שתף קטע נבחר

ריטלין: גידול של 300% בצריכה בשנים האחרונות

מחקר אמריקני חדש מגלה כי היקף מכירות התרופות לטיפול בהפרעות קשב עלה ביותר מ-300 אחוז מאז שנת 1993, מה שעתיד להפוך את התרופות הללו לשכיחות ביותר בטיפול בילדים. גם בישראל התרופה בעלייה

התרופות להפרעות קשב וריכוז חוללו מהפיכה, והמספרים מדברים בעד עצמן: מחקר אמריקני חדש מגלה כי מאז שנת 1993 עלה היקף מכירות התרופות ל-ADHD ביותר מפי 3, וההוצאות על תרופות אלה עלה פי 9.

 

3-9 אחוזים מהישראלים לוקים בהפרעות קשב וריכוז, תסמונת המאופיינת באימפולסיביות, הפרעות בריכוז ופעילות יתר. מאז תחילת השימוש בריטלין חל מהפך באיכות חייהם של הילדים שנזקקו לו. אולם למרות שהתרופה נחשבת בטוחה ונחקרה יותר מכל תרופה קיימת אחרת, הורים רבים עדיין חוששים להשתמש בה בילדיהם.

 

לפני כ-50 שנה גילו רופאים שריטלין (מתילפנידייט בשמו הרפואי), תרופה ששימשה עד אז לטיפול בדיכאון, יעיל גם לשיפור סימפטומים מנוגדים לחלוטין לדיכאון, כמו היפראקטיביות ואימפולסיביות. התברר שהתרופה הזו ממתנת תופעות של הפרעות קשב ומגבירה את יכולת הריכוז. מתילפנידייט משפיע על מערכת העצבים המרכזית. פעולתו דומה לפעולת הקפאין, אם כי בעוצמה רבה יותר – שמתקרבת לזו של סמים ממריצים דוגמת אמפטמינים.

 

ההערכה היא שהריטלין (ומקבילותיה) מווסת את מערכות הקשב והערות ומתאים אותן לסביבה, וכך משתפרת היכולת להתמקד ולברור את הקלט הרצוי מבין שלל הגירויים שבסביבה. מחקר שנערך לאחרונה בארצות-הברית ועשה שימוש בהדמיות דיגיטליות של המוח מצא שהריטלין מצליח להגביר את רמתו במוח של המעביר העצבי דופמין. החוקרים מעריכים שהריטלין מגביר את שחרור הדופמין ובכך משפר את יכולת הריכוז והמיקוד.

 

במחקר הנוכחי השתמשו החוקרים מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה בנתונים מחברות תרופות בינלאומיות מ-70 מדינות. בשנת 1993 שווקו תרופות ה-ADHD ב-31 מדינות, בעוד שבשנת 2003 קפץ מספר המדינות המשווקות את התרופות להפרעות קשב ל-55.

 

בצרפת, שוודיה, קוריאה ויפן נרשמה עלייה בשימוש בריטלין כבר בקרב ילדים בגיל 5. בסך הכל נרשמה עליה כלל עולמית של 274 אחוז בשימוש בתרופות להפרעות קשב במהלך תרופת המחקר.

 

לדעת החוקרים, העליה המרשימה במכירות התרופות להפרעות קשב וריכוז עתידה להפוך אותן לשכיחות ביותר בטיפול בילדים בכל העולם, בהשוואה לכל מחלות הילדים. החוקרים עוד צופים שמכירות התרופות הללו ימשיכו לנסוק במהלך העשור הקרוב.

 

"גם בישראל ישנה עליה בשימוש בריטלין בזכות המודעות הגבוהה ושיטות האיבחון הזמינות", אומרת ל-ynet ד"ר איריס מנור, מנהלת היחידה להפרעות קשב בביה"ח גהה, "עם זאת, רוב הסובלים מהפרעות קשב לא מטופלים".

 

לדברי מנור, כ-25 אלף ילדים בישראל מטופלים בריטלין וקונצרטה, אולם מספר כפול של ילדים שעברו איבחונים מדוקדקים ואובחנו כסובלים מהפרעות קשב אינם מטופלים כלל בשל חשש ההורים.

 

"אנחנו רואים מה קורה כשמפחידים הורים מתחילת טיפול בהפרעות קשב. הילדים מידרדרים תפקודית, רגשית, סובלים מדיכאון, חרדה והתמכרויות. מסוכן מאוד לא לטפל בהפרעות קשב, וההורים רואים בעצמם את התוצאות העגומות בשטח".

 

לאחרונה הוחל בשיווק מדבקת ריטלין לילדים שאינם מסוגלים לבלוע גלולות. המדבקה daytrana מודבקת על עור הירך בבוקר ומוסרת תשע שעות מאוחר יותר. את מיקום המדבקה מחליפים מידי יום, פעם על ירך שמאל ופעם על ירך ימין, והיא משפיעה באופן זהה לגלולה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרופות להפרעות קשב. צמיחה ענקית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים