שתף קטע נבחר

 

חוזרים לשיבולת שועל: כל הסיבות הבריאות

בשנים האחרונות זוכה שיבולת השועל למקום של כבוד בבסיס פירמידת המזון, והמבינים אומרים שהיא בריאה, משביעה ונהדרת לילדים. ויש גם מתכון עם הדגן הנכון החדש

פעם היא נחשבה למזון פשוט ועממי, והיום שיבולת השועל מקבלת את הכבוד המגיע לה. היא נמצאת בבסיס רשימת פירמידת המזון של משרד החקלאות האמריקאי, אותה אימץ משרד הבריאות הישראלי, לצד מזונות מקבוצת הפחמימות, כמו חיטה, שעורה, אורז, כוסמת ודוחן, והיא מתאימה לכל הגילאים. מגיל שישה חודשים ניתן לשלב דייסת שיבולת שועל בתפריטו של הפעוט.

 

עליית קרנה של שיבולת השועל מגיעה בעקבות מחקרים מהשנים האחרונות. "הסיבים המסיסים בשיבולת השועל מתפרקים (חלקם באופן חלקי וחלקם באופן מלא) במעי הגס על־ידי חיידקים המצויים שם באופן קבוע", מסבירה אורלי פיינה, התזונאית הראשית של חברת מטרנה, המייצרת דייסת שיבולת שועל מעובדת במיוחד לתינוקות בתוספת וניל (שאינו טבעי‭.(‬ "שיירי הסיבים האלו, שלא עברו פירוק, מגדילים את נפח המזון ומזרזים את קצב התרוקנות המעיים. בנוסף, תוצרי הפירוק של הסיבים מהווים מקור אנרגיה לתאי הרירית של דופן המעי הגס, ובכך מאפשרים את תפקודו התקין בתהליכי הספיגה של רכיבי המזון"‭.

 

הסיבים המסיסים בשיבולת השועל מאטים את קצב ספיגת הפחמימות ומסייעים לתחושת שובע לאורך זמן. משערים אפילו שהיא משפרת את איכות השינה. "בנוסף להורדת סיכון למחלות לב, סיבי שיבולת שועל יכולים לעזור בשליטה על רמות הסוכר בדם",‬ אומרת אורנה לוי, דיאטנית קלינית ויועצת התזונה הראשית של "יוניליוור". "ה־FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) מסכים כי לסיבים המסיסים, הנצרכים כחלק מתפריט דל בשומן רווי ובכולסטרול, יכולים לעזור להורדת רמות השומנים בדם, ומכאן להורדת סיכון למחלות לב .

 

- איך צורכים את הסיבים האלה?

"מדגנים המכילים שיבולת שועל ופסיליום, כגון עוגיות, לחמים, דגני בוקר, קמחי שיבולת שועל מלאה, סובין שיבולת שועל ועוד. אכילת שלושה גרם ליום סיבים מסיסים משיבולת שועל הוכחה כתורמת להורדת רמות הכולסטרול". 

 

‬מוצרי שיבולת שועל

לאחרונה יצאו לשוק לא מעט מוצרים המכילים שיבולת שועל, כמו למשל סדרת קרקרים חדשים של "בייגל בייגל":

 

  • קרקר חיטה מלאה, פשתן ושיבולת שועל באריזת קרטון עם תשע אריזות אישיות המכילות 99 קלוריות בלבד.
  • קרקר דגנית המכיל סובין חיטה, סובין שיבולת שועל וסובין עם שומשום.
  • קרקר 6 דגנים באריזת 200 גרם ואריזת חיסכון של 800 גרם.

 

הקרקרים הטעימים מאוד אינם מכילים חומרי שימור או צבעי מאכל, אך הם מכילים שומן מוקשה חלקית וארבעה מקורות של ממתיק (גלוקוז, לתת שעורה, סוכר ומולסה‭.(‬

 

"תלמה" משיקה חטיפי דגנים חדשים מבוססים על 27 אחוזי שיבולת שועל, בשם "רגע־קל".‬ הסדרה כוללת ארבעה חטיפים בטעם חמוציות אופנתיות, משמש, צימוקים ותמר עם מייפל, המכילים עד 65 קלוריות לחטיף. חטיפי "רגע קל" עשירים בסיבים תזונתיים, בעיקר פרה־ביוטיים (אוליגופרו־ קטוז‭,(‬ הם ממותקים בממתיקים הטבעיים סוכר, סירופ גלוקוזה, סירופ שעורה ותמצית לתת, אך מכילים חומרי טעם וריח וחומר משמר (בצורת דו־תחמוצת הגופרית). ‬

 

עם כל החידושים, אחד המקורות הוותיקים והפופולריים לשיבולת שועל הוא הגרנולה, שהמותג הוותיק ביותר שלה בישראל הוא גרנולה ירושלים של תלמה (יוניליוור). לאחרונה נוספו לתערובת הגרנולה פתיתי שיבולת השועל, שומשום, דבש, סוכר חום ומגוון פירות יבשים וסיבים פרו־ביוטיים (אינולין‭,(‬ המסייעים להתפתחותם של "החיידקים הידידותיים" בגוף ולכן תורמים לבריאותו ולחיוניותו. צריכת סיבים פרו־ביוטיים יחד עם מוצרי חלב המועשרים ב"חיידקים ידידותיים" ‭(BIO)‬ יוצרים את השילוב בין אנרגיה, טעם ובריאות.

 

אם רוצים ליהנות משיבולת שועל מלאה פשוטה, מומלץ להכין ממנה דייסה או להסמיך בעזרתה מרק או תבשיל. אפשר להשתמש בפתיתים כמו שהם או לקלות במחבת יבשה, לטחון ולהשתמש בחצי עד רבע כוס במקום הקמח במתכונים לדברי מאפה.

 

סלט בורגול ושיבולת שועל

מתכון מאת ברק חורש, השף הראשי של טרה .

 

החומרים: 
  • ‭‬ חצי כוס בורגול
  • 5‬ עגבניות שרי תמר קצוצות דק ‭1/4
  • כוס עירית קצוצה
  • חצי גזר מגולף
  • חצי כוס כרוב סגול חתוך לרצועות דקות מאוד
  • חצי קולורבי גדול מקולף וחתוך לרצועות דקות
  • כוס שיבולת שועל
  • מיץ מלימון אחד
  • 2‬ כפות שמן זית
  • קמצוץ קינמון טחון
  • מלח גס ופלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה: 

קולים את שיבולת השועל במחבת יבשה. מסננים את הבורגול במים חצי‭‬ שעה ומסננים. מעבירים את כל החומרים לקערה גדולה, מערבבים היטב ומגישים כארוחה שלמה ומלאה.

 

גיוונים:

  • מוסיפים לסלט שתי פרוסות לימון קצוץ.
  • מגישים בליווי לבן מעודן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
ישנה וטובה. דייסת קוואקר
צילום: גלית קוסובסקי
ד"ר רק שאלה
מומלצים