יחסית לכלל האוכלוסייה: גברים יגיעו לגובה של 162 ס"מ בממוצע, ונשים לגובה של 150 ס"מ בממוצע.

 

אבל הגובה לא יהיה הבעיה היחידה של אותם ילדים. ילדים שסובלים מהתופעה נוטים לפתח סיבוכים נוספים כמו התסמונת המטבולית (מצב שמצביע על יתר לחץ דם‭,(‬ השמנה ונטייה לפתח סוכרת. תופעה נוספת שאופיינית לילדים האלה היא התבגרות מינית מוקדמת יחסית, אם כי עדיין בטווח הנורמלי (וסת לילדות בגיל 11 וחצי ונטייה להגדלת האשכים והופעת שיעור אצל ילדים בגיל 10 וחצי).

 

ילדים שנולדו קטנים לגיל ההריון עלולים לסבול גם ממצוקות נפשיות. "יש ילדים שלא מושפעים מהעובדה שהם נמוכים ומשתלבים היטב בחברה, אבל יש אחרים שנפגע אצלם הדימוי העצמי והם מבודדים חברתית, מתקשים להשתלב וזקוקים לסיוע נפשי‭,"‬ אומר פרופ׳ פיליפ.

 

אז מה עושים? טיפול בהורמון גדילה הוא היום הטיפול היעיל ביותר בילדים שנולדו קטנים לגיל ההריון, למרות שבדיקת דם לאיתור הורמונים תראה אצלם רמות תקינות של ההורמון הזה. על פי הערכות, ילדים שנולדו קטנים לגיל ההריון סובלים מבעיה בפעילות חלק מהחיישנים בגוף שמגיבים להורמון הגדילה.

 

"המערכת ההורמונלית מעורבת בתהליכי הגדילה כאחת ממערכות השליטה של הגוף‭,"‬ מסביר פרופ׳ פיליפ. "הפעילות ההורמונלית דומה לפעילות מערכת הטלפון הסלולרי: כשאדם מחייג לחברו, הגירוי מועבר לכל מקום, אבל רק הטלפון עם החיישן הספציפי יגיב בצלצול. כך גם במערכת ההורמונלית: ההורמון מועבר בזרם הדם ובא במגע עם רקמות רבות בגוף, אך ישפיע רק היכן שממוקם חיישן ספציפי. בדור הקודם היו אומרים להורים שאין מה לעשות אם הילד לא גדל ויש לו כמות תקינה של הורמון גדילה. היום הטיפול בהורמון גדילה הוכח כהצלחה והוא גורם לצמיחת הילדים ב־85% מהמקרים. בעתיד, אגב, תיבחן גם הצלחת הטיפול בהורמון למניעת הסיבוכים שנלווים לתופעה, למשל התסמונת המטבולית‭."‬

 

הורמון גדילה בסל התרופות

הטיפול ניתן בהורמון גדילה שמיוצר במעבדה בשיטות הנדסה גנטית. "כדי שהטיפול יהיה יעיל מומלץ להתחיל בו מוקדם ככל האפשר - בין גיל 3 ל־‭,"5‬ אומר פרופ׳ פיליפ. "הטיפול ניתן בזריקה אחת מדי לילה, לפני השינה, מתחת לעור באזור היד או הרגל. ילדים מגיל 10 ומעלה לומדים להזריק את הורמון הגדילה לעצמם‭."‬

 

השנה הוכנס הורמון הגדילה לסל התרופות לילדים שסובלים מהתופעה באופן קיצוני, כלומר אלה ש־99% מהתינוקות שנולדו באותו שלב הריון כמוהם גדולים מהם ושלא מצליחים להדביק את קצב הגדילה בשנתיים הראשונות לחייהם. הטיפול במסגרת הסל ניתן מגיל ‭.4‬ "הטיפול מופסק כשהילד מגיע לגובה הרצוי‭,"‬ מוסיף פרופ׳ פיליפ. "לעיתים זה קורה בגיל ‭,12‬ ולעיתים צריך להתמיד בזריקות עד גיל ‭,16‬ אבל בכל מקרה יעילות הטיפול גבוהה מאוד‭."‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
משקל נמוך לגיל ההריון
צילום: index open
מומלצים