שתף קטע נבחר

יום היסטורי: תנובה עוברת לבעלות קרן אייפקס

ועידת תנובה אישרה ברוב מוחץ את מכירת השליטה לקרן ההשקעות אייפקס לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר. מנכ"ל תנובה אריק רייכמן: "חברי תנובה קיבלו היום את הזכות להיות בעלי מניות שיש להם זכויות אמיתיות". מנכ"לית אייפקס: "יצרני החלב כלולים בחזון האסטרטגי שלנו"

החלטה היסטורית בתולדות תנובה: 80 שנה אחרי הקמתה אישרה ברוב מוחץ ועידה המורכבת מנציגי 618 הקיבוצים והמושבים את מכירת השליטה בתנובה לקרן ההשקעות אייפקס. המכירה אושרה ברוב עצום של 600 מול 10 מתנגדים.

 

לפי העסקה שאושרה, תקנה אייפקס 51% מתנובה לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר. מושבים וקיבוצים שירצו בכך יוכלו למכור מניות נוספות לאיפקס וגם לקבוצת מבטח שמיר של איש העסקים מאיר שמיר. המנצח הגדול היום הוא מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, שיזם את המכירה והודיע שיפרוש אחרי סגירת העסקה.

 

רייכמן התקשה לדבר מרוב התרגשות לאחר השלים למעשה את מפעל חייו, אך אמר: "חברי תנובה (חברי מושבים וקיבוצים) קיבלו היום את הזכות להיות בעלי מניות אמיתיים, כאלה שיש להם זכויות אמיתיות. ובנוסף הם קיבלו שותף - חברה בינלאומית שתוכל למנף את תנובה בתוך השווקים הגדולים".

 

זהבית יוסף: מצאתי לי חברים חדשים

מנכ"לית קרן אייפקס, זהבית יוסף, אמרה לאחר אישור מכירת השליטה: "היום הזה הוא בשבילי מרגש באופן אישי. יצרני החלב כלולים בחזון האסטרטגי שלנו, ואחרי שנפגשתי איתם מצאתי לי חברים חדשים וכך גם הם. אני מקווה שהממשלה תיישם את החלטתו של שר החקלאות שלום שמחון לשמור על מחירי החלב, זה יהיה מצב של win win לכולם".

 

יו"ר התאחדות מגדלי החלב (הרפתנים), שניהלה מאבק כנגד מכירת השליטה, היה בין הבודדים שהביע התנגדות לעסקה ואמר היום: "חבל שלא הצלחנו במהלך שלנו. היינו תמימים ונכשלנו במאבק נגד עגל הזהב. גם ראשי התנועות התיישבותיות, שהיו אמורים להגן עלינו במאבק הזה, ישבו על הגדר". 

 

מתנגד נוסף לעסקה, גור בנדל חבר מושב עין איילה, אמר: "אתם מוכרים נכס שלכם ושל הילדים שלכם שעוד כמה שנים יהיה שווה מאות מיליארדים. זכרו את דבריי, אני כמו הקצין במלחמת יום כיפור שהזהיר מפני האסון ואיש לא הקשיב לו".

 

רייכמן: האוריינטציה העסקית הלכה לאיבוד

בנאום שנשא בוועידת תנובה שנערכה בכפר מנחם אמר הבוקר אריק רייכמן, מנכ"ל תנובה: "ארץ ישראל היום שונה מזו שבה הוקמה תנובה. באותה תקופה קואופרטיב הייתה הדרך היחידה לייצר מזון. בלי תנובה לא היו התייישבות, פלמ"ח ומדינת ישראל", אמר.

 

לדברי רייכמן, "הרעיון הנעלה שעומד בבסיס הקואופרטיב הלך לאיבוד ובתנובה נוצר סלט משונה של שיטות ארגוניות. במערב פועלים קואופרטיבים מצליחים לייצור מזון ששומרים על אוריינטציה עסקית, ואילו בתנובה האוריינטציה העסקית הלכה לאיבוד ונוצרו נורמות פסולות בהן נבחרו אנשים וספקים לפי קשרים ולא לפי כישורים".

  

בהתייחסו לעתיד החברה אמר מנכ"ל תנובה: "אנו נשמור במכירה על העקרונות שמנחים אותנו - הצפת ערך מקסימלי ושמירה על ההון העצמי, כיבוד כל ההסכמים עם העובדים ויצרני החלב והחופש לחברים אם להישאר בעלי מניות או למכור אותן".

 

עוד אמר רייכמן כי "כמי שקשור רגשית לענף החלב אני משוכנע שהאינטרס של יצרני החלב לא יפגע מהמכירה, אבל אני מקווה שהממשלה תבטיח את זכויות הרפתנים בעתיד כיוון שהם תלויים בממשלה ולא בתנובה".

 

"הכסף יילך לפנסיות של הקיבוצניקים"

מזכיר התנועה הקיבוצית, גברי בר-גיל, אמר ל-ynet כי למיטב הבנתו רובם הגדול של הקיבוצים יוכלו להשתמש בכסף שיקבלו על מכירת חלקם בתנובה לתשלום פנסיה. "לקיבוצים יש הסדרי פרסית חובות מסודרים עם הבנקים ולכן הם יוכלו

להשתמש במרבית הכסף לתשלום הפנסיות ולא ייתבעו על ידי הבנקים להחזר מהיר של הכסף", אמר בר-גיל.

 

יו"ר תנועת המושבים, איתן בן דוד, לעומת זאת אמר כי "לחלק גדול מהמושבים יש חובות כבדים לבנקים. אני חושש שחלק גדול מהמושבים ייאלצו להחזיר את החובות לבנקים עוד לפני שיוכלו לעשות בכסף שימושים אחרים".

 

בנאום שנשא בוועידת תנובה אמר בן דוד: "אני שמח שהכסף יילך קודם כל להחזר חובות. זה כיף וזה מוסרי להחזיר חובות. מושבים וקיבוצים שנמצאים בחובות לא מתקדמים כלכלית".

 


פורסם לראשונה 06/03/2007 13:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
אריק רייכמן, מנכ"ל תנובה
צילום: חן מיקא
זהבית יוסף, מנכ"לית אייפקס
צילום: סיון פרג'
איתן בן דוד, יו"ר תנועת המושבים
מומלצים