שתף קטע נבחר

על חומותייך עיר דוד

ישבו וחשבו קברניטי עיר דוד כיצד אפשר לאתגר את קהל המבקרים. התוצאה היא סיור לילי מומחז, שמחזיר אתכם 3,000 שנה בזמן, לראשית ימיה של ירושלים המקראית. גם דוד המלך בא לבקר

לקראת האביב הקרב ובא התכנסו קברניטי האתר הארכיאולוגי "עיר דוד" בירושלים, והגיעו למסקנה כי נפשו של הציבור נקעה מסיורים משמימים. הם החליטו לרענן את מגוון הפעילויות המוצע לקהל הרחב, ובמקום הסברים מונוטוניים על שרידים ארכיאולוגיים, ינסה צוות ההדרכה של האתר להמחיש את ההיסטוריה של המקום דרך מוזיקה, שירה ומשחק.

 

כך זכינו להתנסות בסיור לילי בעיר דוד, מאתרי הארכיאולוגיה החשובים בירושלים. הסיור עובר דרך מספר תחנות, ולמרות שרוב רובו מתקיים במערכת המים שמתחת לאדמה, בראשיתו ניתנת למשתתפים הזדמנות להשקיף על הנוף האורבני של העיר העתיקה.


עיר דוד. אתר ארכיאולוגי חשוב (צילום: רון פלד)

 

הלמות המקושים באוזננו

על מרפסת עיר דוד סיפר לנו הלל מאלי המדריך על הרעיון שמאחורי הסיור החדש: "בדרך כלל קבוצה הולכת בין האטרקציות השונות, ובמקביל שומעת סיפור. במקרה הזה, אנחנו מנסים לתת מידע היסטורי וארכיאולוגי שיצליח לייצר בקרב המשתתפים תחושה חווייתית הרבה יותר גדולה, באמצעות שילוב של מוזיקה ומשחק - המוזיקה היא גם המילים, והתיאטרון הוא גם ההדרכה".

 

רגע לפני היציאה לסיור מספר לנו הלל על מעיין הגיחון המפעפע מתחתנו, ועל חשיבותו לעיר ירושלים. אולם ההסבר היה קצר. הצינה הירושלמית, זו שמזכירה לעצמות מהו החורף, הבריחה אותנו מהר אל המחשכים. פסענו באיטיות דרך מנהרות צוננות וחשוכות עד לנקרות המפעימות.

 

הלל, בקול מלא פאתוס, גולל עבורנו פיסות היסטוריה, הקריא קטעי שירה ואף חילל בחליל. לצידו ניצבה קבוצת נגנים נאמנה, שסיימה חלק מהסבריו בשירה ובנגינה. כשנדמו המנגינות, יכולנו ממש לשמוע את הלמות המקושים העתיקים, שהכניעו את האבן לפני אלפי שנים וחצבו את מנהרות המים. האקוסטיקה במערות והתאורה המנקבת את אפילת המעמקים סיפקו חוויה לעיניים, ובעיקר לאוזניים.

 

דוד המלך חי

בכניסה לאחת המערות הפתיע אותנו שחקן המחופש לדוד המלך. "בואו אחרי", הפצירה בנו הדמות, "אבל בשקט, בשקט". במערה, שהיא חלק מהמנהרה שהוליכה מהעיר אל מעיין הגיחון, הציג השחקן (דן סודרי) קטע מחייו של דוד - הסצנה שבה הסתתר מפני אנשי שאול שביקשו להורגו. האור הצהוב ריצד על פניו של דוד, קירות המנהרה החזירו את לחישותיו, ולנו נדמה היה שאנו שומעים את מגפי האויבים מעבר לקיר.


נקרות בעיר דוד (צילום: מקס ריצ'ארדסון)

 

משם, הבריח אותנו הלל אל ביצורי מעיין הגיחון, ולאחר מכן אל המעיין עצמו. שאון המים אילץ את הלל להגביר את קולו. בהתלהבות גדולה הסביר לנו עד כמה מצליחים הגילויים במערכת המים התת-קרקעית להפתיע את הארכיאולוגים בכל פעם מחדש.

 

"המקום נותן כל-כך הרבה", סיפר הלל אחרי שהשתחררנו מכבלי ההיסטוריה והגחנו אל העולם החיצון, "יש פער בין מה שאנשים רוצים לשמוע ולהבין לבין מה שהם מקבלים בדרך-כלל. לכן אנחנו מנסים להסביר את מה שקורה דרך משחק ומנגינה, ולאו דווקא דרך מילים".

 

בסיכומו של דבר, ניתן לומר שהסיור מרהיב במנגינתו ומעניין במקוריותו. לנו דווקא היה חסר עוד קצת מידע היסטורי. נדמה שההימנעות ממתן פרטים תקופתיים וארכיאולוגיים, אולי כדי למנוע שיעמום, הייתה מוגזמת. אבל אולי זה רק אנחנו.

 

צידה לדרך

  • מרכז המבקרים של עיר דוד - כפר שילוח, ירושלים (בסמוך לכותל המערבי). לפרטים נוספים: 6033* מכל טלפון או באתר האינטרנט.

 

  • כניסה לאתר תעלה לכם 27 שקל. מיד לאחר הפסח תחל פעילות הסיור המומחז, שייצא מידי יום חמישי בערב, וינקב חור גדול יותר בכיסכם - 100 שקל לאדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיור לילי. כולל המחזה
צילום: מקס ריצ'ארדסון
מוזיאון עיר דוד
צילום: לאה נאמן
עיר דוד. נקבת השילוח
צילום: ולדימיר נייחין
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
יורדים למעבה האדמה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים