שתף קטע נבחר

מה התועלת של הנזלת?

ברור שנמאס למשוך באף כל החורף, אבל זו הדרך של הגוף להגן עליכם מהחיידקים והנגיפים שמאיימים לפלוש לגוף ולחולל שמות. איך היא עושה את זה? אתם שאלתם, הדוקטור משיב

הנחיריים שלכם כבר אדומים מרוב קינוחים, ניסיתם את כל השיטות האפשריות והאף ממשיך לדלוף בלי הפסקה? זו בעצם הדרך של מערכת החיסון שלכם להתגונן מפני אלפי פולשים זרים, שמבקשים להדביק אתכם בכל דרך. אתם הוטרדתם, ואנחנו מסבירים מה זו הנזלת.

 

רגע לפני, סקירה קצרה על החוטם שתקוע באמצע הפנים. תפקידו העיקרי של האף הוא לסנן את האוויר אותו אנו שואפים לגוף, לחמם אותו ולהפוך אותו לח. הוא מצוייד בשערות הלוכדות חלקיקים קטנים הנדבקים לרירית, ועל ידי תנועת ריסי האף מועברים לאחור אל הלוע , נבלעים או נפלטים החוצה.

 

חללי האף מכילים אוויר, נחלקים לשניים ומחולקים על-ידי מחיצת האף. החללים מתחילים בנחיריים הקדמיים ומסתיימים בנחיריים האחוריים המשמשים כמעבר בין חללי האף ללוע העליון. דפנות חללי האף מרופדות ברירית העשירה בבלוטות ריר ובכלי דם.


לבריאות. המטרה - ללכוד ולהפריש את הפולשים        (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אל חללי האף קשורות שמונה מערות האף (סינוסים) המנקזות אליהן את ההפרשות הריריות השונות. כך למשל, הדמעות מנוקזות לחלל האף דרך פתח שהוא בגובה הקונכייה התחתונה. הסינוסים מצופים רירית וקשורים אל חללי האף.

 

יש הרואים בסינוסים מחסן של אוויר נקי, מחומם ולח, העובר מהם לדרכי הנשימה, יש הסבורים שהם משמשים תיבת תהודה להגברת עוצמת הצליל ויש הסוברים כי בשל היותם מלאים אוויר יש להם תפקיד מסוים בהחזקת הראש ובשמירה על שיווי המשקל של הגוף.

 

הנזלת, היא בעצם הריר המופרש באף. המדובר בג'ל המכיל כ-95% מים יחד עם חלבונים הקשורים לסוכרים. הריר הזה מתחלק לנזלת אלרגית שהיא לרוב שקופה ומכילה מרכיבים של מערכת החיסון יחד עם חלקיקים קטנים מחוללי אלרגיה ואחרים, ולנזלת חיידקית או נגיפית שבה הוטבעו חלקיקים קטנים, חיידקים ונגיפים החודרים עם האוויר פנימה.

 

מטרתה של הנזלת כאמור היא ללכוד ולהפריש את הפולשים הזרים - גורמי אלרגיה, חיידקים ולרוב נגיפים החוצה מהגוף. האף מחובר ישירות לחלל האף ולמעשה בליעת הנזלת היא תהליך תקין וטבעי, שנועד להעביר את הנזלת אל הקיבה החומצית בדרך להשמדת הפולשים הזרים. 

 

במרבית המקרים, ובעיקר בימות החורף, הנזלת היא נגיפית. היא נגרמת על ידי הוירוסים רינו, קורונה, אקו, פרמיקסו וקוקסאקי. מאחר שקיימים עשרות תתי זנים של כל וירוס כזה, לא הצליחו עד כה מדענים ליצור חיסון כנגדם.

 

בניגוד לאמונה המקובלת, קינוח האף אינו גורם לסינוסיטיס, וגם "משיכה באף" ובעקבותיה בליעה של ההפרשה אינה מזיקה. יש רופאים הגורסים, שהיא אף בריאה יותר מקינוח האף, משום שהיא מנקה את האף ומונעת הפרשי לחצים בסינוסים.

 

מה אפשר לעשות?

הנזלת נגרמת במרבית המקרים על ידי נגיפים, נגדם אין כל טיפול אנטיביוטי. הטיפול המקובל מכונה בשפה הרפואית "סימפטומטי", והוא אינו מרפא אלא מקל על התסמינים. תוכלו לנסות תרופות שונות המכווצות את כלי הדם ומפחיתות תהליכים אלרגיים בגוף ובכך מפחיתים את כמות הנזלת המופרשת. שימרו על היגיינה מרובה לאחר קינוח אף, וזכרו - בסוף זה יעבור.


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
נזלת. הריר לוכד את הפולשים
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים