שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    נזיד עדשים שמסחרר ראשים

    תבשילי קטניות נחשבים למאכלי חורף מובהקים, ולכן כדאי לנצל את ימי הקור האחרונים וליהנות מנזידי קדרה עשירים וטעימים

    בואו נצא מתוך הנחה שאת הבכורה אין כל טעם למכור בימינו, ובוודאי שלא במחיר נזיד עדשים. לעומת זאת, התבשיל שהצליח לבלבל את חושיו הבריאים של עשיו, הציד המקראי המחוספס, יכול בהחלט לסחרר גם את ראשיהם השקולים של אנשי עסקים ממולחים בני ימינו. כך שמומלץ לשבוע ממנו בנחת, להתמסר לחמימות ולתחושת הנחמה שהוא מפזר בשפע ולהתרווח בשלווה הרחק מכל החלטות עסקיות.

     

    תבשילי קטניות נחשבים לתבשילי חורף מובהקים, ולכן כדאי לנצל את ימי הקור האחרונים וליהנות ממאכל הקדרה העשיר הזה. הקטניות עצמן, מאכל עממי וזמין ששירת את האנושות עוד מימיה הקדומים, זוכות לאחרונה לעדנה שלא ידעו כמותה: השפים מגלים מחדש את טעמיהן והדיאטנים משבחים את סגולותיהן. אף כי הן נמנות עם הפחמימות, הן נחשבות כמקור חשוב מאוד לחלבון. גם כפחמימות הן ניצבות בצד הטוב של המשפחה - הקטניות הן פחמימות מורכבות, וזה אומר שהגוף צריך לעבוד קשה כדי להפוך אותן לאנרגיה זמינה. מבין הקטניות, העדשים הן אולי הקלות ביותר לבישול ולעיכול.

     

    לעדשים כמה זנים, שגרגריהם נבדלים אלה מאלה בגודל, בצבע, בטעם ובמרקם. הבולטים והזמינים הם זני העדשים הכתו- מות, הירוקות והשחורות. בניגוד לקטניות אחרות (שעועית, חומוס) הן אינן דורשות שרייה מוקדמת במים, בעיקר בשל ממדיהן המצומצמים וצורתן השטוחה. משך הבישול שלהן עד לריכוך מוחלט, נע מקצר מאוד (לכתומות הקטנטנות) עד 40 דקות (לגדולות ביותר, הירוקות‭.(‬

     

    הגרסה שלפניכם למאכל קדירה קלאסי, כאחיותיה ממחוזות שונים בעולם, היא כמעט ארוחה שלמה בסיר אחד, עובדה המתיישבת בחדווה עם הרצון להקדיש מינימום זמן ולקבל תמורה מקסימלית. במתכון נכללו כמה עקרונות המסתדרים מצוין עם המטבח הקל - הבשר שנבחר הוא בשר הודו אדום (כדאי להקפיד על בשר הודיה, נקבת ההודו, הרך יותר‭,(‬ דל בשומן ועתיר טעם. העדשים מתבשלות במעט מאוד שמן (מסוג בריא) והסמיכות המשביעה של התבשיל נובעת מהעירוב בין שלושת הסוגים. להשלמת הארוחה מספיק להגיש אורז לבן, שמשלים את העדשים ומתחבר באהבה לרוטב הסמיך, וסלט ירקות רענן עם רוטב חמצמץ, לאיזון.

     

    לטובת הצמחונים מצורפת גרסה הכוללת ירקות. חשוב לזכור שהעדשים בתוספת דגנים (אורז, בורגול או קינואה אופנתית) יוצרים הרכב חלבוני מצוין לנמנעים מחלבון מהחי.


    מהר, לפני שהחורף ייגמר. קדירת עדשים                   (צילום: בילי ואבירם)

     

    קדירת עדשים והודו

    תערובת העדשים מבטיחה תבשיל סמיך, משום שכל אחד מהסוגים דורש פרק זמן אחר לבישול: האדומות מתרככות אחרי 10 דקות, מתמוססות ומסמיכות את הרוטב, השחורות רכות מאוד אחרי כ-30 דקות אך שומרות על צורתן, והירוקות מתרככות רק בתום הבישול.

     

    המרכיבים (ל-6 מנות‭:(‬‭

    2 בצלים

    3 ‬ כפות שמן זית או קנולה

    1 ‬ ק"ג בשר שווארמה הודו נקבה, חתוך לקוביות

    מלח פלפל

    1  כפית בהרט (או תערובת תבלינים אחרת)

    300-500 גרם עדשים (רצוי תערובת של אדומות, ירוקות ושחורות) ‭

    ‬2-3 כוסות ציר עוף (או מרק עוף צח)

    100 גרם רסק עגבניות

    3  כפות פטרוזיליה קצוצה

     

    אופן ההכנה:

    1. קוצצים את הבצלים ומטגנים אותם בשמן בסיר רחב ושטוח עד שמתרככים, כ- 5 דקות. מוסיפים את קוביות הבשר וממשיכים לטגן תוך כדי הקפצה עד שהבשר מאבד את צבעו האדום.
    2. מתבלים את הבשר ומקפיצים עוד 1 דקה. מוסיפים את העדשים והציר ומוודאים שכל החומרים מכוסים בנוזלים (אם חסר, משלימים במים‭.(‬ מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים כ- 20 דקות.
    3. מוסיפים לסיר עוד מים רותחים (1/2 - 1 כוס) ואת הרסק ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל ברתיחה איטית עוד 25 דקות.
    4. זורים את הפטרוזיליה ומגישים עם אורז לבן.

     

    נזיד עדשים וירקות

    המרכיבים (ל-6 מנות‭:(‬‭

    1‬ כרשה גדולה

    3  גזרים

    1‬ סלרי גבעולים ‭

    3‬ כפות שמן זית ‭

    500 ‬ גרם עדשים שחורות או ירוקות (אפשר גם תערובת) ‭

    1 כפית כורכום

    קורט כמון

    מלח פלפל ‭

    2‬ עלי דפנה

    מיץ מ-‭1/2‬ לימון

     

    אופן ההכנה:

    1. מנקים את הירקות וקולפים את הגזרים. פורסים את הכרשה לפרוסות דקות ומטגנים בשמן זית עד שמתרככת מעט. חותכים את הגזרים לקוביות ופורסים את גבעולי הסלרי. מוסיפים לסיר ומאדים יחד עוד כמה דקות.
    2. מוסיפים את העדשים ומערבבים. יוצקים לסיר מים מעט מעבר לכיסוי. מוסיפים את התבלינים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר מכוסה חלקית כ-20 דקות.
    3. בודקים אם יש די נוזלים (אם לא, משלימים במים רותחים‭.(‬ מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל עד שהעדשים רכות מאוד (עוד 10-20 דקות, תלוי בסוג העדשים).
    4. מסלקים את עלי הדפנה. מגישים בתוספת אורז, בורגול, קוסקוס או קינואה.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים