שתף קטע נבחר

חברי וינוגרד מבהירים: יהיו מסקנות אישיות

דו"ח הביניים, שיפורסם במחצית השנייה של חודש אפריל, יכלול מסקנות אישיות אודות התנהלותם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל - במיוחד בנוגע ליציאה למלחמה. ההודעה הנדירה על כך - בעקבות "השערות וניחושים" בתקשורת. ח"כ אלדד: "על רה"מ ושר הביטחון להתחיל לארוז את מטלטליהם ולהכין תיק מסודר להעברת השלטון"

הקץ לחידות, להערכות ולניחושים: דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד אכן יכלול מסקנות אישיות באשר להתנהלותם של אולמרט, פרץ וחלוץ במלחמת לבנון השנייה.

 

הדו"ח, מתברר כעת, יימסר רק במחצית השנייה של אפריל - ולא בחודש הנוכחי. חלקו המסווג יימסר לראש הממשלה ולשר הביטחון, ואילו החלק הגלוי יימסר לעיון הציבור כולו. בצעד נדיר מפרסמת היום (ג') הוועדה - דרך יועץ התקשורת ששכרה את שירותיו - את תוכניותיה לזמן הקרוב. זאת לאחר שבחודשים בהם היא פועלת, שמרה על עמימות ושקט.

 

"בימים האחרונים", מסבירים חברי הוועדה את ההחלטה והעיתוי, "פורסמו בתקשורת השערות, ניחושים, הערכות ו'מידע' עיתונאי לגבי דו"ח ועדת וינוגרד ומועד נתינתו. כל הפרסומים הללו לא היו על דעת הוועדה או מטעמה. כן פורסם מידע, שאין לו יסוד, על דעותיהם של חברי הוועדה בנושאים שהם עוסקת הוועדה". 

 

הדו"ח יכלול, לפי הודעת הוועדה: דיון בעקרונות כלליים של עבודת הוועדה ותפישת תפקידה בכל הנוגע לקביעת ממצאים, מסקנות והמלצות; תפישת הוועדה

 את נושא כללי הצדק הטבעי; ניתוח התקופה שלקראת המערכה, החל מנסיגת צה"ל מדרום לבנון בשנת 2000 ועד למערכה עצמה, ומסקנות כלליות לגבי תקופה זו; ניתוח ההחלטות הקשורות ביציאה למערכה, מאז אירוע החטיפה ב-12 ביולי ועד נאום ראש הממשלה בכנסת ב-17 ביולי.

 


מסקנות אישיות: אולמרט וחלוץ

 

ניתוח ההחלטות הקשורות בתקופת היציאה למערכה יכלול שלושה פרקים: ממצאים מפורטים; מסקנות מערכתיות; מסקנות אישיות לגבי אחריותם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא בנוגע להחלטות לקראת היציאה למערכה ודרך קבלתן; המלצות מערכתיות.

 

"בחרנו לייחד דו"ח חלקי לנושאים אלה, שכן ההחלטות הנוגעות ליציאה למערכה הן בעלות חשיבות מיוחדת להמשכה, והן דנות בנושאים שהם קיימת לדעתנו דחיפות ביישום המסקנות וההמלצות", מפרטים וינוגרד ועמיתיו. "אנחנו מדגישים כי מסקנותינו בדו"ח אינן משקפות עמדה לגבי מכלול המערכה". 

 

עוד הם כותבים: "נעשה כל מאמץ להוציא את הדו"ח הסופי בהקדם האפשרי. אנו רואים חשיבות גדולה בהשלמת העבודה בהקדם, שכן הדו"ח הסופי יתייחס לנושאים בעלי חשיבות עליונה, שחשוב להבין מה קרה בהם, ובעיקר לזהות את הדרוש תיקון.


חברי ועדת וינוגרד. הזימו את השמועות (צילום: אבי אוחיון)

 

"הדו"ח הסופי יטפל, בין השאר, בנושאים הבאים: ניתוח הלחימה על כל היבטיה, לרבות עקרונות צה"ל וסוגיות כגון מוכנות הצבא, בניין הכוח, הפעלתו, הכשרת המפקדים ותפיסת ההפעלה; החלטות הדרג המדיני בהמשך המערכה, כולל החלטה על תנאי הפסקת האש והלחימה ביומיים האחרונים אחרי שהתקבלה ההחלטה במועצת הביטחון; היחסים בין הדרג המדיני והצבאי בנושאי שימוש בכוח צבאי כחלק מתפיסה אסטרטגית של יעדי מדינת ישראל; האתוס הכללי של החברה הישראלית והקשר בינו ובין אתגרי המדינה; הטיפול בעורף מבחינת המוכנות, התכלול, התפישה המבצעית, ופעולות העורף והרשויות (תוך תיאום עם ממצאי בדיקת מבקר המדינה); תוצאות המערכה".

 

הוועדה הוקמה בספטמבר אשתקד, עת גברו המחאות והקריאות להקמתה של ועדת חקירה ממלכתית. התהליך לווה בביקורת ציבורית נוקבת, לאור העובדה שהמבוקר המיועד - ראש הממשלה - הוא גם הממנה. נוסף על היו"ר, השופט בדימוס אליהו וינוגרד, חברים בוועדה הפרופסורים רות גביזון ויחזקאל דרור וכן האלופים במילואים מנחם עינן וד"ר חיים נדל.

 

בתנועה לאיכות השלטון מיהרו לברך על הודעת וינוגרד, ולח"כ אריה אלדד (איחוד לאומי-מפד"ל) אין ספק מהי משמעותה: "אני מציע כי ראש הממשלה ושר הביטחון יתחילו לארוז את מטלטליהם ויכינו תיק מסודר להעברת השלטון, כדי שמדינת ישראל לא תבזבז זמן נוסף בגלל המנהיגים המושחתים והכושלים שלה".

 

עמיתו של אלדד לסיעה, ח"כ זבולון אורלב, קורא לוועדת וינוגרד "לצמצם ככל האפשר את תקופת פרפורי הגסיסה של הממשלה ולפרסם את מסקנות הביניים בהקדם האפשרי, כדי לאפשר הפקת לקחים מהמחדלים החמורים. הממשלה חיה על זמן שאול, ולא תוכל לתפקד בימים הספורים שעוד נותרו לה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצו בשמועות: ועדת וינוגרד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: ניב קלדרון
תתחילו לארוז: אלדד
צילום: ניב קלדרון
מומלצים