שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גם רוסיה נגד נורות הליבון

לאחר שבאוסטרליה הוצאו נורות הליבון מחוץ לחוק בשל הנזק הסביבתי שהן גורמות, ובארצות-הברית החל קמפיין רחב היקף להחלפתן בנורות חסכוניות, גם הממשל הרוסי קורא לציבור להיפטר מנורות הליבון. אך הפעם לא מדובר בעניין סביבתי - אלא דווקא בחשש הממשל מפני התדלדלות מאגרי האנרגיה

רוסיה השיקה את הקמפיין הראשון לעידוד המודעות לצריכת אנרגיה, מאז פירוק ברית-המועצות ב-1991. לוחות מודעות ברחובות מוסקבה קוראים לתושבים להחליף את נורות הליבון שלהם בנורות חסכוניות באנרגיה.

 

בעוד שבאוסטרליה הודיעו כי נורות הליבון זוללות החשמל יצאו מחוץ לחוק בתוך שלוש שנים, ובארצות-הברית מקדמים פעילים סביבתיים את השימוש בנורות חסכוניות, הקמפיין ברוסיה לא נובע משיקולים של איכות הסביבה. הממשלה הרוסית הבינה כי מדיניות האנרגיה הבזבזנית עלולה לגרום למשבר של ממש, לאחר שיתדלדלו משאבי האנרגיה המתכלה.

 

"הכל סובב סביב שמירת מאגרי האנרגיה, ואין להחלטה קשר לאיכות הסביבה", אמר איגור בשמאקוב, ראש המרכז העצמאי ליעילות באנרגיה.

 

סכנות ההתחממות האקלים משכו את תשומת הלב הבינלאומית ותפסו כותרות נרחבות, בין היתר על רקע דו"ח מפורט של האו"ם שקבע מפורשות כי בני האדם הורסים את כדור-הארץ, ופרסומן של מספר תחזיות שתיארו עתיד קודר לסביבה. כחלק מהמאבק, מובילים פעילים למען איכות הסביבה בעולם קמפיין לעידוד השימוש בנורות חסכוניות באנרגיה, במקום בנורות הליבון הבזבזניות המשמשות כיום ברוב הבתים בעולם.

 

אולם ברוסיה, סוגיות הנוגעות לאיכות הסביבה ולשינויי האקלים נענות בדרך כלל במשיכת כתפיים, למרות שהיא נמצאת במקום השלישי ברשימת המדינות המזוהמות ביותר בעולם.

 

מדיניות אנרגיה בזבזנית להפליא

זו הפעם הראשונה שהממשל הרוסי נוקט בצעדים כדי לשנות את המדיניות הבזבזנית, אולם יהיה קשה לשכנע את העם הרוסי לחסוך באנרגיה. במדינה שבה מצבורים עצומים של גז ונפט, אנשים רבים מדליקים את האור מסביב לשעון ונוהגים ברכבים בזבזניים ביותר המשתמשים בכמות גבוהה מאוד של דלק. רוסיה התעשרה בשנים האחרונות לאחר ששאבה כמויות גדולות של נפט וגז טבעי, כמו גם מתכות שונות, ומכרה אותן לשוק המערבי הרעב לאנרגיה.

 

צריכה ומכירה של אנרגיה נמצאת בראש סדר העדיפויות של הממשל הרוסי, אולם שמירת אנרגיה ומעבר למקורות חלופיים ומתחדשים – דוגמת אנרגיית שמש, רוח או מים – נדחקה לתחתית הרשימה ואינה נכללת כלל ברשימת היעדים של המדינה.

 

הבידוד הדל בבתים שנבנו בתקופת ברית-המועצות גורם לדליפת חום דרך חלונות פרוצים וגגות דקיקים. מזג האוויר הרוסי הקפוא מחייב שימוש מוגבר באנרגיה לחימום הבית, ובהיעדר בידוד כמות האנרגיה בה נעשה שימוש גדולה עוד יותר. גם מערכות החימום אינן יעילות: ברוב הבתים מערכת החימום מבוססת על הזרמה של מים חמים בצינורות בקירות ולעתים גם על הקרקע הקפואה. אולם צינורות אלו אינם מבודדים, וחלק ניכר מן החום נספג בסביבה, הרבה לפני שהוא מספיק להגיע לחימום הבית.

 

אולם בשנה שעברה היה החורף הרוסי קשה במיוחד. הטמפרטורות, שירדו ל-35 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, הצריכו חימום מוגבר יותר באמצעות תנורים חשמליים. צריכת החשמל הרוסית קפצה משמעותית, ובכירי הממשל הרוסי, שהבחינו במגמת בזבוז האנרגיה, החלו לחשוש שבזבזנות הציבור יובילו לחיסול מאגרי הנפט והגז יקרי הערך. כמות רבה של אנרגיה, שיועדה במקור למכירה בשוק האירופי, נשארה ברוסיה ושימשה לאספקת הצרכים המקומיים, מה שגרם להפסדים כלכליים ניכרים.

 

80% פחות אנרגיה

אנדריי טורניצה, מנהל הפיתוח של חברת "קוסמוס" הרוסית, המייצרת נורות חסכוניות באנרגיה, אמר שבכירי הממשל הרוסי נדהמו משיעורי הצריכה העצומים, והחליטו לעודד את התושבים לחסוך באנרגיה. "הממשל ביקש מאיתנו להיות שותפים בתוכנית הסברה ומידע", אמר. "המטרה היא להסביר לצרכנים שבאמצעות קניית נורות חסכוניות באנרגיה, הם יכולים לתרום לעיר ולתוכנית לשימוש הסביבה".

 

הטכנולוגיה החדשה לייצור נורות חשמל מקטינה משמעותית את כמות החשמל הנדרשת בכ-80%, באמצעות שימוש בקרניים אולטרא-סגוליות וגז במקום בחום כדי ליצור את האור. הנורות מוכרות לרוב הצרכנים בעולם המערבי, אך חדשות לקהל הרוסי, שקיבל אותן בחשדנות רבה.
 
 אולם בעקבות חוזה שיתוף הפעולה עם הממשל, קיבלה חברת קוסמוס את האפשרות לפרסם את מוצריה ברחבי העיר במחיר מוזל, וכעת מקווים מנהליה כי קמפיין זה יסייע להגברת המודעות ויעודד את רכישתן של נורות חסכוניות באנרגיה.

 

האם למהלך יש השפעה של ממש על איכות הסביבה? ברוסיה, הנמצאת כאמור במקום השלישי ברשימת המדינות המזוהמות בעולם, החלפת נורות החשמל הרגילות בחסכוניות היא צעד קטן וכמעט חסר משמעות.
 
פעילים למען איכות הסביבה בעולם הגיבו לידיעה ואמרו כי המהלך שמוביל הממשל הרוסי הוא רק טיפה בים ולא יניב תוצאות של ממש. לדבריהם, הקרמלין חושש ולא מוכן לנקוט בשינויי מדיניות אמיתיים, שיביאו לתוצאות משמעותיות. בין היתר, קוראים ארגונים סביבתיים להעלאה משמעותית של תעריפי האנרגיה, חשמל, דלק וגז, ולעודד יותר יוזמות המצמצמות את הצריכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: איי פי
מומלצים