שתף קטע נבחר

נציגים ישראלים ופלסטינים בכירים ייפגשו ביפן

שר החוץ היפני הודיע על פסגה מרובעת, בהשתתפות נציגים מישראל, הרשות הפלסטינית וירדן בטוקיו בחודש הבא, לשיחות שמטרתן שיקום האמון בין הצדדים. את ישראל ייצג כנראה המשנה לראש הממשלה פרס

יפן הודיעה היום (ג') כי תכנס בחודש הבא בטוקיו פסגה מרובעת בהשתתפו נציגים רמי דרג מישראל, מהרשות הפלסטינית ומירדן, בניסיון לקדם את התהליך במזרח התיכון. שר החוץ היפני טרו אסו, אמר לכתבים כי הוא מקווה שהפגישה, בה ישתתף בעצמו, תתרום לשיקום האמון ולפתיחת ערוצי תקשורת בין הצדדים. "השלום הכרחי ליציבות במזרח התיכון ויפן רוצה למלא תפקיד במאמצים הבינלאומיים להשיג אותו", אמר השר.

 

אסו הודיע כי הפסגה תתקיים ב-14 במרס. יום לפני כן, ב-13 במרס, יגיע ליפן המשנה לראש הממשלה שמעון פרס בהזמנת משרד החוץ היפני, אולם גורמים רשמיים ביפן - ישראלים ויפנים כאחד - סרבו לאשר כי קיים קשר בין הדברים. ואולם, על פי דיווחים ביפן, פרס אכן ייצג את ישראל בפגישה. את הפלסטינים ייצג השר סעיב עריקאת ואת ירדן ייצג יועץ בכיר של המלך עבדאללה.

 

היום סיים מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ', ביקור רשמי בן יומיים בטוקיו. בשיחה עם ynet הסביר אברמוביץ' כי מטרת ביקורו הייתה העלאת דרג הדיאלוג האסטרטגי בין ישראל ויפן - כפי שסוכם בביקורה של שרת החוץ בטוקיו בחודש שעבר.

 

אברמוביץ' סיפר כי קיים עם היפנים שיחות בנושאים משותפים הקשורים לסוגיה הפלסטינית, למשבר הגרעין עם איראן ולמצב הפוליטי בלבנון. הוא גילה כי בין השאר דנו הצדדים גם בהתחזקות האיסלם הקיצוני במזרח התיכון ובדרום מזרח אסיה. בנוסף דן אברמוביץ' עם היפנים על נושאים אזוריים - "צפון קוריאה והיחסים עם סין".

 

אברמוביץ' סיפר כי הנושא החשוב ביותר שעלה לדיון היה ההשוואה בין בין הפעילות הגרעינית של צפון קוריאה לבין הנושא האיראני. "הם הציגו את הדאגות שלהם ואנחנו את שלנו", אמר. הוא ציין כי הוא רואה חשיבות רבה בשיתוף פעולה בין יפן לארצות הברית וישראל בנוגע לסוגיה האיראנית.

 

בביקורו בישראל השיק ראש הממשלה הקודם של יפן, ג'וניצ'ירו קואיזומי, יוזמה לשיתוף פעולה בין ישראל, הפלסטינים וירדן שקרויה "מסדרון השלום". במסגרת היוזמה תסייע יפן להקמת מיזמי תעשיה, היי-טק וחקלאות משותפים ישראלים, פלסטיניים וירדנים באזור שיוקצה לצורך הפרויקט בגבול בין ישראל לירדן. אלא שהעיתוי של קואיזומי לא היה מוצלח. בדיוק אז ניהלה ישראל מערכה נגד חיזבאללה בצפון, ותשומת הלב הוקדשה למאמץ המלחמתי ולאחר מכן לתחקירי המלחמה ולמאמץ להשבת החטופים, והיוזמה היפנית לא צברה תאוצה רבה.

 

יפן, שחלק מתצרוכת הנפט שלה מקורו באיראן, מקיימת קשרים עסקיים עם חברות איראניות ויחסים טובים עם טהרן. עם זאת, מילאה יפן את חלקה בעיצומים הבינלאומיים שהוטלו על איראן וקטעה את קשריה עם מספר חברות איראניות.

 

טוקיו הבהירה לאחרונה שוב כי היא מקפידה שלא להעביר כספים לחברות או גופים הקשורים לתוכנית הגרעין והטילים של טהרן, ואף הקפיאה את נכסיהם של עשרה ארגונים ו-12 בני אדם הקשורים לתוכניתה הגרעינית של איראן, בהתאם להחלטת האו"ם 1737. בנוסף נענו חברות יפניות לקריאת ארצות הברית, ניתקו את קשריהם עם בנקים איראניים והפסיקו להעניק אשראי לחברות איראניות.

 

יפן שואפת למלא תפקיד של מתווך הוגן בסכסוך הישראלי פלסטיני והיא מעורבת במספר פרוייקטים של שיתוף פעולה והידברות. מדיניות החוץ של יפן רואה ביישוב הסכסוך במזרח התיכון אבן יסוד להשבת היציבות למזרח התיכון כולו, בין השאר כדי להבטיח יציבות של משק הנפט העולמי ואי הפצת נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מגיע ליפן. פרס
צילום: ירון ברנר
שר החוץ היפני אסו עם ציפי ליבני בטוקיו
צילום: איי פי
מומלצים