שתף קטע נבחר

לבני: קודם כל נורמליזציה, אחר כך שלום

בנאום בוועידת איפא"ק - השדולה למען ישראל - בוושינגטון, הפנתה שרת החוץ, ציפי לבני, קריאה ישירה למנהיגי ערב המתונים: "יש לכם כוח לשנות את המציאות. אתם תדאגו לנרמול היחסים עכשיו, וזה יקדם את הסיכוי לשלום". היא תיפגש עם מזכ"ל האו"ם ועם מזכירת המדינה רייס לקראת הפסגה הערבית בסוף החודש בריאד

שרת החוץ, ציפי לבני, קוראת הערב (יום ב') למדינות ערב לשנות את הנוסחה של "קודם שלום, אחר כך נרמול". בנאום בוועידת איפא"ק (השדולה למען ישראל) בוושינגטון, קראה למדינות ערב: "יש לכם כוח לשנות את המציאות. אתם תדאגו לנרמול היחסים עכשיו, וזה יקדם את הסיכוי לשלום".

 

היא תיפגש בהמשך בניו-יורק עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ועם מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, בוושינגטון. בפגישות הללו ידונו בהרחבה בהסכם מכה ובפסגת הליגה הערבית, שתתכנס ב-28 בחודש בריאד שבסעודיה. המאמץ של לבני מכוון בעיקר לביטול סעיף שיבת הפליטים ביוזמה השלום הערבית, כפי שהתקבלה בביירות ב-2002.


השרה לבני בוועידת איפא"ק, היום (צילום: רויטרס)

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר אתמול שהיוזמה היא בסיס למו"מ. אולמרט נועד אמש עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, והשניים הסכימו שהיוזמה הסעודית היא בסיס למו"מ. מקורבי אולמרט אמרו בתום הפגישה כי "שני הצדדים מסכימים לכאורה שביוזמה הסעודית קיים בסיס למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים".

 

שרת החוץ אמרה בוועידה בוושינגטון כי ישנם אלמנטים ביוזמה הסעודית שישראל יכולה לחיות איתם. הבעיה היא "הסכם מכה" שטרפד את המאמץ הישראלי והאמריקני להתנעת התהליך המדיני. ישראל, הבהירה לבני, מוכנה לפשרות רבות, אך לא תתפשר על ביטחונה. לדבריה, על הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ועל הפלסטינים המתונים מוטלת חובת ההוכחה. "מדינת ישראל מצפה מהם להביע בפומבי תמיכה בפתרון של שתי מדינות ובהפסקת האלימות והטרור".

 

לבני: שחררו את שליט 

היא הפנתה פנייה ישירה למדינות ערב המתונות וקראה להם להפסיק להסתתר ולהשמיע את קולם בגלוי: "תואר מתון זה דבר שצריך להרוויח. זהו מישהו שמוכן לעמוד מול הטרור. ישראל מוכנה לעבוד עם המתונים אם הם מוכנים לבדל את עצמם מאויבי השלום. זה כולל נקיטת מאמצים לשחרור גלעד שליט. זה כולל סיום ההתקפות היומיות על יישובינו, סוף להברחת הנשק והכנת העם הפלסטיני לפשרה היסטורית".

 

לדבריה, "יש דברים שאינם נתונים למו"מ. לא ננהל מו"מ על זכותנו להתקיים. לאף אחד אין את הזכות הזו. לעולם לא ננהל מו"מ תחת טרור כי חיי ישראלים אינם קלפים למיקוח. נעמוד נגד טרור ולא נתפשר איתו". היא הביעה אכזבה מהסכם מכה, אבל הוסיפה שישראל אינה סוגרת את הדלת למו"מ.

 

שר הביטחון, עמיר פרץ, שהשתתף אף הוא בוועידת איפא"ק, אמר לנוכחים כי "כבר לפני מספר חודשים אמרתי שצריך להביט על היוזמה הסעודית בצורה יותר פתוחה. יוזמה זאת יכולה להיות פריצת דרך למהלכים מדיניים באזור". פרץ הוסיף כי שנת 2007 היא שנה קריטית למאמץ הסיכול המדיני של הגרעין האיראני. כמו כן חזר על תביעת ישראל לשחרור החיילים החטופים.  

 

עוד הופיע בכנס סגן נשיא ארצות הברית, דיק צ'ייני. הוא חזר על עמדתה של ארצו, לפיה לא תהיה פשרה בקידום תהליך השלום בלי שהפלסטינים יתחייבו להכיר בישראל ובהסכמים שנחתמו עימה, ויפסיקו את הטרור והאלימות. בנאומו הזהיר שנסיגה מעיראק לפני שתושג שם הכרעה עלולה לפגוע קשות בישראל. "נסיגה תשפיע לרעה. טעם הניצחון בעיראק יחזק את הקיצונים - והם ימהרו לצאת ולהילחם באפגניסטן, וכן לפגוע בממשלות מתונות במזרח התיכון".

  

לדברי צ'ייני, "הנשיא בוש מחויב לחזון של שתי מדינות, אבל הוא לא יתפשר אלא על שלום המבוסס על זכות ישראל להתקיים, מילוי הסכמים חתומים וגינוי טרור ואלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי לבני
צילום: רויטרס
דיק צ'ייני
צילום: איי פי
מומלצים