שתף קטע נבחר

שופט העליון בדימוס משה בייסקי הלך לעולמו

השופט בדימוס עמד בראש הוועדה שחקרה את משבר מניות הבנקים. כניצול שואה, פעל למען הניצולים. בבית המשפט העליון כיהן במשך 12 שנה. אתמול בצהריים הלך לעולמו. שופטת בית המשפט העליון לשעבר, מרים בן-פורת: "הוא היה בין המצטיינים בהגינות, בהבנת הכללים ובכל. איש כבוד, נעים הליכות"

שופט בית המשפט העליון בדימוס, משה בייסקי, שעמד בראש ועדת חקירה ממלכתית שהוקמה בשנת 1985 על מנת לחקור את משבר מניות הבנקים, הלך אתמול (יום ג') לעולמו בגיל 86. הלויתו תתקיים מחר (יום ה') ב-16:00 בבית העלמין בקרית-שאול שבתל-אביב.

 

בייסקי, שנולד בשנת 1921 בפולין היה בתקופת השואה בגטאות ובמחנות השמדה. בגיל 24 הוא עלה לארץ והתגורר בקיבוץ תל-יצחק. במהלך שנותיו פעל רבות למען ניצולי השואה. בשנת 1979 הוא מונה לכהונת שופט בבית המשפט העליון, תפקיד בו כיהן במשך 12 שנה.

 

במהלך כהונתו מונה בייסקי לעמוד בראש הוועדה שנקראה על שמו, "ועדת בייסקי", שהוקמה לחקור את משבר מניות הבנקים מראשיתו ועד למפולת המניות באוקטובר 1983. על חברי הוועדה הוטל "לחקור את כל העובדות והגורמים שהביאו לוויסות המניות הבנקאיות, מתחילת הוויסות, ולמשבר במניות אלה שאירע בחודש אוקטובר 1983.

 

בדו"ח הסיכום של הוועדה, הומלץ כי נגיד בנק ישראל דאז, ד"ר משה מנדלבוים, יועבר מתפקידו, וכי ארבעה מבין ראשי הבנקים המסחריים שוויסתו את מניותיהם, לא ימשיכו לכהן בתפקידם כראשי אותם בנקים, ולא ימלאו כל תפקיד בכיר במערכת הבנקאות הישראלית: ארבעת הבנקאים לעיל היו: ארנסט יפת מבנק לאומי; אפרים ריינר מבנק הפועלים; רפאל רקנאטי מבנק דיסקונט; ואהרן מאיר מבנק המזרחי. כמו כן המליצה הוועדה להדיח את מנכ"ל בנק הפועלים גיורא גזית, אך לא נאסרה עליו לחלוטין מילוי תפקיד אחר במערכת הבנקאית.

 

בראיון שהעניק לרגל 20 שנה לפרשת ויסות מניות הבנקים, הוא לא הסתיר את האכזבה שחש ככל שחלפו השנים והמערכת המשיכה להתעלם מהמלצותיו. במשך שנים סירב להתייחס לוועדה שבראשה עמד, אבל באותו ראיון קבע בפה מלא כי עבודת הנמלים של הוועדה היתה ברכה לבטלה.

 

לשאלה האם היו לחצים כלשהם עליו או על חברי הוועדה הוא ענה: "לא יכלו להיות לחצים. היה ניסיון קטן, כאשר מישהו מהפקידות הגבוהה באוצר רצה לשוחח איתי. הסכמתי וקבענו פגישה במקום בו הוועדה ישבה. הוא התחיל לספר לי מה לדעת האוצר צריכות להיות ההמלצות, ואמרתי לו שעל נושא זה לא נדבר".

 

שופטת בית המשפט העליון לשעבר, מרים בן-פורת, שהיתה גם מבקרת המדינה, ספדה היום לבייסקי. "הוא היה אדם שקול ובעל ידע רב. בייסקי מילא את תפקידו באופן בולט כשהיה יושב ראש הוועדה בעניין מניות הבנקים. הוא היה בין המצטיינים בהגינות, בהבנת הכללים ובכל. הוא היה איש כבוד, נעים הליכות.

 

"בייסקי היה חשוך ילדים, ואולם הוא ורעייתו היו ידידים בלב ובנפש והיה להם קשר חזק מאוד. אני זוכרת את ההחלטה שהוציאה הוועדה בראשותו לעניין ויסות מניות הבנקים. המבקר המנוח יצחק טוניק כתב דו"ח על ויסות המניות, הוא עשה עבודה מאוד מעמיקה. ואולם הואיל והבנקים הם גופים פרטיים, לדו"ח לא היתה משמעות לגביהם, ונדרשה ועדת חקירה ממלכתית. אז הוקמה הוועדה בראשותו של ד"ר בייסקי, והוא הוציא תחת ידו דו"ח מושלם, יפה וענייני. כמו כן מתחה הוועדה ביקורת חריפה על תפקודה של הרשות לניירות ערך וכן על תפקודם של ראשי משרד האוצר".

 

יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, נח פלוג, אמר בעקבות מותו של השופט בדימוס: "מותו של ד"ר משה בייסקי מותיר חלל גדול בקרב ניצולי השואה ובקרב חבריו הרבים. ד"ר בייסקי היווה דוגמא ומופת לניצולי השואה והיה אדם בעל שיעור קומה, שהגיע לארץ כניצול אחרי שמשפחתו נספתה בשואה. ד"ר בייסקי הקדיש את חייו לשימור ולהנצחת זיכרון השואה ופעל בנושא ביתר שאת, במסגרת תפקידו כיו"ר 'משואה'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידה. השופט בדימוס בייסקי
צילום: לע"מ
מומלצים