שתף קטע נבחר

למה קור גורם ל"עור ברווז"?

גל קור עז מתקרב וכבר השערות על הזרוע סומרות, הצמרמורת מרעידה את הגוף והעור נראה כשל ברווז. זה נחוץ? זה מסוכן? אתם שאלתם, הדוקטור לבש סוודר ומשיב

לרגל החורף שנחת עלינו, התעניינו רבים בתופעה אופיינית לימים רטובים, מעוננים וצוננים - מדוע העור והשערות סומרים בקור, כאשר חשים צמרמורת. האמת? אנחנו לא ממש זקוקים לעור הברווז, אבל איכשהו נתקענו איתו משך השנים. והנה קצת הסברים.

 

עור ברווז נקרא בשפה הרפואית cutis anserina והוא כשלעצמו אינו בעיה רפואית אלא תגובה טבעית של הגוף לגירוי כמו קור או פחד. הגירוי הזה נגרם בשל אותות חשמלים המגיעים ממערכת העצבים הסימפתטית, חלק של מערכת העצבים העצמונית עליה אין לנו שליטה.

 

האותות החשמליים הללו גורמים להתכווצות של שרירים זעירים הקרויים 'ארקטור פילורום', הגורמים לשיער הגוף להזדקף ולהופעת אותו "עור ברווז" הנראה כחיספוסים או שלפוחיות קטנות על העור. 


לא רק מקור. עור ברווז נגרם גם מפחד                     (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

המונח "עור ברווז" לא ניתן לתופעה הזו במקרה, שכן היא שכיחה מאוד בטבע, כחלק מתופעת Fight or Flight (הילחם או ברח) המסמלת את פעילות מערכת העצבים בשעת חירום. בתגובה זו, מואץ קצב פעימות הלב, ונחשול דם רב זורם

 בעורקינו, וחלקו מובל גם אל אותם שרירים זעירים בבסיס השערות.

 

במקביל כאמור, מתכווצים השרירים הזעירים, וגורמים להזדקרות השערות. אצל עופות, המטרה של הפעולה הזו כפולה: הנוצות מזדקפות על מנת להפחיד את האויב. בתוך כך, הזדקרות הנוצות לוכדת את האוויר החם ביניהן ומסייעת לשמירה על חום הגוף.

 

אצלנו אין תועלת בתגובת עור הברווז, שנשארה בגוף האדם כשריד אבולוציוני. מה לעשות? פשוט מאוד: להירגע, ללבוש משהו חם ובתוך שניות ספורות התופעה תיעלם כלעומת שבאה.


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עור ברווז. קר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים